Hopp til innhold

Russland: – Forberedt på at publikum vil bue

STOCKHOLM (NRK): Russland er forhåndsfavoritt i årets Eurovision Song Contest, men landets representant, Sergey Lazarov, har forberedt seg på negative reaksjoner fra salen.

Sergey Lazarev

Sergey Lazarev representerer Russland i årets Eurovision Song Contest. Han er forberedt på å bli buet av scenen.

Foto: Rikke Askersrud / NRK

– Generelt skal man selvfølgelig få uttrykke sin mening om et land, men at det går utover artisten som står på scenen i denne konkurransen, oppleves veldig urettferdig for meg, sier Sergey Lazarov som representerer Russland i årets Eurovision Song Contest.

– Eurovision handler om å samle Europa, så akkurat her burde man skille artisten på scenen fra landets politikk, sier han.

– Ikke en arena for politiske ytringer

Lazarev skal i kveld forsøke å sikre Russland en av ti finaleplasser i den første semifinalen. Og skal man tro bookmakerne, er sjansen stor for at han blir å se i finalen på lørdag. I flere måneder har Russland tronet øverst på bettinglistene med låta «You Are The Only One».

– En ting er hva alle disse listene sier, men jobben skal fremdeles gjøres, og jeg vet at ikke alle er positivt innstilt til Russland, sier han.

De foregående åra har Russlands representanter måttet tåle piping og buing fra salen. EBU har tidligere uttalt at de ikke akspeterer denne typen reaksjoner fra publikum, og oppfordrer dem før sending til å unngå å bruke ESC som en arena for politiske ytringer.

– Jeg vet at publikum kommer til å bue på meg, og har prøvd å forberede meg på det, sier Lazarev.

Sergey Lazarev

Seregy Lazarev står bak et av de mest krevende sceneshowene i år.

Foto: Andres Putting / EBU

Hevder det er et homofilt miljø i Russland

Russland har kun vært vertskap for ESC én gang, tilbake i 2009. Den gangen slo politiet hardt ned på aktivister som arrangerte homoparade i Moskva på finaledagen. I 2013 undertegnet Russlands president Vladimir Putin loven som forbyr såkalt «homoseksuell propaganda».

Lazarev på sin side mener det er et homofilt miljø i hjemlandet, og at det ikke skal være noen grunn til at land eller enkeltpersoner boikotter Eurovision neste år dersom Russland er vertskap.

– Jeg kan se for meg at mange homofilie kanskje vil være redd for å dra, men vi har blant annet utesteder for homofile. Man skal kunne være seg selv der, som i alle andre steder, sier han.

Så en eventuell homoparade vil ikke bli slått ned på av politiet?

– Dette kan ikke jeg svare på, men det Russland jeg kjenner er friere enn mediene framstiller det.

Høyteknologisk scenenummer

Russeren står i front for det som må sies å være årets mest krevende nummer, rent teknologisk. Det har bydd på problemer på sceneprøvene. Han har blant annet falt flere meter ned i bakken, da riggen hans ikke fungerte slik den skulle.

Sergey Lazarov

Lazarev under prøvene i Stockholm.

Foto: Andres O / EBU

– Vi har satset mye i år på å vise Europa noe de aldri har sett, men det gjør også at risikoen for at det feiler er større. Jeg kjenner veldig på nervene, det er et krevende nummer, sier artisten som er superstjerne i hjemlandet.

– Vi har veldig lyst til å vinne i år, det er ingen hemmelighet, sier han.

Den første semifinalen ser du på NRK 1 klokka 21. 00 i kveld.