NRK Meny
Normal

Synger seg opp Fløyen i jakt på MGP-seier

Carl Espen Thorbjørnsen har lagt seg i hardtrening. Han bestiger 420 høydemeter ukentlig for å finne formen som skal hjelpe ham til suksess i Melodi Grand Prix.

Carl Espen Thorbjørnsen

Bestiger Stoltzen og Fløyen. Løping skal hjelpe Carl Espen til MGP-suksess. – Men jeg er ikke akkurat skapt for å løpe, sier Thorbjørnsen, for anledningen i barmark.

Foto: Anders Halvorsen Bergh / NRK

Veien fra vanlig mann i gata til MGP-artist er brolagt med hindringer og fartshumper. Derfor ligger Carl Espen Thorbjørnsen i hardtrening før han skal i ilden i Melodi Grand Prix.

– Nå er det bare knallhardt arbeid. Løping, sangpedagog - alt sånt. Til vanlig jobber jeg i et glassmesterfirma, så alle forberedelser må i tillegg gjøres etter arbeidstid, sier han.

Thorbjørnsen går på scenen aller sist i den tredje semifinalen. Fra før av har han en opptreden under Talentiaden på Osterøy som sin mest relevante erfaring. Kanskje er det nettopp derfor hans MGP-opplading er ekstra tøff.

– Dette er et helt vanvittig steg for meg. Men det er jo dette jeg alltid har drømt om, om å kunne nå ut til folk med stemmen min.

Løper syngende opp Stoltzen

I tillegg til å terpe koreografi, prøve kostyme og alt annet som er obligatorisk før en MGP-opptreden, ligger Carl Espen nå i hardtrening for å optimalisere formen før det hele braker løs.

– Jeg løper opp og ned Stoltzekleiven og Fløyen. Og for å være ærlig så må jeg nesten si at jeg hater det. Kroppen min er ikke bygd for sånne utskeielser, for å si det forsiktig. Men det virker jo.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Carl Espen Thorbjørnsen

Litt Rocky-takter. Carl Espen forbereder seg til MGP med å synge mens han løper.

Foto: Anders Halvorsen Bergh / NRK

Med sine 800 trappetrinn og 315 høydemeter beskrives Stoltzekleiven gjerne som tøff nok i seg selv. Fløyfjellet ligger 420 meter over havet. Og som om ikke løping var nok, så har Thorbjørnsen også fått streng beskjed om å synge for fulle mugger mens han løper.

– Jeg går til sangpedagog hver uke for at også stemmen skal være helt klar til MGP. Å synge er som å spille gitar; selv om man kanskje kan spille fra før av, så kan man også alltids bli enda bedre. Det prøver jeg på.

– Inne i stormen ser jeg bitene av livet hans virvle rundt

Carl Espens MGP-låt «Silent Storm» er ført i pennen av artist og låtskriver Josefin Winter, som også er Thorbjørnsens kusine. De to har et nært forhold, og han har flere ganger vært demosanger på låter hun har skrevet.

– Men i august skjønte jeg at det var en låt Carl Espen manglet. Frem til da hadde jeg bare tenkt at så lenge han synger, så kommer det nok til å løsne for ham, sier Winther.

Hun forsto også at låten Carl Espen skulle få måtte være helt spesiell for ham. En sang som skildren måten han er på.

– Til slutt skjønte jeg at jeg måtte skrive en låt som både var en god plattform for stemmen hans, men også for det mennesket han er. Så da gjorde jeg det, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Carl Espen på artistlansering

Alt han trengte var en låt. Og det fikk han. Carl Espen og kusine/låtskriver Josefin Winther intervjues av Jenny Skavlan under årets artistlansering.

Foto: Christian Wiik Gjerde / NRK

– Josefin har satt seg inn i hvordan det er å være meg. Jeg går rundt og har en masse uforløste følelser inni meg, men sett utenfra så virker jeg sikkert veldig nøytral i følelseslivet mitt, forteller Carl Espen.

Winther sier at låten er ikke bare skrevet spesielt til Carl Espen - det er også ham den handler om. Han er den stille stormen i sangen.

– Jeg har en sterk opplevelse av at Carl Espen har en stille storm inni seg. Han er rolig og beskjeden på utsiden, men rett under overflaten føler jeg det foregår mye. Inne i stormen ser jeg alle bitene av livet hans virvle rundt, uten å klare å lande. Jeg syntes det er modig og vakkert av ham å dele det med Norge.

Forventet ikke oppmerksomheten

Da Jenny Skavlan og Erik Solbakken presenterte årets MGP-artister, var Carl Espen Thorbjørnsen blant de mest ukjente navnene. Allikevel er det flere som holder ham blant favorittene til å stikke av med en billett til ESC-finalen i København.

Morten Thomassen er president i den norske MGP-klubben og er en av dem som har troen på at Carl Espen kan gjøre det godt i Melodi Grand Prix.

Morten Thomassen

Morten Thomassen, presidenten i MGP-klubben, har troa på Carl Espens ballade.

Foto: Christian Wiik Gjerde / NRK

«Silent Storm» er en stor ballade som kan nå langt, skriver han på bloggen sin.

Thorbjørnsen sier all ros og oppmerksomhet er veldig gøy - og veldig uventet.

– Det er selvsagt utrolig smigrende og veldig moro. Men det var ikke noe jeg forventet i det hele tatt.

– Jeg har jo hatt troa på meg selv hele tiden. Men jeg er en outsider i dette og det har kanskje ikke enda gått helt opp for meg at jeg skal være med i Melodi Grand Prix, sier Thorbjørnsen før han innrømmer:

– Men det er jo en fordel for meg at sangen min er så personlig, da. Det gjør jo det hele litt mer ekte og det føles liksom litt tryggere, avslutter den stille stormen fra Osterøy.