Hopp til innhold

Total mannsdominans i svensk Melodi Grand Prix

Kun 4 av 352 låter i svenske Melodifestivalen de ti siste årene er skrevet uten en mann med på laget. – Heldigvis har vi kommet lenger i Norge, sier Per Sundnes.

Björn Ranelid, Sara Li og Molly Sandén

Björn Ranelid, Sara Li og Molly Sandén jubler etter å ha gått videre i den tredje delfinalen i Melodifestivalen. Molly Sandén synger det eneste bidraget i år som ikke har mannlig låtskriver.

Foto: JESSICA GOW / SCANPIX / SCANPIX

Lørdag er det finale i svenske Melodifestivalen. Der glimrer de kvinnelige låtskriverne med sitt fravær.

Tall Svenska Dagbladet offentliggjør på kvinnedagen i dag, viser at musikkonkurransen har langt igjen før de når likestilling. Siden 2002 har 352 låter deltatt i konkurransen.

Av de 352 låtene er låtskriverne fordelt slik:

  • 232 låter er skrevet av menn
  • 116 låter er skrevet av både menn og kvinner
  • 4 låter er skrevet av kvinner

To tredjedeler av låtskriverne er altså mannlige. Tallene har holdt seg stabile de siste ti årene.

– Helt utrolige tall. Det burde jo være 50 prosent kvinner, sier Aleena Gibson til SvD. Hun står selv bak ett av de fire kvinnebidragene, og har skrevet låten Molly Sandén deltar med i den svenske finalen førstkommende lørdag. Dette er årets eneste bidrag uten en mann med på laget.

– Jeg lurer på hvorfor det finnes så få kvinnelige låtskrivere. Det er mulig kvinner er blygere, eller så kanskje de satser mer på å bli sangere, spør Gibson.

– MGP speiler det norske samfunnet

Hanne Sørvaag

Hanne Sørvaag har er skrevet låter for flere internasjonale artister, og nådd andreplass på den amerikanske billboard-lista. I MGP har hun deltatt som låtskriver en rekke ganger, og hun deltok også selv som artist i 2011.

Foto: Øystein Sanne, NRK

Hos den norske søsterversjonen av konkurransen, Melodi Grand Prix, er ståa en litt annen.

I MGP er kvinneprosenten fra de fire siste årene på 54 prosent. Menn alene står bak 40 av låtene, 25 er skrevet av menn og kvinner sammen, mens 22 låter er kreditert kun kvinner.

Programleder Per Sundnes tror tallene speiler det norske samfunnet.

– Dette er artige tall for norske jenter. Norge er et likestillingsland, også i MGP. Vi slipper å måtte ta hensyn til kvotering og politikk, sier han.

Han forteller at Norge vekker oppsikt også internasjonalt på grunn av våre mange kvinnelige låtskrivere.

– I Norge er det jentene som er de ledende låtskriverne. Vi har en masse produktive damer, se bare på Laila Samuelsen, Simone Larsen, og Hanne Sørvaag. I tillegg har mange kvinnelige låtskrivere vunnet konkurransen de siste årene, både Mira Craig, Hanne Sørvaag og Stella Mwangi.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Mira Craig og Maria Haukaas Storeng

Mira Craig skrev vinnerlåten «Hold On Be Stong» i 2008 for Maria Haukaas Storeng.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Inspirerer nye jenter til å bli med

Sundnes tror dette er viktig også for videre rekruttering til konkurransen, og til norsk musikkliv generelt.

– Melodi Grand Prix er et sted der jenter synes og blir forbilder for andre jenter.

Sundnes sier han har lagt merke til debatten som har utspunnet seg i media de siste årene i forbindelse med kvinnekvotering på norske musikkfestivaler, der en overvekt av artistene som opptrer har vært menn.

– Heldigvis er situasjonen en helt annen hos oss. Det ville vært veldig kjedelig hvis vi endte opp med en konkurranse med bare menn eller bare kvinner, sier han.

Finalen i Melodifestivalen finner sted i Globen i Stockholm, førstkommende lørdag klokken 20:00.

Les: Alt om Eurovision Song Contest