Hopp til innhold

Undersøker påstander om ESC-juks

EBU-sjef Jon Ola Sand er kjent med påstandene om at Aserbajdsjan skal ha brukt store summer på å kjøpe stemmer under Eurovision Song Contest, og har igangsatt undersøkelser.

Aserbajdsjan i ESC 2013

Video: Aserbajdsjan anklages for å ha kjøpt stemmer under finalen i Eurovision Song Contest. Farid Mammadovs låt «Hold Me» tok en andreplass i sangtevlinga.

Aserbajdsjan tok andreplassen i finalen i Eurovision Song Contest, men møter nå beskyldninger om å ha kjøpt stemmer.

Mandag publiserte en litauisk avis en video av det som skal være to russisktalende menn som forsøker å overtale journalister til å ta imot et kontantkort og 200 kroner mot at de lover å stemme på Aserbajdsjan under Eurovision Song Contest-finalen på lørdag.

Ifølge mennene i videoen har de representanter på plass i 15 forskjellige land, og studenter som ringer rundt og tilbyr folk penger for å stemme på landet i konkurransen, skriver Aftonbladet.

Granskes

Aserbajdsjan endte til slutt på en andreplass i finalen, 59 poeng bak vinneren Danmark.

– Vi må få tid til å undersøke disse påstandene nærmere. Videoen kan være falsk, en såkalt «hoax». EBU har nemlig gode systemer for å avsløre blant annet «power voting», forklarer Eurovision-sjef Jon Ola Sand i European Broadcasting Union (EBU).

Faksimile 15min.lt

Den latviske nettavisa 15min.lt har publisert en video som skal dokumentere forsøk på å kjøpe stemmer til Aserbajdsjan under ESC-finalen.

Foto: Faksimile

Han forteller videre at et av verdens største revisjonsfirmaer, Price Waterhouse Coopers, gjennomgår alle stemmene fra både semifinalene og finalen, og så langt har de ikke kommet over noe som tyder på at en eventuell juksing har hatt noen effekt.

– Det skal veldig mye mer til enn en håndfull studenter med kontantkort for å påvirke stemmefordelingen, sier han til NRK.no.

Godt inntrykk

Ifølge Sand er det snakk om svært mange stemmer som kommer inn totalt sett, i tillegg til jurysystemet som står for femti prosent av stemmene.

Jon Ola Sand

Eurovision-sjef Jon Ola Sand vil granske påstandene om juks nærmere.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Her har vi også svært gode rutiner for å sørge for at alt går riktig for seg, blant annet overvåker vi stemmeavgivningen, og resultatene stemples og verifiseres før de fakses inn til arrangøren, forklarer Sand.

Han innrømmer imidlertid at det er vanskelig for EBU å oppdage slikt juks – eller å bevise at det har funnet sted. Det trenger for eksempel ikke være initiert av TV-kanalen i det aktuelle landet, men satt i gang av et plateselskap, management eller andre interessenter.

– Aserbajdsjan har blitt beskyldt for juks nesten hvert eneste år siden debuten i 2008. Hva tror du er grunnen til det?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere. Men vi samarbeidet med kringkasteren ITV i hele fjor, og mitt inntrykk er at de er veldig skikkelige og ordentlige. Vi har ingen grunn til å tro at de står bak noe slikt, uttaler EBU-sjefen.

Profesjonalitet

Landet har en imponerende historie i ESC-sammenheng, og siden debuten i 2008 har de en 8. plass som sin dårligste plassering. Fjorårets Eurovision Song Contest ble arrangert i hovedstaden Baku, etter at landet tok hjem seieren fra Tyskland i 2011.

– Kanskje de rett og slett bare er dyktige på dette?

– Det er i hvert fall vår analyse av det. Sceneshowet de hadde i år var kjempebra, og de fikk høye poengsummer fra veldig mange land. Det er et resultat av at de har en stor drivkraft for å vinne, samt en profesjonalitet som flere helt sikkert kan lære noe av, mener Jon Ola Sand.

Russland fikk ikke poeng

President Ilham Aliyev i Aserbajdsjan

Aserbajdsjans president Ilham Aliyev beordret granskning etter at landet hans ikke ga Russland noen poeng i finalen.

Foto: DIETER NAGL / Afp

Årets ESC-finale har skapt enda mer bruduljer i Aserbajdsjan. Presidenten i landet beordret granskning og omtelling etter at landet ikke ga Russland noen poeng i finalen. Og myndighetenes undersøkelser viser at Russland egentlig skulle hatt 10 poeng.

De to landenes utenriksministre møttes tirsdag, og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov omtalte hendelsen som «hårreisende», og sa at poengene ble stjålet fra den russiske deltakeren Dina Garipova, ifølge nyhetsbyrået AP.

10 ekstra poeng til Russland ville likevel ikke hatt noe å si for plasseringen deres. Landet tok en femteplass, 17 poeng bak Norge.

Den aserbajdsjanske allmenkringkasteren har ikke klart å forklare hvorfor stemmene til Russland ble borte, og saken skal nå granskes. Det er uvisst om det dreier seg om manipulasjon eller en teknisk feil.

Hvor mange poeng landet gir, er fordelt 50/50 mellom en nasjonal jury og folkestemmer.