Loreen vant Melodifestivalen

Loreen Talhaoui skal forsøke å forsvare Sveriges tredjeplass fra fjorårets konkurranse når Eurovision Song Contest 2012 arrangeres i Aserbajdsjans hovedstad Baku i slutten av mai.

Loreen
Foto: Bertil Ericson / Scanpix

Finalen i Melodifestivalen 2012 gikk lørdag kveld av stabelen i Globen i Stockholm foran 13.000 tilskuere.

– Dette er en fantastisk følelse, jeg holder nesten på å begynne å gråte, sier Loreen til SVT.

– Vi har hatt troen på Loreen hele veien, og det var en overlegen seier. Det var en helt annen stemning i salen når hun opptrådte enn det var da alle de andre artistene sto på scenen, sier MGP-general Per Sundnes på telefon fra Stockholm til NRK.no.

Se og hør den svenske vinnerlåta her.

Samme låtskriver

Den svenske vinnerlåten «Euphoria» er faktisk skrevet av en av låtskriverne som også har skrevet årets norske vinnerbidrag «Stay», Peter Boström. Han har samarbeidet med Thomas G:son, som var raskt ute med å takke den norske juryen for 12 poeng.

På forhånd var artistene Danny Saucedo, Loreen Talhaoui og Lisa Miskovsky utpekt som favoritter. Lisa Miskovsky, som deltok med en låt skrevet sammen med den norske artisten Alexander With, ble imidlertid hektet av i kampen om seieren allerede da jurystemmene ble delt ut, og det ble raskt klart at det kom til å bli en duell mellom de to førstnevnte.

– Jeg regner med at Tooji akkurat nå er på vill jakt etter Loreen for å gratulere henne. Vi har allerede invitert henne på 17. mai-feiring i Baku, forteller Sundnes.

Per Sundnes og Loreen

Per Sundnes sammen med Loreen Talhaoui.

Foto: NRK

LES: Disse er klare for ESC 2012

LES: Disse landene må Norge slå i Baku

Norsk låt slo ikke an

Alexander With og Lisa Miskovsky viste seg å være det bidraget det svenske publikummet likte aller minst, mens en lattermild programleder kunne konstatere at skuespilleren Thorsten Flinck med låten ”Jag reser mig igen” var tredje mest likt.

LES: – Begynner så vidt å forstå omfanget

Danny Saucedo og Loreen Talhaoui var begge med i fjorårets konkurranse. Da endte Danny på andreplass i den store finalen, bak Eric Saade. Med 92 poeng fra jurystemmene og 106 poeng fra det svenske folk måtte han nok en gang ta til takke med samme plassering.

Loreen kapret førsteplassen med 114 jurystemmer og 35 prosent av folkestemmene, som utgjorde 154 poeng. Til SVTs reporter fortalte hun at hun lenge var i tvil om hun skulle delta i Melodifestivalen eller ikke.

–Det er en fantasisk følelse å ha vunnet. Helt magisk, jeg står faktisk her og prøver å holde igjen tårene, uttalte den glade vinner etter at seieren var et faktum.

LES: Total mannsdominans i svensk MGP

Norsk fagjury

For å sikre at vinnerlåten har internasjonal appell, lot svenskene elleve internasjonale fagjuryer være med på å bestemme.

De norske stemmene ble lest opp av Norges representant i Eurovision Song Contest 2012, Tooji. Fagjuryen ble ledet av Stian Malme, som er prosjektleder for MGP i NRK.

– Jeg gleder meg til å møte vinneren deres i Baku, sa Tooji, og kunne avsløre at den norske juryens favoritt, Loreen med «Euphoria», også var hans personlige favoritt.

I tillegg til den norske juryen stilte også Belgia, Bosnia-Hercegovina, Storbritannia, Estland, Frankrike, Kypros, Irland, Malta, Tyskland og Ukraina med egne fagjuryer.

Den internasjonale finalen i Eurovision Song Contest arrangeres i Baku 26. mai. Både Sverige og Norge må gjennom hver sin semifinale på forhånd.

LES: Armenia trekker seg fra Eurovision

Her er alle låtene som konkurrerte i finalen i Melodifestivalen:

  1. Shout It Out - David Lindgren
  2. Jag Reser Mig Igen - Thorsten Flinck & Revolutionsorkestern
  3. Mystery - Dead by April
  4. Why Start A Fire - Lisa Miskovsky
  5. Baby Doll - Top Cats
  6. Euphoria - Loreen
  7. Soldiers - Ulrik Munther
  8. Mirakel - Björn Ranelid feat. Sara Li
  9. Why Am I Crying - Molly Sandén
  10. Amazing - Danny Saucedo