NRK Meny
Normal

Må vi klare oss uten hjelp fra Sverige i år?

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Det spørs om ikke Norge må klare seg uten 12 poeng fra Sverige i år. Svenskene er nemlig ikke nådige når de diskuterer årets norske bidrag i Eurovision Song Contest.

Om et par uker er det igjen klart for konkurransen alle elsker å mene noe om; den internasjonale finalen i Melodi Grand Prix. Kampen om poengene er allerede i gang, men det spørs om Norge kan håpe på drahjelp fra svenskene i år.

NRKs søsterkanal SVT sender i disse dager programserien «Inför ESC» der et ekspertpanel diskuterer årets låter i Eurovision Song Contest (ESC).

Og de såkalte ekspertene er ikke nådige med norske Tooji, og hans låt «Stay».

– Jeg synes dette føles veldig 2007. Det føles som om Norge har gjort den klassiske finske feilen, nemlig å bomme på trenden med et par år, sier musikalartist og tv-mann Thomas Lundin, og gir låten en svak toer.

Se svenskenes vurdering i videoen øverst i artikkelen.

Ti sisteplasser

Loreen fra Sverige

Svenskene sender i år Loreen til Eurovision Song Contest - nå håper de på seier.

Foto: Carl-Johan Söder

I sin introduksjon av låten trekker Lena Philipsson frem at Norge har gjort det bra de siste årene, men at vi også er det landet som har flest sisteplasser i Eurovisionshistorien.

– Jeg husker fra oppveksten at vi satt og så på Jan Teigen som sang «Mil etter mil», men han kom ikke av flekken, for det var null poeng bare, sist.

Måns Zelmerlöw kaller «Stay» bedrøvelig, mens Gina Dirawi sier det «kjennes så der».

Europa har fortsatt troen

Svenskene topper i år de internasjonale bettinglistene før konkurransen er i gang, med sin artist Loreen og låten «Euphoria».

Norge ligger for øyeblikket på 11. plass av de 42 bidragene, altså har resten av Europa betraktelig større tro på oss enn våre svenske naboer.

Felles for låtene er at de begge har svenske låtskrivere, faktisk har Peter Boström vært med på å skrive begge de to bidragene.

NRK sender hver lørdag programmet «Adresse Baku», der et norsk ekspertpanel diskuterer årets Eurovisjonslåter.

Vurderingen av årets svenske bidrag skjer først i program fire som sendes den 19. mai. Dermed gjenstår det fortatt å se om det norske ekspertpanelet er like surmaget i kritikken som sine svenske kolleger, eller om de har sansen for svenske Loreen.

Eurovision Song Contest finner sted i Baku i Aserbajdsjan den 22, 24 og 26. mai.

Les: Alt om Eurovision Song Contest