Hopp til innhold

Pakkes inn i glass

Ålesund rådhus skal få ny fasade i glass. Prislappen blir på 150 millioner kroner.

Ålesund rådhus ny fasade

Ålesund rådhus' fasade skal pakkes inn i glass.

Foto: Ålesund kommune

Det er nå mange år siden det begynte å hagle betong fra fasaden på Ålesund rådhus. Det er også flere år siden det ble holdt arkitektkonkurranse og det ble lagt planer for hva som skulle skje med fasaden. Men nå er det endelig bestemt, og valget har falt på glass.

- Nå blir det mer glass, men det blir en del sten også, forteller ordfører i Ålesund, Bjørn Tømmerdal.

Omdiskutert bygg

Bjørn Tømmerdal foran Ålesund rådhus

Ordfører Bjørn Tømmerdal foran Ålesund rådhus.

Foto: Pål Bakke / NRK

Ålesund rådhus kan fylle 30 år i år. Og bygget har vært omdiskutert fra før første spadetak. Fuglefjellet ble sprengt og villaen på Rønneberghaugen ble revet. Rådhuset på denne tomten fikk et tydelig etterkrigsuttrykk som mange vil karakterisere som estetisk brutalt. Ved inngangen til 90-tallet begynte fasaden å forvitre, og det ble fort klart at fasaden måtte renoveres.

- Ålesund rådhus er et bygg som folk skal ha meninger om. Både når det gjelder det ytre og når det gjelder det som foregår på innsiden. Vi hadde forventa debatt. Noe annet ville være å tro på julenissen, sier ordfører Bjørn Tømmerdal.

Et bygg bare Stalin kunne elske

Ny rådhusfasade i glas ?

Tidstypisk

Når ordfører Bjørn Tømmerdal blir bedt om å gi sin karakteristikk av Ålesund rådhus, kommer han med en uttalelse som nok kan tolkes som at rådhuset ikke er blant ordførerens arkitektoniske favoritter.

- Rådhuset i Ålesund er tidstypisk for den arkitektoniske brutalismen som var på 50 og 60 og 70-tallet. I dag ser vi at rådhuset ikke er noe vakkert syn i forlengelsen av jugend-bebyggelsen i Ålesund. Bygget er nok i volum for stort. Men nå forsøker vi å ta noen grep slik at det skal bli bedre, sier Tømmerdal.

Ville valgt annerledes

Det er nok egentlig bare et hypotetisk spørsmål. Men spørsmålet blir nå engang stilt til ordføreren. Han får spørsmålet om han egentlig ville ha hatt et annet rådhus om han hadde valgmuligheten.

- Dersom jeg kunne starte helt på scratch på 1960/70-tallet så hadde jeg nok ikke gått for denne løsningen. Det kan jeg love deg, sier Bjørn Tømmerdal.

Ålesund rådhus - ny fasade

Slik vil Ålesund rådhus se ut fra sjøsiden.

Foto: Ålesund kommune

Hva syns du om løsningen som ble valgt ? Ble det vakktert ? Er det gjort det beste ut av situasjonen ? Bli med og diskutér her.