Tooji

Han har vært populær programleder på MTV, og vil bruke sin musikalske stemme til å hjelpe andre. Nå stiller «Prinsen av Persia» med eksotiske rytmer i Melodi Grand Prix.

Tooji

Tooji er iranskfødt og stiller med eksotiske rytmer i MGP 2012, sterkt inspirert av sin egen bakgrunn.

Foto: Rolf Ørjan

Tooji er født 1988 i Shiraz i Iran, og han fylte ett år i løpet av flukten til Norge. Familiens persiske tradisjoner og røtter har gitt Tooji sterke referanser, både musikalsk og personlig.

Når han nå entrer Norges største musikkshow, kjenner han på de karusellaktige nervene og følelsene som MGP-sirkuset innebærer.

– Jeg gru-gleder meg. Men det å få jobbe med et så fantastisk team med både kostymedesigner, regissør og koreograf, det blir massivt. Det blir fantastisk! Jeg tror faktisk at det kan bli magisk, smiler Tooji.

Prinsen av Persia

Den kreative humørsprederen Tooji ble tidlig vant med rampelys og røde løpere, da han kun 16 år gammel begynte å ta strøjobber som modell. Tooji fikk mye oppmerksomhet og oppslag i store norske medier, og han ble i Aftenposten omtalt som «Prinsen av Persia».

Lidenskapelig interessert i musikk, gikk veien videre til verdens mest kjente musikkanal. MTV headhuntet Tooji og han fikk fast programlederjobb i kanalen, med det ukentlige lørdagsshowet «Superstar Saturday» og sitt eget listeprogram, «Toojis Top 10».

Tooji ønsket å få en egen musikalsk stemme, men det var andre som måtte overbevise Tooji om hans sangtalent. Da lovordene haglet etter den aller første offentlige sangopptreden, tok Tooji tilbakemeldingene på alvor. Han ville bli artist, han ville bli hørt.

Fra Sway til Stay

Det var den rytmiske låten «Sway» som Tooji fremførte første gang han sto foran et stort publikum. Og når han nå entrer MGP-manesjen er det med en låttittel som er til forveksling lik, nemlig «Stay». Tooji beskriver låten sin slik: Mystisk, dansbar popmusikk med en orientalsk twist!

Tooji har lett både i seg selv og i sine persiske røtter når han har skrevet låten sin. Det er viktig for Tooji at låten viser hvem han er og hvor han kommer fra. Og han mener det er treffende med østlige elementer når neste års internasjonale finale vil foregå i Irans naboland, Aserbadsjan!

Med et hjerte for andre

Toojis musikalske ambisjoner er ledsaget av en annen sterk visjon, å gjøre en forskjell i verden. Derfor har han utdannet seg til barnevernspedagog, og blant annet jobbet i asylmottak. Ungdom og psykisk helse er noe han særlig brenner for.

– Det er en klisjé at popartister vil engasjere seg i krig og fred og politikk, men jeg ønsker virkelig å bruke min musikalske stemme til å hjelpe noen som samfunnet ikke tar godt nok vare på.

Musikken er Toojis store drivkraft, og kilden som kan gi ham en mulighet til å bli hørt.

Når MGP braker løs ønsker han å åpne musikaliteten og rytmene i folks hjerter, og han vil presentere et show og en musikalsk pakke som få har gjort før ham.

– Jeg vil lage fyrverkeri. Mitt artistiske alter ego skal ut og frem, og få folk til å danse!


Om låtskriverne

Tooji har skrevet låten sin sammen med to velkjente svenske låtskrivere: Peter Boström og Figge Boström.

Peter Boström er både låtskriver og musikkprodusent, og er den som står for produksjonen av Toojis låt. Han har tidligere produsert artister som Charlotte Perrelli, Bosson och Ola Svensson, alle tre kjente svenske artister. Som låtskriver har han deltatt i Melodifestivalen flere ganger, med låtene Thursdays (Lovestoned), Disconnect Me (Marie Serneholt), Manboy (fjorårets svenske representant Eric Saade), og In The Club (Danny Saucedo).

Figge Boström (egentlig navn Fredrik Boström) er musiker, låtskriver og musikkprodusent. Han har jobbet med talentkonkurransene Idol og Fame Factory i Sverige, og produsert flere av samlealbumene fra seriene. Han har medvirket som produsent eller musiker på utgivelser med artister som Lena Philipsson, Peter Jöback, Meja, Eva Dahlgren, Orup, Alcazar og Carola. Han debuterte i Melodifestivalen i 2007, og hadde i fjor to bidrag som gikk til finalen i Stockholms storstue Globen, In the Club og Spring för livet.

Låt: Stay
Artist: Tooji
Komponist: Tooji, Peter Boström og Figge Boström
Tekstforfatter: Tooji, Peter Boström og Figge Boström