NRK Meny
Normal

- Dårlig idé å frakte fugl

Det er nærmest dyremishandling å frakte oljeskadde fugler til Runde. Det mener Stortingsrepresentant Bjørn Jacobsen fra SV.

Bjørn Jacobsen (SV)

Bjørn Jacobsen (SV) vil ikke frakte oljeskadet fugl til Runde.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Dersom Runde blir nasjonalt senter for oljeskadd fugl kan fugler fra store deler av landet bli fraktet til senteret for å bli vasket. Det er ikke noe godt alternativ, mener SV-politiker Bjørn Jacobsen.

- Det vil nærmest være dyremishandling. Fugl som er skadet av olje skal behandles der de er, sier Jacobsen.

- Greit å frakte fugl

Nils Roar Hareide

Nils Roar Hareide

Foto: Nyhetsspiller / NRK

Daglig leder ved Runde miljøsenter Nils Roar Hareide sier det kan være et problem å frakte fugl fra områder lengst nord og lengst sør i landet. Men han mener det ikke vil være et problem å frakte inn fugl fra de fleste områder.

- Vi må finne ut hvor lange avstander det kan være snakk om. Dersom man får fuglene i en mørk pappkasse og frakter de skånsomt er det ikke noe problem, sier Hareide.

Hareide mener det finnes flere gode alternativ for frakting.

- Hurtigruta går fra Bergen til Nordland, og på den kan fugl fraktes varmt og rolig i pappkasser på innebygd dekk. Her kan de fraktes uten at de merker noen ting.

Video: - Ingen beredskap for fugl

- Børe være mobilt

Jacobsen synes et senter er en god idé, men at det bør være mer mobilt.

- Man må ha veterinærer som kan være på plass og sørge for at dette blir gjort på en ordentlig måte. Folk fra Runde må gjerne reise rundt og drive opplæring, men det er ingen god idé å frakte fugl dit. Her snakker vi om man skal behandle dyr eller avlive de. Det man i hvert fall ikke skal gjøre er å transportere dem hundrevis av kilometer. Dyrene vil lide for mye av en slik transport, sier Jacobsen.

Venstre-politiker Gunn Berit Gjerde understreker ovenfor NRK at Venstre først og fremst har foreslått et kompetansesenter på Runde, ikke et sted for vasking av fugl.