Til nrk.no
Politiet tar digital mobbing alvorlig

Politiet tar digital mobbing alvorlig

Politiførstebetjent Eivind Kjøllesdal stakk innom oss for å snakke om netthets.

Skrevet av:
Publisert 17:00 16 januar, 2015

Veldig mange ungdommer i dag har på en eller annen måte opplevd digital mobbing, altså å bli mobbet via nett eller på sosiale medier. Digital mobbing og netthets kan være i ulike kanaler, alt fra små kommentarer til at man lager egne sider og blogger for å henge ut hverandre.

Politibetjent Eivind Kjøllesdal tok tidligere denne uken turen til mP3 sitt studio for å ta en prat om netthets og ungdoms bruk av sosiale medier. 

-Nettmobbing er et stort problem som kan få alvorlige konsekvenser. Problemet gjelder spesielt ungdom, fordi alle ungdommer er på sosiale medier. Sosiale medier blir brukt til blant annet spredning av lettkledde bilder. Politiet opplever ikke bare at ungdom misbruker sosiale medier ved å spre uheldige bilder, det har også vært tilfeller der ungdom har sendt trusler til andre, forteller Eivind til mP3.

Hør hele praten her:
Sendte lettkledde bilder av medelever

En ungdomsskole i Stavanger har anmeldt et tilfelle av mobbing som skal ha skjedd på bildedelingstjenesten Snapchat. Flere elever på 8.trinn har blitt frastjålet identiteten sin, og andre har opprettet en Snapchat-bruker i deres navn, som deretter har blitt brukt til å sende nakenbilder til venner. Elevene på skolen er godt kjent med det sosiale nettstedet. Det er heller ikke noe nytt for dem at den populære appen blir brukt til å sende lettkledde bilder eller nakenbilder.

Politiet besøkte ungdomsskolen, der fortalte de at det som kan virke som uskyldig moro, fort kan få alvorlige konsekvenser. Derfor tar politiet slike saker veldig alvorlig. Hvis en person mobber andre på nett, kan vedkommende få noe som heter et forelegg og dette vil stå på en politiattest i mange år.

Se hele saken her.

Bilder som er sendt i fortrolighet kan havne hos andre

Snapchat er verdens raskest voksende bildetjeneste på mobil, og hver dag blir det sendt 50 millioner snapchatbilder mellom folks mobiltelefoner. Bildene man sender til kontakter på Snapchat blir borte etter maks ti sekunder. Det en skal huske på er at det som sendes via appen ikke forsvinner helt. Selv om bildene ikke er synlig i mer enn ti sekunder. Det er viktig å huske at det er fullt mulig å ta skjermdump av bilder som tas, og det er enkelt å laste dem opp andre steder.

Tags: , , , , , , , , , ,

Del "Politiet tar digital mobbing alvorlig"