Låtene som ikke vant - men ble hits likevel

Visste du at "Volare" var en Grand Prix-låt? Eller at Congratulations kom på andreplass i Eurovision i 1968? Bli med når vi tar et dypdykk i ESC-historien og ser på låter som ikke vant, men som likevel ble populære.

Gina G under Eurovision i 1996

Gina G opptrer i Eurovision Song Contest i Oslo Spektrum i 1996.

Foto: Jon Eeg / Scanpix


Eurovision Song Contest har samlet kongeriket foran tv-apparatene i 50 år. Vi jubilerer fire lørdager på rad med norske bidrag, vinnere, fremføringer og denne gang: de ti mest minneverdige hitene, låtene som ikke vant, men som ble populære likevel!

Kom med din egen topp 10-liste nederst i artikkelen!

Nummer 10: ”Ooh aah… just a little bit” – Gina G

Gina G

Gina G sjokkerte hele Europa med sin minimale bekledning.

Foto: Terje Pedersen / Scanpix

(Steve Rodway/Simon Tauber)
Året er 1996, og for Storbritannia deltar den australske DJ’en Gina G. Hun er storfavoritt, men havner tilslutt på en åttendeplass. Tross skuffende plassering, Gina G huskes av de aller fleste, mye takket være det som kanskje må være tidenes korteste kjole i Eurovision-sammenheng. Sølvaljettkjolen førte til mange friske kommentarer i pressen. Svenska Aftonbladet lurte for eksempel på om den var et halsbånd, mens Jostein Pedersen bemerket at hun var antrukket i tre dråper Chanel.

Nummer 9: ”Se på mig” – Jan Johansen

(Håkan Almqvist/Bobbo Ljunggren/Ingela Forsman)
Svenskene var fulle av selvtillit da de sendte Jan Johansen, sønn av den norske jazzmusikeren Egil Bop Johansen, til eurovisjonsfinalen i 1995. Ikledd svart skinnjakke og Don Juan-blikk antok Johansen scenen i Dublin. Balladen var blant vinnerfavorittene, men endte tilslutt på tredjeplass mens ”Nocturne” og Norge vant.”Se på mej” ble likevel en hit her hjemme og så klart i Sverige!

Nummer 8: ”Power to all our friends”- Cliff Richard

(Guy Fletcher/Doug Flett)
Finalen i Luxembourg i 1973 var preget av massakren under OL i München året før, sikkerhetstiltakene rundt den israelske delegasjonen var strenge, verden var blitt et farligere sted også for Eurovisjonsartistene. Midt i alt dette, Cliff Richard, nå SIR, med en tidsriktig og fjong låt: Power to all our friends! Etter blant annet ordre fra selveste BBC-sjefen om å rette opp i språket, og synge korrekt engelsk, endte låten på tredjeplass.

Nummer 7: ”Let me be the one” - The Shadows

(Paul Curtis)
The Shadows var backingbandet til Cliff Richard, men er mest kjent for instrumentallåter som Apache og sin legendariske spillestil. I 1975 bestemte de seg for å være med i Eurovision Song Contest, og deltok med den Beatlesaktige låten ”Let me be the one”. Det gikk ganske bra, men bare ganske, låten endte på andreplass etter Nederlands ”Ding-A-Dong”.

Nummer 6: ”Swiss Lady” - Pepe Leinhard Band

(Peter Reber)
Swiss Lady handler ikke om en sveitsisk frau med bunad og fletter, men om det sveitsiske nasjonalinstrumentet: Alpehornet. Låten ble fremført på tysk av Pepe Leinhard Band i Eurovision Song Contest i London i 1977. I hvite dresser og forskjellige hodeplagg, alpehorn på scenen og innslag av jodling sjarmerte seg til en sjetteplass. Swiss Lady ble megapopulær. Den må ha gjallet ut over hvert eneste danselokale i hver krik av Norge, i originaltapning og på norsk med bandet Four Jets.

Nummer 5: ”Beg, steal or borrow” - The New Seekers

(Tony Cole/Graeme Hall/Steve Wolfe)
Søtnosene The New Seekers var allerede popstjerner, og sang seg til en andreplass i Edinburgh med låten ”Beg, Steal or Borrow” i 1972. Med mye hår, lange kjoler og fargerike dresser med mye glitter fremførte de sitt budskap. Låten er en kjærlighetssang, og forteller at det kan være nødvendig både å bønnfalle, stjele og låne for kjærlighetens skyld. Nordmennene likte tydeligvis budskapet, for låten ble liggende på VG-lista i hele 17 uker!

Les også: Topp 10 internasjonale Eurovision-vinnere

Nummer 4: ”Nel Blu Dipinto Di Blu” - Domenico Modugno

Domenico Modugno

Domenico Modugno synger om å fly i Eurovision i 1958

Foto: NTS/ Creative Commons http://en.wikipedia.org/wiki/File:Eurovision_Song_Contest_1958_-_Domenic

(Domenico Modugno/Franco Migliacci)
”Nel Blu Dipinto Di Blu”, eller “Volare” som den er bedre kjent som, var med i den internasjonale MGP-finalen i 1958. Tekniske problemer underveis i sendingen gjorde at seerne i mange land ikke fikk sett låten, og den måtte gjentas på nytt på slutten av sendingen. Til tross for dette – låten endte på 3. plass. Men det er nok flere som husker den enn vinneren. Låten er spilt inn i over 100 forskjellige versjoner, har solgt over 20 millioner singler, den ble årets singel på Billboard i 1958, og den ble den første ikke-engelske låta som fikk Grammy noensinne.


Nummer 3: ”Det börjar verka kärlek, banne mig” - Claes-Göran Hederström

(Peter Himmelstrand)
Claes-Gøran Hederstrøm, som selv syntes at han ikke kunne synge, leverte klassikeren ”Det börjar verka kärlek, banne mig” på beste hipstervis; småsjarmig, lett sjenert og med humør i Eurovision 1968. Det virket som det skulle og låten slo ned som en bombe. Til tross for at låten kun fikk en femteplass, har den blitt stående som en stor klassiker i Sverige.

Les også: Topp 10 MGP-øyeblikk


Nummer 2: ”Congratulations” - Cliff Richard

Cliff Richard synger Congratulations i 1968

Cliff Richard synger Congratulations i 1968

Foto: NRK

(Bill Martin/ Phil Coulter )
”Congratulations” fra 1968 er en erkebritisk evergreen. Cliff Richard og Storbritannia var innstilt på seier på hjemmebane før finalen i London. Cliff gikk på en diett av kokte grønnsaker og tok av en kilo før finalen, for å komme inn i en rådyr, skreddersydd dress. Storbritannia tapte med et skarve poeng for Spania men ”Congratulations” ble superpopulær og Cliff kunne spise kake igjen.Nummer 1: ”Främling” – Carola

Carola

Carola som 16-åring, her fra en opptreden på Momarkedet.

Foto: Thorberg, Erik / Scanpix

(Lasse Holm/ Monica Forsberg)
Øverst på lista over minneverdige hits fra Eurovision Song Contest ligger Carolas debut og gjennombrudd. 16 år gammel sang hun ”Främling” inn på en 3. plass i finalen i München i 1983.

Den kristne jenta ble øyeblikkelig et pop-fenomen, og det ble hysteriske tilstander rundt henne hjemme i Sverige. Til og med under et kirkemøte i Stockholm flokket prestene seg rundt Carola for å få autograf. ”Främling” solgte over en million eksemplarer og har blitt oversatt til engelsk, tysk og nederlandsk.

Les: Alt om Melodi Grand Prix og Eurovision Song Contest

Hvordan ser din topp 10-liste ut? Si din mening her: