Slik stemmer du i MGP 2021

Bruk mobilen for å påvirke resultatet i årets Melodi Grand Prix.

MGP 2021 - Stem med mobilen på NRK.no
Grafikk: NRK

Her kan du stemme i MGP 2021!

Avstemningen åpnes i sendingen.

Artikkel oppdatert i forbindelse med finalen lørdag kveld.

Først må du logge deg inn hos NRK.no. Du må være registrert og innlogget for å kunne delta. Det tar kun kort tid å opprette en NRK-bruker, om du ikke har en fra før. Dette gjør du idet du går inn på stemmesiden.

Når du er innlogget vil du få en liste over årets melodier som du kan stemme på.

Sjekk at telefonen din er klar for avstemning på 1, 2, 3

Det finnes ulike mobiltelefoner, datamaskiner og nettlesere (og kombinasjoner av disse). Vi ønsker å støtte så mange som mulig. Her kan du enkelt sjekke at også din telefon eller datamaskin er klar for avstemning!

Klikk her for å laste stemmeskjemaet. Ser du lista over lørdagens artister?

Ja? Flott, du er klar for å stemme! Følg med i sendingen og stem frem din favoritt!

Nei? Da kan du prøve dette:

1. Sikre at telefonen og nettleseren din er oppdatert til nyeste versjon, og prøv igjen.

2. Prøv en annen nettleser – for eksempel Chrome, Safari eller Firefox.

3. Har du en annen datamaskin, nettbrett eller mobiltelefon tilgjengelig? Gjør den samme sjekken der, og bruk den til å avgi dine stemmer.

4. Fungerer ingen av delene? Ta kontakt på info@nrk.no!

NB! Husk også at alle får tre stemmer hver, så dere kan stemme sammen dersom du ser sendingen med andre som ikke har en telefon eller datamaskin.

Hvordan foregår stemmingen?

Etter at alle 12 artister har fremført sitt nummer, starter avstemningen.

Du har tre stemmer til rådighet i denne runden, som du kan fordele som du vil.

Når resultatet er klart, samles alle tolv artister på scenen. Først seks stykker, så øvrige seks (gruppen deles i to av smittevernmessige hensyn). De fire artistene som ropes opp er videre til neste runde.

I neste runde blir stemmene nullstilt, og man får tre nye stemmer man kan fordele utover de fire artistene slik man ønsker. Låtene i denne runden blir ikke fremført direkte. De to med flest nettstemmer i denne runden, går videre til gullduell.

Nå vil begge artistene få opptre på nytt, før vi går i gang med kveldens siste avstemning. Nok en gang nullstiller vi stemmene, og man får tre nye stemmer man kan fordele slik man ønsker.

Alle som har logget seg inn for å stemme, har haket av for hvilken landsdel man vil representere. Vi vil lese opp poengene fordelt på de fem landsdelene for å toppe spenningen.

Artisten med flest poeng i gullduellen, er vinneren av Melodi Grand Prix 2021.

Hva er stjernedryss og MGP-boblene?

Du kan også rangere hva du synes om artistenes fremføring underveis i sendingen. Vær med å vurder opptredenene og gi artistene så mange stjerner de fortjener. Rangeringen med stjernene påvirker ikke stemmene eller resultatet.

Du kan også vise ditt engasjement til artistene ved å sende de applaus fra MGP-bobla.

MGP 2021 Stem på mobilen på NRK.no

Du kan også vise ditt engasjement til artistene ved å sende de applaus fra MGP-bobla.

Grafikk: NRK

Når kan jeg stemme?

Avstemningen åpnes først etter at alle 12 artistene har fremført. Dette vil bli varslet av programlederne, som også vil varsle når avstemningen avsluttes. Du vil få beskjed på nettsiden når det er mulig å stemme.

Avstemningen åpnes igjen når fire nye artister går videre til neste runde, og igjen når man står igjen med to i gullduellen.

Hvor mange stemmer har jeg?

Du har mulighet til å avgi tre stemmer i hver stemmerunde, som du kan fordele utover de bidragene slik du vil.

Hvorfor må jeg logge inn for å stemme?

For å gjøre stemmeavgivningen sikker må vi knytte hver stemme til en egen NRK-bruker. Avstemmingen er lagt bak innlogging for å hindre juks eller manipulasjon av resultatet. Vi lagrer ikke informasjon om hvem som stemmer på hva, men vi logger at du har stemt slik at du ikke kan stemme flere ganger per runde.

Hva har NRK gjort for å forbedre stemmesystemet?

Siden fjorårets finale, har NRK jobbet mye med å gjøre stemmeløsningen mer robust. Det sier NRKs leder for Publikumsprodukter, Inge Thorud.

– Vi har gjort endringer i den tekniske arkitekturen, og systemene tar nå høyde for et større volum av stemmer og engasjement, sier Thorud og legger til at det samme systemet har blitt brukt gjennom høstens Stjernekamp og den alternative Eurovision-finalen i mai.

Dersom stemmesystemet ikke fungerer, er det satt på plass to nye backup-løsninger.

– Det ene er SMS-avstemning, og det andre er et publikumspanel. Panelet er plukket ut av analyseselskapet Norstat, sier Thorud.