NRK Meny
Normal

Skrev låt da musikerkjæresten ble syk

– Ingenting er som før. Alle bekymringer, sånne små ting som man brydde seg om, de betyr ingenting lenger, forteller Karin Park. I dag ble hun lansert som artist i Melodi Grand Prix. Men bak låten hun deltar med, ligger en vanskelig historie.

Karin Park

Karin Park deltar i MGP 2015 med låten «Human Beings». Låten ble skrevet da kjæresten hennes ble rammet av kreft i fjor.

Foto: Alvin Tjernshaugen / NRK

– Når man står nær noen som bare blir svakere og svakere, så føles det utrolig frustrerende. Man vil så gjerne redde vedkommende.

Sverige, april 2014: Artisten Karin Park og hennes norske musikerkjæreste Kjetil Nernes har flyttet inn i en gammel kirke i Djura, like ved der Karins foreldre bor. Etter mange år i Norge, har de nå valgt å slå seg ned i Karins hjemland.

Men hverdagen er ikke slik den skulle være. Kjetil, som til vanlig er vokalist i det norske rockebandet Årabrot, har fått påvist kreft i halsen og er veldig syk.

– Jeg ville nesten at det heller skulle være meg som var syk, for det ville vært lettere. Man føler seg så himla maktesløs når man står der ved siden av en annen, forteller Karin.

Karins kamprop

Kåre Magnus Bergh og Karin Park

Programleder Kåre Magnus Bergh presenterer Karin på en pressekonferanse i Oslo onsdag.

Foto: Alvin Tjernshaugen / NRK

Hele sitt liv har hun vært musiker. Når Kjetil blir syk, gjør hun det hun alltid har gjort når hun opplever noe vanskelig; hun skriver om det. Resultatet blir «Human Beings», låten hun deltar med i Melodi Grand Prix den 14. mars. «Human Beings» ble Karins kamprop.

– Jeg kjente at nå må jeg bare være sterk som en bjørn. Det var en fin følelse. Da visste jeg at dette kunne jeg klare. «Jeg kommer til å stå her som et fjell til alt dette er over, jeg kommer ikke til å vike et sekund. Og det finnes ikke noe sted jeg heller vil være enn her, ved siden av ham, hele tiden.» Akkurat det kjentes utrolig fint.

Reisen frem til MGP-scenen har vært lang. Da sykdommen sto på som verst, klarte ikke Karin høre på «Human Beings». Låten var forbundet med så mange følelser.

– Jeg husker jeg skulle spille den for noen, men jeg klarte ikke høre på så jeg måtte gå ut. Nå høres det jo helt idiotisk ut, men der og da var det veldig vanskelig.

– Viktigere å dele denne låten enn noen andre jeg har skrevet

Karin Park

Karin har gitt ut fire album, og vært nominert til to Spellemannpriser.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

Et knapt år etter at de fikk diagnosen, er ting litt mer på avstand.

Hvordan det vil bli å synge låten på scenen i Oslo Spektrum, er hun ikke sikker på. Likevel er Karin helt klar på at dette er en sang som skal ut. Helst til så mange som mulig.

– Enkelte låter føler man at man skriver kun for seg selv. At det ikke betyr så mye hvorvidt andre får høre dem eller ikke. Men med denne låten føles det viktig for meg at andre får høre den. At jeg får dele historien. For det fins sikkert mange som har liknende historier.

– Det er jo nettopp dette en artist gjør. Man skriver om ting som kanskje ikke alltid er så lett å sette ord på, og siden deler man det. Og jeg deler gjerne denne låten. Kanskje mer enn noen andre låter jeg har skrevet.

Margareth Berger og Karin Park

I 2013 skrev Karin låten «I Feed You My Love» til Margaret Berger. Året etter opptrådde de sammen som pauseunderholdning i MGP-finalen.

Foto: Tom Øverlie / NRK

Ikke ventet

I 2013 skrev Karin Park «I Feed You My Love», som Margaret Berger vant norsk MGP med og kom på fjerdeplass med internasjonalt.

Går vi noen år lenger tilbake i tid, er det nok få som i det hele tatt hadde trodd at Karin skulle komme til å delta i Melodi Grand Prix. Undergrunnsrockestempelet passet ikke helt med glitter og konfetti.

Selv mener Karin deltakelsen er helt riktig.

– Det føles helt sinnssykt at det plutselig ble sånn. For meg var MGP et underholdningsshow da jeg vokste opp. Og mitt artisteri og låtskriveri har alltid handlet om noe dypere enn det for meg. Men samtidig er det ingenting jeg heller vil enn å få synge en låt som betyr mye til noen som kanskje ellers ikke ville fått den historien. Og det kjennes som en riktig ting å gjøre. Det er typisk meg å gå til et sted som oppfattes som litt merkelig, som ingen forventer. Men det føles også fint. For den entertaineren finnes i meg, samtidig som det er viktig for meg å synge noe som betyr noe.

Karin Park på Pyros 5-års jubilé.

Karin Park har en lang karriere å se tilbake på. I 16 år bodde hun i Bergen og var en del av Bergens musikkliv. Her fra Pyros 5-årsjubileum.

Foto: Lars Haugdal Andersen / NRK

Forbløffet legene

Den 24. september 2014 ble Kjetil erklært frisk. Sykdommen var over i løpet av et halvt år. Selv legene var forbløffet over hvor raskt det gikk. De mente det at han var i så god fysisk form da behandlingen startet, var en viktig faktor. Karin tror også vilje ble avgjørende.

– Jeg tror han hadde så lyst til å reiste på turné. Han måtte kansellere en turné, men han sa at han nektet å kansellere en til.

Dermed bar det ut på veien igjen. Karin ble med som sykepleier og støtte.

– Altså, på 70-tallet skar man av tungen på folk som fikk kreft i halsen! Kjetil er jo vokalist. Og legene sa at stemmen hans kom til å bli påvirket, men de visste ikke hvor mye. Heldigvis har det ikke skjedd i det hele tatt.

Hva Kjetil selv syns om låten, har hun ikke tenkt så mye på.

– Jeg vet faktisk ikke riktig. Han er ikke typen som sitter og lytter og sier «åh, jeg elsker at du skrev en låt om meg». For ham er det viktigst å være frisk. Vi har ikke snakket så mye om akkurat den biten.

– Og nå går du ut og snakker om det til hele verden i stedet?

– Ja, det er kanskje litt rart. Men han har nok også lyst til å være åpen om det. Jeg tror ikke det er noe han skammer seg over. Han er jo artist han også, og det er en del av hans liv, så jeg tror han er komfortabel med at jeg deler den historien. Om han ikke hadde vært det, så tror jeg ikke jeg ville vært like rask med å gjøre det, da ville jeg ikke fortalt at det handlet om ham heller. Han respekterer meg som artist og jeg tror det er mer det forholdet han har til låten nå.

For alltid forandret

Karin Park og Margaret Berger

Med Margaret Berger i Oslo Spektrum. Den gang var hun låtskriver, nå er Karin også artist.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

Mye kan forandre seg på ett år. Fortsatt er sykdommen nær, og Karin har måttet forberede seg på å snakke om dette i media før dagens pressekonferanse.

– Jeg prøver å morske meg opp. Jeg må jo bare bli vant til det. Hva skal jeg si, iblant er det veldig sterkt, andre ganger har jeg opplevelsen litt på avstand.

Hendelser som dette gjør noe med oss, forteller Karin, de kan gjøre oss til bedre mennesker.

– Jeg ser helt annerledes på livet. Ingenting er som før. Alle bekymringer, sånne små ting som man brydde seg om, de betyr ingenting lenger.

– Jeg våkner fortsatt hver dag og tenker «han er i live!» Det er en stor gave.

Karin Park deltar i Melodi Grand Prix den 14. mars med låten «Human Beings». Med seg som låtskriver har hun briten Guy Chambers, som står bak en rekke verdenshits.

Bli kjent med Karins konkurrerer her: