NRK Meny
Normal

Tommy Fredvang

X factor-stjernen Tommy Fredvang har bevist at han er komfortabel med både kassegitar og dansegulv. Nå går han tilbake til musikken han først forelsket seg i, catchy punk-pop!

Tommy Fredvang

Tommy Fredvang har rikelig med erfaring fra TV-konkurranser, og satser på å ta steget helt til topps i MGP 2012.

Foto: Rolf Ørjan Høgseth

– Det var når jeg hørte «Basket Case» av Green Day. Da skjønte jeg at det måtte bli musikk for alle pengene.

Stavangermannen Tommy Fredvang erindrer godt øyeblikket da hans fremtidsskjebne som artist ble staket ut. Den daværende 13-åringen slo i stykker sparebøssen sin, dro inn til byen og kjøpte Green Day sitt siste album, han bare måtte få stifte bekjentskap med hans nye musikalske kjærlighet.

Over femten år senere rager bandet fortsatt høyt på hans egen liste, sammen med artister som John Mayer, og Foo Fighters. Favorittlåten om dagen er «Closer to the edge» med 30 Seconds to Mars.

– Den har en energi som treffer meg midt i hjertet!

En ny start

Når Fredvang gjør sin debut på MGP-scenen, er det med en låt han har klokketro på, og med et sterkt, positivt budskap.

– Låten handler om å tro på at du kan skape din egen virkelighet. Du kan snu opp/ned på ting og gi deg selv en ny start!

Deltakelsen markerer imidlertid på ingen måte starten for Tommy Fredvangs TV-karriere. Han har allerede inntatt norske TV-skjermer ved mange anledninger, først og fremst gjennom deltakelser i TV2-programmene X factor (med velkjente Jan Fredrik Karlsen som sin mentor) og Skal vi danse.

Nå skal han stå alene på scenen, uten dansepartner, noe han gleder seg stort til.

– Å få stå der på den store scenen med pyro og trøkk, det blir helfrekt og tøft!

Realisering av potensialet

Melodi Grand Prix-låten «Make It Better» markerer en liten fornyelse for Tommy, en dreining av det musikalske repertoaret. Han har dukket ned i seg selv, og funnet hvor han hører hjemme musikalsk, omgitt av store gitarvegger og mye energi.

– Jeg har allerede gjort to store TV-konkurranser, det har styrket meg og gjort meg klar for det som nå blir min største utfordring. Jeg skal endelig realisere potensialet mitt fullt ut!

Plate- og produksjonsselskap

Fredvang er ikke bare opptatt med å stå på scener rundt om i landet og snekre på sine egne låter. Han driver sitt eget plateselskap, studio og produksjonsselskap. Han ønsker dermed å hjelpe frem andre talentfulle artister.

Men frem til det store MGP-slaget i Oslo Spektrum 11.februar er det denne konkurransen som får alt av Fredvang oppmerksomhet og energi:

– Melodi Grand Prix har alltid stått på min «bucket list» over ting jeg må gjøre før jeg går i grava. Jeg gleder meg i hjel!

Om låtskriverne

På låtskriversiden har Fredvang fått verdifull hjelp av et team som virkelig kan sakene sine. Låten har han nemlig komponert sammen med Hanne Sørvaag og Tommy Berre.

Hanne Sørvaag er som Fredvang fra Stavanger og kan sies å være de seneste års låtskriverdronning i Melodi Grand Prix. Hun vant den norske finalen med My Heart Is Yours i 2010, som hun skrev for Didrik Solli Tangen, hun skrev den Tysklands låt i 2008 og Georgias låt i 2010, og hun deltok som artist i MGP 2011 med selvkomponerte You’re Like a Melody. Hun har dessuten hatt en av sine komposisjoner på andreplass på den amerikanske Billboard-listen, verdens viktigste hit-liste.

Tommy Berre har hatt flere internasjonale utgivelser de seneste årene, bl.a. i Tyskland, Australia, og Irland. I Norge har han hatt utgivelser med artister som Anine Stang, Tommy Fredvang, Hanne Sørvaag, og Wig Wam. Berre deltok som låtskriver for Grethe Svendsen i MGP 2011, og i 2012 deltar han med hele tre låter. Bidragene hans blir sunget av Reidun Sæther, Lisa Stokke og Tommy Fredvang.


Låt: Make It Better
Artist: Tommy Fredvang
Komponist: Tommy Fredvang, Hanne Sørvaag og Tommy Berre
Tekstforfatter: Tommy Fredvang, Hanne Sørvaag og Tommy Berre