NRK Meny
Normal

- Fræna bør gå sammen med Molde

Fræna bør gå sammen med Molde inn i en stor regionkommune i Romsdal, mener Geir Vinsand i analyseselskapet NIVI.

Torgeir Dahl og Geir Vinsand

Molde-ordfører Torgeir Dahl (H) og Geir Vinsand i NIVI er enige om at en bred regional løsning som inkluderer Molde, vil være det beste.

Foto: Trond Vestre / NRK

En ny innbyggerundersøkelse som NIVI har gjennomført for regionrådet i Romsdal, viser at folk som bor i Fræna, er svært positiv til kommunesamanslåing.

Men i spørsmålet om å slå seg sammen med Molde er innbyggerne i Fræna delt.

– Fræna bør ikke lage en halv smultring

– Ja, akkurat nå så er folk i Fræna delt i spørsmålet om det er lurt å danne en kommune sammen med Molde. Det er på en måte to hovedalternativer som innbyggerne peker på: enten så vil de mobilisere sammen sine småtroll rundt seg, dvs. Eide, Aukra og eventuelt Midsund, eller så ønsker de bli en del av Romsdalshalvøya i en bred regional løsning. Her er folk i Fræna delt i to, sier Vinsand.

– Du kaller det en halv smultring?

– Ja, det blir jo det dersom Fræna skulle operere som et regionalt senter for sine nabokommuner uavhengig av Molde. Jeg har ikke noe tro på en sånn løsning. Jeg har tro på en bred regional løsning på Romsdalshalvøya, sier Geir Vinsand.

Eide ser mot Romsdal og tenker stort

NIVI har laget innbyggerundersøkelser i fire av kommunene: Molde, Fræna, Eide og Rauma. Tirsdag kveld var lokalpolitikere fra hele romsdal samlet til møte i Molde der undersøkelsene ble presentert. Et av de klareste svarene som blir gitt, er på spørsmålet om hvilken veg Eide kommune bør gå.

60 prosent av innbyggerne ser mot Romsdal og et stort flertall vil slå seg sammen med mer enn èn kommune. Ordfører Ove Silseth (H) er ikke overrasket over det geografiske retningsvalget blant folk som bor i Eide.

Ove Silseth

Ordfører i Eide, Ove Silseth (H), mener innbyggerundersøkelsen i Eide gir et klart svar.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

– Det er jo hverdagsregionen vår. Vi ser det på pendlinga, vi ser hvor ungdommen går på skole, vi vet hvilken avis som blir lest. Det er mot Molde det går, og dette er helt i tråd med den oppfatningen vi har hatt tidligere, sier Silseth.

– Men dere tenker også stort?

– Ja, vi ser ikke noen løsning i at vi bare går sammen med Fræna, eller bare sammen med Averøy eller Gjemnes, sier Silseth.

Folk i Rauma vil stå alene

Et flertall av innbyggerne i Rauma er i mot kommunesammenslåing, viser undersøkelsen som NIVI har gjort. En av årsakene til motstanden er at folk frykter lange avstander dersom Rauma skulle slå seg sammen med andre kommuner.

– Vi har jo fått presentert i flere rapporter at Rauma er sitt eget bo- og arbeidsmarked, og det har nok folk fått med seg. Det blir langt til kommunesenteret uansett dersom det ikke blir Åndalsnes, sier Senterpartiets ordførerkandidat i Rauma, Magnhild Vik.