Sliten Rybak på den blå løperen: – Jeg håper å gjøre Norge stolt

LISBOA (NRK): Alexander Rybak har slitt med sykdom den siste uka, men lover å gi alt for å gjøre den norske befolkningen stolt. – Nå handler det bare om å spare stemmen, sier han.

Alexander Rybak er på plass i Lisboa og svarte på fansens spørsmål direkte her på nrk.no og på Facebook.

SLITEN: Alexander Rybak forteller at den siste uken har vært preget av sykdom, men han lover likevel å gi alt i den kommende ESC-semifinalen.

Til helgen er det duket for finale i Eurovision Song Contest (ESC) og artistene er for lengst på plass i solfylte Lisboa.

Søndag kveld var det offisiell åpningsseremoni, der sangtalentene slo av en prat med pressen på vei opp den blå løperen.

Norge og Alexander Rybak regnes blant favorittene til å stikke av med seieren av bookmakerne, etter en meget god første sceneprøve.

– Dette er det største jeg har sett noen gang når det gjelder røde, unnskyld, blå løpere. Jeg vet ikke om jeg er så glad for at det er så mange folk, for jeg er så dårlig til å si nei, smiler Rybak, som er en populær mann blant pressen.

Rybak prøver å være realistisk når det gjelder egne vinnersjanser.

– Jeg håper bare å gjøre Norge stolt. Det er et stort ansvar, men det er et morsomt ansvar.

– Masse sykdom

På spørsmål om hvordan den siste uken har vært, svarer Rybak at det har vært «masse glede, masse sykdom og masse øving», der fokuset har vært på den kommende semifinalen.

– Det er de tre minuttene vi fokuserer på. Samtidig er det viktig å spare stemmen, hvisker Rybak, som samtidig forsikret at han er på bedringens vei.

Før intervjuet med NRK fikk han også spørsmål av Gaysirs utsendte reporter om hva Eurovision-sirkuset hadde vært uten homfofansen.

– Altså, jeg vet ikke hva som kom først av høna og egget, begynte Rybak nølende.

Det som er deilig er at det føles som både Portugal og Norge har kommet ganske langt på dette. Men det er noen land som trenger litt mer pushing, så jeg er glad for at vi kan gå foran med et godt eksempel.

Aleksander Rybak svarer på spørsmål fra Gaysirs reporter på den blå løperen i Lisboa.

Alexander Rybak svarer på spørsmål fra Gaysirs reporter på den blå løperen i Lisboa.

– Var Forelsket i Rybak

En av Alexander Rybaks fans er finske Saara Aalto. Hun røper at hun har hatt et ekstra godt øye til Norges ESC-håp i mange år.

– Jeg har vært forelsket i ham siden han vant i 2009, men jeg er for nervøs til å snakke med ham. Han er så søt, så jeg skal prøve å få snakket med ham i kveld. Nå er jeg ikke redd lenger, sier Aalto, som stiller med sangen «Monsters».

– Den handler om at jeg ble mobbet da jeg var liten. Nå er jeg stor, og vil gå videre i livet, sier Aalto til NRK.

Saaro Aalto forteller til NRK at hun ikke helt vet hvordan hun skal klare å nærme seg Alexander Rybak, som hun ble veldig betatt av i 2009 da han vant Eurovision-finalen.

Finske Saara Alto forteller at hun har hatt et godt øye til Norges ESC-håp.

Danmark håper på norsk støtte

Danmark stiller i år med sangeren Rasmussen, som skal synge sangen «Higher Ground». Dansken mener Rybak er en av de proffeste i ESC-sirkuset.

– Han leverer hver eneste gang. Vi er i samme semifinale, så vi får støtte hverandre, sier Rasmussen, som også viste til Norge og Danmarks felles historie i et forsøk på sanke norske stemmer.

– Norge og Danmark var «brothers in arms» for 1000 år siden, så vi håper dette skal skape en fellesskapsfølelse, sier Rasmussen, som unektelig ligner en del på Tormund Giantsbane, «Game of Thrones»-karakteren spilt av norske Kristofer Hivju.

– Det har jeg ingen problemer med, ler Rasmussen.

Bandet Rasmussen skal i samme semifinale i Eurovision Song Contest som Norge. De har låta «Higher ground».

Danske Rasmussen sier han ikke har noen problemer med å bli fortalt at han ligner på den norske skuespilleren Kristofer Hivju.

– Prøver å være et forbilde

Rybakk og hans «That's How You Write a Song» har fått mye oppmerksomhet i Portugal. Allerede tirsdag hadde Rybakk sin første prøve med ferske sceneantrekk på Eurovision-scenen, til god mottagelse av journalistene i pressesonen.

Torsdag skal Rybak synge i andre av to semifinaler. Dersom han går videre er det duket for finale på lørdag.

Den største favoritten i årets finale er Israel og Netta Barzilai. Barzilai sier til NRK at hun blir litt beklemt av de store forventningene.

– Jeg har aldri vært en favoritt noen gang. Jeg håper alle kan komme til Israel neste år, fordi det er et veldig spesielt sted. Det er veldig fint for en med en figur som meg å være en favoritt, sier Barzilai, og legger til:

– Jeg håper å være et forbilde for alle gutter og jenter som sliter med selvtilliten.

Netta Barzilai

Netta Barzilai og Israel regnes som en sterk utfordrer for Aleksander Rybakk og Norge.

Foto: Jack Guez / AFP

Utdrag av programmet i finaleuka

  • Søndag 6. mai: Offisiell åpningsseremoni
  • Mandag 7. mai: Alexander Rybak besøker elever ved musikkskolen Metropolitana.
  • Mandag 7. mai: Hagefest på den norske ambassaden
  • Tirsdag 8. mai: Semifinale 1. Alexander Rybak deltar i SVTs vorspielsending.
  • Onsdag 9. mai: Sceneprøver og juryprøver
  • Torsdag 10. mai: Generalprøve og semifinale 2. Norge kjemper om finaleplass.
Norge hadde sin første sceneprøve på ESC-scenen, tirsdag 1. mai.

Alexander Rybak under den første prøven i årets Eurovision tidligere denne uken.