Tidenes nordiske Eurovision-år?

MALMØ (NRK.NO): Både Norge, Sverige og Danmark kan vinne den internasjonale Grand Prix-finalen, skal vi tro internasjonale bookmakere. – Fordi vi er gode på musikk i Skandinavia, mener artistene selv. Se video.

Skandinavisk dominans i ESC

Norge innehar 3.plass, Sverige 10. plass og Danmark 1. plass, mens Finland for øyeblikket er på 12.plass på bookmakernes lister.

Foto: EBU/ NTB Scanpix

NRK.no dekker Eurovision Song Contest i Malmø
Foto: NRK

Tirsdag starter den første semifinalen i Eurovision Song Contest 2013, der blant annet storfavoritt Emmelie de Forest fra Danmark deltar.

I hele vår har hun ligget øverst på internasjonale bettinglister over hvem som vinner årets finale, med norske Margaret Berger hakk i hel på tredjeplass.

Lørdag kveld arrangerte de fem nordiske landene felles fest i Malmø, og det ligger an til tidenes nordisk dominans i den internasjonale Grand Prix-finalen, om fans og bookmakere har rett.

For også Sverige og Finland spås å gjøre det bra – kun islandske Eypor Ingi får litt mer usikre vinnerutsikter fra bookmakerne. På Eurovision-fansens egen avstemning i Malmø er alle de fem nordiske landene sikret en plass i finalen.

– God grunn til å feste

– Jeg forstår godt at de nordiske landene har såpass favorittstempel i år, sier Margaret Berger til NRK.no.

– Alle de fem låtene er veldig forskjellige, men gode bidrag på hver sin måte. Jeg tror alle vil gjøre det bra, så vi har absolutt grunn til å slå oss sammen og holde en stor fest.

Berger peker på at svenskene har banet vei musikalsk og at Norge og Danmark de siste årene har fulgt etter.

– Vi har rett og slett blitt veldig gode på musikk i Skandinavia. Det er gøy.

Se intervju med alle de nordiske artistene her:

(Foto/redigering: Arnstein Dybvik/NRK)

Kan du ikke se videoen? Klikk her for å se den på Youtube.

Liker Sverige

Berger er ikke overrasket over at danske «Only Teardrops» ligger øverst på bettinglistene.

– Det er en veldig tradisjonell Eurovision-låt, samtidig som den har et supercatchy refreng. Jeg blir ikke overrasket hvis den vinner.

Likevel er det den svenske artisten Robin Stjernberg som har imponert Margaret Berger aller mest.

– Jeg bytter litt på hvem jeg har som favoritter, men i dag går jeg rundt og synger på den svenske låten. Robin er helt utrolig bra live, han synger klokkereint!

Stjernberg selv syns det er vanskelig å skulle spå en vinner allerede nå.

– Det føles veldig åpent, så vi får se hva folket vil ha.

Han har likevel lært seg å tro på det umulige, i svenske Melodifestivalen gikk han ikke direkte til finalen, men måtte gjennom en ekstra kvalifiseringsrunde i deres sistesjanse. Derfra tok han seg til finalen, og endte med å vinne hele konkurransen. Om han klarer det samme igjen får vi se førstkommende lørdag.

Alt om: Eurovision Song Contest