NRK Meny

- Forkastelig pasientflytting

Pasienter i voksenpsykiatrien på Hjelset blir flyttet på grunn av at de ansatte har mye overtid. - Forkastelig, mener tillitsvalgt.

Hjelset

Her er sikkerhetsenheten på Hjelset.

Foto: Omar Sejnæs / NRK

Kilde: NRK

Artikkelen er flere år gammel.

Knut Ivar Egset

Knut Ivar Egset er overrasket over måten Helse Nordmøre og Romsdal gjør omstillingen på.

Foto: Roar Strøm / NRK

Pasienter på Hjelset blir flytta til andre deler av regionen på grunn av overtidsbruken til ansatte, skriver Romsdals Budstikke .

Mye overtid

I august i år er det brukt rundt 7 700 timer overtid og innleid arbeidskraft for å få vakter og turnuser til å gå opp. Dette tilsvarer litt over 50 årsverk.

- Det er utrolig at Helse Nordmøre og Romsdal velger å flytte pasientar på denne måten, sier hovudtillitsvalgt i Fagforbundet, Knut Ivar Egset.

- Jeg synes det er veldig spesialt og beklagelig. Dette rammer de svakeste, og dette reagerer jeg veldig sterkt på.

- God kapasitet

Egset mener at psykiatrien har god kapasitet på folk som kan jobbe.

- 184 personer har fått varsel om at de kan bli oppsagt, og hvorfor kan man ikke bruke de, spør den tillitsvalgte.

- Hvis man skal begynne å sende folk rundt om i Norge fordi det er for mye overtid en plass, så vil det bli en uholbar situasjon.

Administrerende direktør i Helse Nordmøre og Romsdal, Bjørn Engum sier til Romsdals Budstikke at de pasientene som blir flyttet skal få et like godt tilbud. Det argumentet liker ikke Egset.

- Da er det ikke vits å flytte. Da betyr det at vi greier det like godt selv.

- Jeg er redd psykiatrien i Nordmøre og Romsdal smuldrer fullstendig bort, fordi vi mister fagfolk. Jeg er redd dette får alvorlige konsekvenser, sier Egset.

- Store omstillinger

Avd.sjef ved Hjelseth, Robert Giske

Sjef ved voksenpsykiatrien i Helse Nordmøre og Romsdal, Robert Giske.

Foto: Helse Nordmøre og Romsdal

Sjef for voksenpsykiatrien i Nordmøre og Romsdal, Robert Giske, sier de har flyttet pasienter denne uka fordi de ikke greide å få til en forsvarlig turnus til tross for at de leide inn folk.

Han forstår poenget om de ansatte som har fått brev i posten om mulig nedbemanning, men han sier grunnen til det er store omstillinger innenfor voksenpsykatrien.

- Og derfor driver vi både en gammel og en ny organisasjon. Til tross for at vi vil ha overtallige en gang i fremtida, er ikke det situasjonen i dag.

- Er ikke det med antall overtallige noe dere bør finne ut av før dere begynner å flytte på folk?

- Det er jeg helt enig i, og det er noe vi samarbeider om sammen med blant annet tillitsvalgte, sier Giske.

Siste video/lyd

Mange geitebønder i landet vil ha den elektriske geiteklaven til Gjemnesbedrifta Nofence. Produksjonen pågår for fullt, men geiteklaven er enno ikkje godkjend. Gründerbedrifta treng beitesesongen 2017 for å gi Mattilsynet dokumentasjonen dei krev.
Dei fleste har meir enn nok med å SJÅ utfor kanten på den hundre meter høge Zakariasdammen i Tafjorden på Sunnmøre.
Men det finst folk som vil betale for å få seg ein luftig tur. Og frå neste veke av kan dei gjere akkurat dét...
Fiskesperra som skal redde den nasjonale lakseelva Driva, blir slakta av ekspertar på behandling av gyrosmitte. Miljødirektoratet er ansvarleg for prosjektet til seksti millionar kroner. Dei meiner det trengst berre små justeringar.