Hopp til innhold

- En sniknedleggelse av fylkeskommunen

Stortingsrepresentant Jenny Klinge fra Senterpartiet mener regjeringa ribber fylkeskommunen for oppgaver.

Jenny Klinge

Stortingsrepresentant Jenny Klinge (Sp) reagerer sterkt på forslaget fra regjeringa om nye oppgaver til kommuner som vil slå seg sammen.

Foto: Bernt Sønvisen

Fredag la regjeringa fram sitt forslag til nye oppgaver til kommuner som vil slå seg sammen.

De aller største kommunene kan få overta ansvaret for videregående skole og kollektivtrafikk som i dag drives av fylkeskommunene.

Reagerer sterkt

– Jeg reagerer veldig sterkt på at regjeringa i praksis vil ribbe fylkeskommunene for oppgaver. Det er en sniknedleggelse av fylkeskommunen dette i praksis er snakk om. I tillegg så er det slik at man vil straffe kommuner som ikke vil slå seg sammen ved at de får ansvaret får færre oppgaver enn de som slår seg sammen, sier Jenny Klinge.

– Hvorfor mener du at dette er en sniknedleggelse av fylkeskommunen?

– Dersom en tar fra fylkeskommunene ansvaret for videregående opplæring og kollektivtrafikk så kan en jo lure hva som blir igjen. Det er jo dette regjeringa legger opp til når store kommuner skal få overta disse oppgavene, sier Klinge.

God mottakelse i Høyre

Mange kommuner har ventet i spenning på hvilke nye oppgaver kommunene når kommunereformen skal gjennomføres. Fredag kom svaret. Kommunene får en rekke nye oppgaver, blant annet tannhelse, rehabilitering og familie- og barnevern.

Men det mest radikale forslaget fra regjeringen er de alle største kommunen kan får overta ansvaret for videregående opplæring og kollektivtransport. I Høyre får dette forslaget en god mottakelse. Både Høyres ordførerkandidat i Ålesund, Øystein Tvedt og stortingsrepresentant Helge Orten mener dette skaper muligheter for en storkommune på Nordre Sunnmøre.

– Det må jo være spennende for en slik kommune å se på muligheten for å ta på seg slike oppgaver fordi det vil gi innbyggerne et mer helhetlig tilbud, sier Orten.

Stortinget

Men stortingsrepresentant Jenny Klinge fra Senterpartiet håper forslaget blir stanset i Stortinget.

– Jeg kan ikke tenke meg at det er lett for særlig et parti som KrF å svelge en reform som dette. Jeg oppfatter KrF som et parti som tradisjonelt ønsker distriktene godt, og det er ingen tvil om at dette er en reform som vil gå ut over distriktene, sier Klinge.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL

Molde vant sjumålsdrama: Berisha hånet med «slanger» og falske sedler

n9oU6LhHxh0

Romsdalingen Ragnhild Valle Dahl og Vipers tok mesterligagull