- Det verste er over nå

- Bygningsdeler som fløy i luften har på mirakuløst vis ikke skadet personer som av nysgjerrighet oppholdt seg ute i uværet, sier politiet.

Nylandsveien i Spjelkavika i Ålesund er blokkert på grunn av et tre

Nylandsveien i Spjelkavika i Ålesund ble i natt blokkert på grunn av et tre.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Dagmar herjer i Molde

Trafikklys som har fått seg en hard trøkk i Molde.

Foto: Aina Rødal / NRK
Ødelagt bord i Molde

Det er store materielle skader rundt om både i Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane og Trøndelag.

Foto: Aina Rødal / NRK

Dagmar er i ferd med å løye. I Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Trøndelag er ekstremværet nå over, opplyser Meteorologisk institutt. I Finnmark er vannstanden fremdeles ekstremt høy.

- Det er ikke tvil om at det har vært veldig mye farlige situasjoner med blikkplater og andre gjenstander som har fløyet rundt i lufta. Det er egentlig helt utrolig at ingen personer har blitt skadd, sier operasjonsleder i Nordmøre og Romsdal politidistrikt, Sigvart Sivertsen.

Dette har politiet fått melding om både i Molde, Kristiansund og på Sunndalsøra. Det er ikke tvil om at det har vært store krefter i sving, og det er flere tak og vegger som mangler rundt om.

I Fræna har et fjøstak forsvunnet og 50 melkekyr stod i natt uten tak.

- Bonden turte ikke gå ut å sjekke hvordan det stod til da vi snakket med han. Det ble sagt at så lenge veggene stod, så hadde kyrne det så bra som mulig.

En bil har blitt totalskadd av et ras etter at den kom ut av Gyltunnelen i Tingvoll, men føreren ble ikke skadd.

- Livsfarlig i natt

Politiet oppfordret sterkt til at folk skulle holde seg inne.

- Det som skaper mest fare er at folk prøver å berge båter og lignende. Jeg tror mange har hatt en stri tørn. Jeg håper flest mulig holdt seg inne.

- Mange ringte å spurte om de kunne kjøre der og der. Vi sa klart i fra at de hadde det bedre der de var, og mange trær lå over ulike veier. Jeg tror Mesta har fått kjørt mye motorsag gjennom natta.

Politiet forstår at mange synes det er spennende med ekstremvær, men sier det fort kan gå over i livsfarlige situasjoner.

- Folk bør ikke teste den balansegangen. Om man sitter trygt inne bør man holde seg der. Jeg må si jeg ble bekymret for folk, sier Sivertsen.

Les også:

– En av de sterkeste orkanene i Norge

Dagmar orkan parkeringshus

Et parkeringshus så slik ut i Kristiansund søndag kveld.

Foto: Roar Halten / NRK

Mange telefoner

Politi og redningsmannskap har hatt mye å gjøre, etter at minst 270 personer ringte politiet i Møre og Romsdal på grunn av orkanen Dagmar.

Selv om politiet på Sunnmøre gikk ut og ba folk kun ringe dersom det var alvorlige hendelser de trengte hjelp med ringte 150 personer i løpet av kvelden og natt til andre juledag.

Det meste gjaldt naturskader og stengte veier på grunn av tre som hadde falt over ende og kraftledninger.

På Nordmøre og i Romsdal ringte 120 personer inn. I de fleste kommunene i Møre og Romsdal er det innmeldt skader.

Dagmar orkan Molde

I Molde har flere båter sunket.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

Saker om orkanen:

Båter gikk ned

Trær ødelagte også vinduer garasjetak og hustak. Båter, som lå fortøyd er også skadet på grunn av vinden.

Mange løse gjenstander har blitt tatt av vinden og folk ble bedt om å holde seg innendørs. Sunnmøre politidistrikt fikk ikke meldinger om personskade, opplyser operasjonsleder Ivar Inge Klefstad i Sunnmøre politidistrikt.

Mange har hatt problemet med båter som har sunket. En mann fikk problemer da han prøvde å redde båten sin på Sjøholt i Ørskog. Mannen måtte over i en redningsflåte, og ble tatt hånd om av ambulansepersonell. Båten veide cirka 10 tonn.

Dagmar Ålesund

På kaia i Ålesund

Foto: Steve Røyset

Vei sperret av uthus

Både europaveier, riksveier og fylkesveier har vært sperret i kortere eller lengre tid i løpet av kvelden og natten som følge av trær over veien. RV70 ved Saghøgda i Tingvoll var sperret av et uthus som ble tatt av vinden.

Uværet forårsaket strømbrudd flere steder, og ikke alle ha fått strømmen tilbake i morgentimene.