NRK Meny
Normal

- Det er bedre å spørre folk grundig enn å ha folkeavstemning

Fylkesmann Lodve Solholm anbefaler kommunene å gjennomføre spørreundersøkelser blant innbyggerne om kommunesammenslåing.

Lodve Solholm
Foto: Trond Vestre / NRK

Regjeringen skal gjennomføre en kommunereform innen våren 2017 og kommunen skal fatte vedtak om halvannet år.

Både Sunnmøre regionråd og Vanylven kommune har gjennomført en spørreundersøkelse blant innbyggerne.

– Få med folket, få med ungdommen

Møte i Sunnmøre regionråd

I slutten av september var alle formannskapene på Sunnmøre samlet til møte i Ålesund. Nå er arbeidet i kommunene i full gang.

Foto: Trond Vestre / NRK

– Bruk spørreundersøkelser der innbyggerne får svare på hvordan de ønsker at kommunen skal utvikle seg videre, hvordan de vil at tjenestetilbudet skal være, og der de får legge mye mer i det enn bare ja eller nei, sier fylkesmann Lodve Solholm.

– Det er jo det som har vært vårt budskap: Få med folket, få med ungdommen, sier Lodve Solholm.

Tidligere i høst gikk startskuddet for arbeidet med kommunereformen blant kommunene. Fylkesmannen har fått en svært sentral rolle i dette arbeidet Kommunene har kommet ulikt i gang, en del kommuner har kommet langt, i andre kommuner er skepsisen stor.

Følelser og fornuft

Arild Iversen, Rune Hovde og Jan Tore Sanner

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (t.h.) møtte politikerne i Ørsta og Volda 2.september. Her i samtale med Volda-odfører Arild Iversen og Ørsta-ordfører Rune Hovde.

Foto: Trond Vestre / NRK

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner er skeptisk til å avgjøre disse spørsmålene gjennom bruk av folkeavstemninger og har advart mot dette. Også fylkesmann Lodve Solholm mener det er mye bedre å bruke spørreundersøkelser enn folkeavstemninger.

– Med folkeavstemninger blir det ja eller nei, og da har du med en gang koblet inn følelsene og ikke den sunne fornuften. Det blir et for spinkelt grunnlag, spør du meg, Når vi har en så god prosess som vi nå legger opp til saå vil en spørreundersøkelse gi et mye bedre og et mye nyansert svar, sier fylkesmann Lodve Solholm.