Hopp til innhold

Svensk MGP-artist anmeldt for nedsettende tekst

Med låten «Copacabanana» gikk artisten Sean Banan direkte til finalen i helgas konkurranse i Gøteborg. Teksten falt ikke i smak for alle, nå er låten anmeldt til Granskningsnämnden.

Sean Banan, Melodifestivalen 2013 Sverige

Den svenske artisten Jean Banan er anmeldt til Granskningsnämnden fordi han bruker ordet «Eskimo» i teksten sin. – Nedsettende mener anmelderne.

Foto: Carl-Johan Söder / SVT

Sean Banan gikk videre til finalen i MGP etter lørdagens opptreden.

Nå har artisten, som egentlig heter Sina Samadi, blitt anmeldt til Granskningsnämnden (GN) for radio og TV fordi han bruker ordet «eskimo» i teksten sin, skriver SVT.

«Eskimo er nedsettende»

Ifølge de to som har anmeldt saken er betegnelsen et nedsettende ord for inuitt. «Folkegruppen som fremstilles på denne måten bruker ikke begrepet «eskimo» om seg selv.

Ordet betyr «den som spiser rått kjøtt». De bruker ordet «inuitt», som på deres språk betyr menneske», skriver en av anmelderne.

Dags för min EuroviSean
Allah får vara me
Eskimå och Pontare
Alla får första plats
Dani en andra plats.

Ref:
Copa Copaca Banana
Copaca Banana
Copaca Banana

Sean Banan, Ola Lindholm, Hans Blomberg och Joakim Larsson

Tar kritikken med ro

Selv tar Sean Banan kritikken med ro.

– Nedsettende? hvorfor skulle jeg ha noe imot dem? Hallo! Eskimo er et navn på alle ulike inuittfolk som bor på mange forskjellige steder som Grønland, Canada, Alaska og Norrland. Den her bananen elsker alt og alle, og alle er velkomne til Copacabanana, selv eskimoer, sier Sean Banan i en e-post til svenske Aftonbladet.