NRK Meny
Normal

Sverige: – Vi skal vinne på hjemmebane

STOCKHOLM (NRK): Vertsland gjør det sjelden bra i Eurovision Song Contest. Nå har EBU gjort grep for å styrke sjansene til de direktekvalifiserte landene. Den muligheten har Sveriges representant tenkt til å utnytte til det fulle.

Frans

Frans Jeppsson-Wall representerer Sverige i årets Eurovision Song Contest.

Foto: Rikke Askersrud / NRK

Vi må tilbake til 1994 for å finne året et vertsland sist gikk av med seieren i Eurovision Song Contest. Sveriges finalehåp i årets konkurranse har planer om å gjøre noe med denne statistikken.

– Jeg vet at vertsland ofte havner litt langt nede på resultatlista, men jeg tror ikke det skjer i år, sier 17-åringen til NRK.

– Vi skal vinne på hjemmebane.

Med bidraget «If I Were Sorry» har han holdt seg stabilt i tetsjiktet på bettinglistene, og låta har over 30 millioner avspillinger på Spotify.

Frans

Frans fra sceneprøvene i Stockholm med låta «If I Were Sorry».

Foto: Andres Putting

– Den beste musikken kommer fra Skandinavia

I fjor var svenske Måns Zelmerlöw storfavoritt til å vinne ESC i Wien, og innfridde. Bare tre år etter at Loreen tok seieren hjem for Sverige sist.

Måns Zelmerlöw

Måns Zelmerlöw vant fjorårets Eurovision Song Contest.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Årets representant for nabolandet tror ikke nødvendigvis den svenske suksessen i moderne ESC-historie slutter i år.

– Jeg ser ingen grunn til at vi ikke skal kunne vinne. Den beste musikken i Europa kommer fra Skandinavia akkurat nå, sier han.

Nytt grep skal sikre større finalesjanser

I ESC er det slik at vertslandet er direktekvalifisert til finalen sammen med de «fem store» i Eurovision-sammenheng; Italia, Spania, Frankrike, Storbritannia og Tyskland. Lenge har tendensen vært at disse landene har gjort det dårlig i finalen.

Jon Ola Sand

Leder for Eurovision Song Contest i EBU, Jon Ola Sand.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

I 2015 endte fire av de direktekvalifiserte landene på de fire siste plassene.

– Mye av grunnen til dette kan være at bidragene ikke er kjent for seerne i finalen, slik de som har kvalifisert seg via semifinaler er, sier leder for Eurovision i EBU, Jon Ola Sand, til NRK.

EBU har i år derfor besluttet å løfte fram landenes bidrag på en annen måte. Generalprøvene skal filmes og klipp fra opptredenene til de direktekvalifiserte landene skal vises i semifinalene.

– Vi gjør det for å gi dem bedre synlighet. Om det øker vinnersjansene kan jeg ikke spekulere i, men det er bare positivt at seerne blir kjent med numrene på forhånd, sier Sand.

Han mener det ikke er et entydig svar på hvorfor de fem store og vertslandet ofte gjør det dårlig, men tror et slikt tiltak kan gi en mer rettferdig finale.

– Hvis man får bedre eksponering er sjansen for å lykkes kanskje større, sier han.

Finalen i årets Eurovision Song Contest er lørdag 14. mai.