NRK Meny
Normal

- En skjebnemåned for Senterpartiet

– Det er helt avgjørende at Senterpartiet klarer å samle seg etter det ekstraordinære landsmøtet om en måned, mener flere av partiets lokale politikere i Møre og Romsdal.

Senterpartiet

Et ekstraordinært landsmøte skal velge ny ledelse og nytt sentralstyre i Senterpartiet. Lokalpolitikere i Møre og Romsdal håper det blir et valg som samler partiet.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Landsmøtet skal velge ny ledelse etter langvarig strid og etter at ledelsen og sentralstyret har stilt sine plasser til disposisjon. Det store spenningsmomentet er om Ola Borten Moe får fortsette som nestleder.

– Vi må håndtere dette på rett måte

Ann Kristin Sørvik

Avtroppende fylkesleder i Møre og Romsdal Senterparti, Ann Kristin Sørvik, mener partiet må legge striden bak seg.

Foto: Trond Vestre / NRK

Avtroppende fylkesleder Ann Kristin Sørvik sier partiet må legge striden bak seg.

– Det er veldig viktig hvordan vi håndterer dette nå. Det er ikke sperregrensa som er trusselen, men det er stupet dersom vi ikke håndterer dette på en riktig måte, sier Ann Kristin Sørvik.

– Når landsmøtet er over må vi opp å gå allerede neste dag. Da er ledelse og sentralstyre valgt. Da må vi se fremover, sier Sørvik.

– Blir dette en slags skjebnemåned for dere?

– Ja, det blir nok en slags skjebnemåned. Her er det mye viktig som skal på plass. Mange personer, mange kabaler, og det blir et viktig valg for Senterpartiet å velge det rette teamet som skal bygge partiet fremover, sier ordfører i Vestnes og første vararepresentant til Stortinget, Geir Inge Lien.

Beinhard strid

Pressekonferanse Sp

Ledelsen i Senterpartiet holder pressekonferanse.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Det ekstraordinære landsmøtet 7. april blir ett av de viktigste i Senterpartiets nyere historie. Den beinharde striden mellom to fløyer i partiet ble toppet med et dårlig valgresultat i 2013, en kritisk evalueringsrapport der nesten alt var lekket ut før rapporten ble lagt frem, og bråk om en vegsak i Liv Signe Navarsetes hjemkommune Lærdal.

Deretter ble det bestemt at det skulle kalles inn til ekstraordinært landsmøte og ledelsen og sentralstyret stilte sine plasser til disposisjon.

Ola Borten Moe

Liv Signe Navarsete går av som leder og Trygve Slagsvold Vedum tar over. Striden vil stå om Ola Borten Moe får fortsette som nestleder. Det bør være plass for ham, sier tidligere ordfører i Surnadal og medlem av evalueringsutvalget i Senterpartiet, Bergsvein Brøske.

Bergsvein Brøske

Bergsvein Brøske fra Surnadal vil ha Ola Borten Moe med på laget.

Foto: Trond Vestre / NRK

– Jeg håper at valgkomiteen klarer å sette sammen et best mulig lag og jeg håper helt klart at Ola er på det laget, sier Bergsvein Brøske.

Ola Borten Moe talte til fylkesårsmøtet i Møre og Romsdal Senterparti lørdag. Flertallet i styret i Møre og Romsdal Senterparti har anbefalt Borten Moe som nestleder, men det var en delt avgjørelse.

Talen hans ble godt mottatt, og han styrket trolig sine aksjer, men det ble nesten ingen debatt om det som er det store stridspunktet: Ola Borten Moe som fremtidig nestleder i Senterpartiet.

Politisk talenter må klappes frem

Ragnhild Aarflot Kalland

– Vi må gå samlet ut av landsmøtet, sier den nye fylkesleder Ragnhild Aarflot Kalland.

Foto: Trond Vestre / NRK

Spørsmålet nå er om Senterpartiet klarer å samle seg etter at det ekstraordinære landsmøtet har valgt ny ledelse.

– Vi har ikke trengt motstandere slik som vi har slåss internt i partiet. Dette må det bli en slutt på. Senterpartietmå skape en kultur der det er morsomt å jobbe med politikk og der politiske talenter blir klappet frem, sier Bergsvein Brøske.

– Nå må vi gå ut av landsmøtet samlet og være enige om at det er politikken som teller, sier den nye fylkeslederen i Møre og Romsdal Senterparti, Ragnhild Aarflot Kalland.