Hopp til innhold

Yohanna flytter til Norge

Den islandske balladedronningen Yohanna fikk tolv poeng fra oss nordmenn i den internasjonale MGP-finalen i 2009. Nå flytter hun til Norge – for å gjøre karriere i de skandinaviske landene.

Jòhanna Jònsdòttir - Island

Yohanna hevdet seg sterkt på norske hitlister med sin MGP-låt «Is it True». Nå flytter hun til Norge.

Foto: johnny buzzerio

Hun var den som ga Aleksander Rybak mest motstand under den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen i Moskva i 2009. Med sin smektende ballade «Is it True» kapret hun både andreplassen i konkurransen og mange norske hjerter.

Låten ble en gedigen hit på VG-lista og er stadig å finne på norske radiostasjoners spillelister. Nå er hun klar for å bosette seg her til lands, og tar snart med seg flyttelasset til Oslo.

– Jeg elsker Norge. Det er vakkert der, og både menneskene og landskapet gjør at jeg føler meg hjemme, sier Yohanna til nrk.no.

Du kan se hennes opptreden fra den islandske finalen i 2009 her:

Yohanna ble nr to i den internasjonale MGP-finalen i Moskva 2009, etter Aleksander Rybak. Her er hennes opptreden fra den islandske finalen.

Med kjæreste og hund

Med seg på flyttelasset sørover tar hun kjæresten og hunden sin. Hun skal på leilighetsjakt i den norske hovedstaden de nærmeste ukene, og gleder seg til å bli kjent med sine nye omgivelser og det norske musikkmiljøet.

– Jeg er svært glad i Island, men den store artistdrømmen i meg gjør at jeg lenge har lengtet etter å bevege meg utenlands. Og Norge er det naturlige førstevalget, siden jeg har blitt så varmt mottatt der, sier hun med sin sjarmerende islandske aksent.

Barnestjerne hjemme

Yohanna er bare 20 år gammel, men har likevel vært stjerne i hjemlandet i over et tiår. Hun slo gjennom som barnestjerne da hun var ni, og har siden vært trofast inventar i det islandske rampelyset.

Nå ønsker jenta med fløyelsstemmen å få en enda større stjernestatus også i det øvrige Norden.

– Jeg tror alle artister ønsker å få et størst mulig publikum. Det er ingenting jeg elsker mer enn å berøre andre mennesker med sangene mine, og jeg føler at vi i Norden er en enhet som burde få dele hverandres musikk.

Høydepunkt med A-ha

Hun opplevde turneen med VG-lista topp 20 som et av de store høydepunktene i karrieren sin så langt.

– Det var stort å få opptre på samme scene som så mange berømte artister. A-ha er jo levende legender, og så klart var det gøy å få tilbringe tid med Aleksander Rybak.

Hun forteller at hun og Rybak ikke fikk tid til å bli så godt kjent i ukene under den internasjonale MGP-finalen, men at de møttes og utviklet et vennskap i etterkant.

– Han er en veldig søt gutt, og var en særdeles verdig vinner, sier hun.

Lærer seg norsk

Hvordan er det så med norskkunnskapene? Yohanna forteller at hun har tenkt til å lære seg det norske språket så snart som mulig, og hun tror oppgaven blir overkommelig.

– Forskjellene mellom norsk og islandsk er ikke så store som mange kanskje tror. Vi har den gamle vikingutgaven av språket deres, men mange av ordene ligner, forklarer hun.

Hun røper at hun allerede har tyvstartet litt med norskundervisningen.

Kjæresten min og jeg har begynt å bruke norske undertitler når vi ser filmer. Det er veldig morsomt, men vi må nok iblant ha hjelp av den engelske stemmen for å forstå, ler hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Island - Jóhanna Jónsdóttir

Yohanna har begynt å lære seg norsk, og er ikke fremmed for å delta i MGP igjen – for Norge.

Foto: Indrek Galetin (EBU) / Alain Douit (EBU)

Vil gjøre MGP igjen

Den islandske sangerinnen har mange allerede innspilte låter som hun ønsker å dele med sitt publikum. Hun spår at det neste albumet vil komme i løpet av 2012.

– Jeg er svært stolt av flere av de nye låtene. Mange er i det samme musikalske landskapet som «Is it True», men det er også noe som er litt annerledes, jeg liker å bli utfordret kunstnerisk sett.

Yohanna ser heller ikke bort fra at hun stiller opp i Melodi Grand Prix igjen, gjerne også for Norge.

– Ja, hvorfor ikke? Med den rette låten og timingen er alt mulig. Det skulle være den største ære, hvis nordmennene vil ha meg, avslutter hun ydmykt.

Aktuelt på MGP

Ukraina vann Eurovision

Ukraina vann Eurovision