NRK Meny
Normal

Fagjuryen ville ikke ha Tooji i finalen

Ferske tall viser at hvis fagjuryen hadde fått bestemme, ville ikke Tooji nådd finalen i Eurovision.

Tooji er i finalen

Tooji og den norske delegasjonen jubler for avansement til finalen, men fagjuryene ville ikke ha dem der.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Tre uker har gått siden Eurovision-finalen i Baku, men først nå får vi vite hvor sprikende smak folk flest og fagjuryene har. Denne uka slapp arrangørene tallene som viser hvilke sanger juryen og folket var uenige om.

Som kjent har hvert deltagerland en egen jury som gir sine stemmer, i tillegg til befolkningens stemmer. Disse teller 50 prosent hver og ender sammen opp i det endelige resultatet.

De 42 fagjuryene og deltagerlandenes befolkning var ikke helt samstemte i år, viser de detaljerte tallene som nå er sluppet.

Tooji til finalen med et nødskrik

Blant annet viser tallene fra semifinalen at vår egen Tooji ikke ville nådd finalen om det var opp til jurystemmene. Juryene hadde Tooji som nr. 18 med 25 poeng i den andre semifinalen, det vil si på siste plass.

Heldigvis for ham var ikke den europeiske befolkningen enig. De hadde Tooji på 6. plass med 72 poeng, og dermed kom Tooji på 10. plass med totalt 45 poeng i sin semifinale, noe som kvalifiserte ham til selve finalen.

Bulgaria kom riktignok også på 10. plass, men da Tooji fikk poeng fra flere land enn dem, gikk han videre. Alt i alt var det altså på hengende håret at Norge ikke gikk videre til finalen, for andre året på rad.

Sterk uenighet om russiske bestemødre

Jubel og flaggvifting for de russiske bestemødrene i pressesenteret under ESC 2012 i Baku

Jubel og flaggvifting for de russiske bestemødrene i pressesenteret under ESC 2012 i Baku. Fagjuryene var ikke like begeistra.

Foto: NRK

Et annet sangnummer fagjuryene var sterkt uenige med publikum om, var de russiske bestemødrene Buranovskiye Babushki. I finalen så vi at de sjarmerte seg til en sterk 2. plass med 259 poeng. Dit kom de kom etter å ha vunnet sin semifinale med 152 poeng.

Fagjuryene var imidlertid ikke like begeistret for «Party for everybody» sunget på en blanding av udmurtisk og engelsk. De ga Russland 75 poeng i den første semifinalen, noe som ville gitt dem en 8 plass. Publikum var ikke enig, og ga dem 189 poeng med 1. plass som resultat.

I finalen var det enda større sprik mellom publikum og juryene. Mens publikum ga dem 332 poeng, ga juryene «bare» 94 poeng til Russland, noe som ville resultert i en 11. plass.

En ting var imidlertid publikum og fagjuryer enige om, og det var vinneren – begge hadde svenske Loreen på 1. plass.