Romania kastet ut av årets Eurovision

En gjeld på nesten 135 millioner kroner har ført til at Romania ikke lenger får delta i årets Eurovision Song Contest. – At dette skjer på et så sent tidspunkt før konkurransen, er veldig synd, sier Eurovision-sjef Jon Ola Sand

Ovidu Anton Romania

FÅR IKKE DELTA ALLIKEVEL: Ovidu Anton

Foto: TVR

Den europeiske kringkastingsunionen (EBU) har besluttet å kutte alle ledd mellom unionen og kringkasteren TVR, to dager etter at fristen for å betale tilbake en milliongjeld gikk ut. Den øverste lederen i EBU Ingrid Deltenre kaller beslutningen beklagelig.

– Vi er skuffet over at alle våre forsøk på å finne en løsning på situasjonen har vært forgjeves ettersom at den rumenske regjeringen ikke har gitt respons, sier Deltenre til Eurovisions hjemmeside.

Hun forklarer videre at den store gjelden fra Romania hadde satt EBUs finansielle situasjon på spill.

Vil ikke gå utover konkurransen

Jon Ola Sand, Eurovision Song Contest-sjef ved EBUs hovedkvarter i Gèneve.
Foto: Jon-Annar Fordal / NRK

Den norske Eurovision-sjefen Jon Ola Sand har stor sympati for den rumenske delegasjonen.

– Det er så klart skuffende for artisten som er valgt ut til å representere Romania, våre kolleger i kringkasteren og ikke minst for seerne og de mange Eurovision-fans i landet, sier Sand.

Han mener at hendelsen ikke vil påvirke konkurransen i negativ forstand.

– Som med alle deltakende land har vertskringkasteren SVT jobbet med det rumenske bidraget i flere uker. At dette skjer så sent før konkurransen er veldig synd, men dette vil ikke gå utover årets Eurovision Song Contest i så stor grad.

Les også: Disse deltar i ESC 2016

Skulle delta i Norges semi-finale

Romania skulle delta som land nummer 12 i den andre semi-finalen i Eurovision Song Contest. Samme semi-finalen som Agnete og «Icebreaker» skal kjempe om en finaleplass.

Mannen som skulle delta for Romanias var rockeren Ovidiu Anton. Etter sitt femte forsøk i den rumenske uttakningen, vant han til slutt med låten «Moment Of Silence». Men han må desverre holde seg hjemme denne gangen også.