Tre ESC-bidrag sensurert i Kina

LISBOA (NRK): Regnbueflagg og albanske tatoveringer ble sensurert da den første semifinalen ble sendt i Kina. Nå får ikke kringkasteren lov av EBU til å sende resten av ESC.

Skjermdump Mango TV - sensur Kina eurovision

KINESISK SENSUR: Et regnbueflagg i publikum ble sensurert i den første semifinalen tirsdag kveld.

Foto: Skjermdump / Mango TV

Eurovision Song Contest sendes også utenfor Europa og Australias landegrenser. USA, Kasakhstan og Kina er noen av landene som har valgt å kringkaste sangkonkurransen ut til sine respektive land.

Men på tirsdag, ble ikke den første semifinale vist i sin helhet i Kina. Albania, Sveits og Irland fikk sine fremføringer sensurert, grunnet kinesiske kringkastingslover.

Eugent Bushpepa fra Albania under ESC

SENSURERT: Albanias Eugent Bushpepa ble ikke vist for det kinesiske publikum i den første semifinalen.

Foto: Armando Franca / AP

Eugent Bushpepa sang seg til finale på tirsdag, og sørget for Albanias første finaleplass siden 2015. Men hans bidrag «Mall» ble ikke vist på kinesiske skjermer.

Grunnen til det er en lov som nylig ble innført i Kina, som forbyr artister og skuespillere med tatoveringer å vise seg på tv.

LES OGSÅ: Forhåndsfavorittene videre fra semifinale

Også den irske representanten endte med å bli fjernet fra skjermen. Ryan O’Shaughnessy fremførte balladen «Together», sammen med to mannlige dansere som fremførte en moderne dans på scenen.

Kinesisk lov forbyr kringkasting av likekjønnet parforhold.

Får ikke lenger lov å sende ESC

John Ola Sand (govas) šiitá Mikkel Gaup čuoččuhusaid.

EBU-SJEF: Jon Ola Sand.

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

EBU-sjef Jon Ola Sand var ikke kjent med sensureringen, da NRK kontaktet ham onsdag kveld.

Før torsdagens semifinale sendte EBU ut en pressemelding.

– Dette bryter med EBUs verdier og vår stolte tradisjon der vi feirer mangfold gjennom musikk. Det er derfor vi dessverre må terminere vårt partnerskap med kringkasteren, og de får ikke lov til å sende den andre semifinalen eller finalen, står det i pressemeldingen.

Leder for MGP-klubben, Morten Thomassen påpeker at forskjellen er stor mellom Europa og Kina

– Det er tydelig at enkelte ting Europa synes er OK er skikkelig fy i Kina. Det betyr at vi slipper å ha den med i ESC på ordentlig hvis de oppfører seg slik, sier han til NRK.