Hopp til innhold

Slik ble Ray Kay en av verdens beste musikkvideoregissører

Vi ba Reinert «Ray Kay» Olsen gi oss sine beste tips til hvordan du lager en bra musikkvideo. Sjekk ut MGPs artistskole!

I Melodi Grand Prix 2014 ønsker vi å gi mer innsikt i musikklivet. Som del av dette har vi bedt tre suksessfulle nordmenn innen forskjellige områder i musikkverdenen gi sine tips til hvordan du lykkes i deres bransje.
Her gir musikkvideoregissør Reinert «Ray Kay» Olsen deg sine beste tips til hvordan du lager en bra musikkvideo.

LOS ANGELES (NRK.no): Han har jobbet med en rekke av verdens fremste artister og står bak den nest mest sette videoen på Youtube noensinne. Lady Gaga, Britney Spears, Justin Bieber og Beyoncé har alle hyret nordmannen til å lage musikkvideo for seg. Men hvordan kom han dit? Og hva vil han råde andre som ønsker å oppnå det samme om å gjøre?

Som del i Melodi Grand Prix’ nye «artistkole» presenterer vi i dag Ray Kay og hans tips til hvordan du lager en bra musikkvideo. Se video øverst i artikkelen!

– Ikke for alle

Haugesunderen Reinert Olsen sitter ved bassenget utenfor huset i Hollywood der han har bodd de siste årene. Mens solen går ned over Los Angeles forklarer han hva som kreves for å nå toppen i en av verdens mest konkurranseutsatte bransjer. Han har lyktes, men det har også kostet, forklarer Reinert.

– Dette er ikke for alle. Det går fint an å ha et fantastisk liv uten å gå den veien jeg har gått, slår han fast.

– Men hvis man virkelig ønsker å pushe grensene og har høye ambisjoner i livet, så er det aller viktigste å vite at du må jobbe hardt, og mye hardere enn du tror. Dessuten må du jobbe hardere enn alle andre. Det er mitt tips nummer en.

Tiårsplanen

Lady Gaga

Drømmen til den 21 år gamle gutten fra Haugesund virket kanskje uoppnåelig. I dag har han likevel jobbet med en rekke av verdens aller største artister, som blant annet Lady Gaga.

Foto: VALERIE MACON / Scanpix/AFP

I 1999 satte den da 21 år gamle Reinert seg et mål. Han ville til Hollywood og jobbe med stjernene. Og han ville lage verdens beste musikkvideoer. Dermed lagde han en plan for hvordan han skulle lykkes.

– Det hørtes jo helt idiotisk ut, og det var jo ikke sånn at Hollywood skulle ringe en eller annen kid i Norge, liksom.

– Men man det handler om å være proaktiv, og å skape sin egen fremtid. Finn ut av veien, og tenk at babysteps er bra, forklarer Reinert.

De neste ti årene ble delt opp i en rekke mindre delmål.

– Du må starte i det små. Jeg bestemte meg for at jeg i løpet av det neste året skulle lage én norsk musikkvideo. Det er overkommelig. I løpet av året etter skulle jeg ha laget to eller tre. Så ville jeg lære meg mer om lyssetting og hvordan de tingene funker. Hvis man tenker langsiktig, men trinn for trinn, så ser man hvordan målet er oppnåelig.

Ray Kay legger vekt på at man må nyte de små oppturene. Den store suksessen lar gjerne vente på seg, selv om han innrømmer at han faktisk nådde målet tidligere enn han hadde ventet.

– Men du må vite at det ikke skjer over natta. Da Beatles fikk suksess, hadde de 10.000 timer med konserter og øving i bunn. De var rett og slett mer samspilte enn noen av de andre bandene som holdt på den gangen. Derfor var de best og derfor fikk de suksess. Det finnes ikke noe magisk triks, forklarer Reinert.

Motivasjonssamtaler med seg selv

Underveis er det viktig å bevare troen på seg selv. Skal andre tro på deg, må du gjøre det du også. Derfor lærte Reinert seg motivasjonsteknikker for å dra seg selv opp.

– Særlig på starten, da jeg akkurat hadde flyttet til USA, benyttet jeg meg mye av «self talk». Altså at du snakker til deg selv og forteller deg selv at du er flink.

Destiny's Child

I 2004 hadde Ray Kay regi for Destiny's Child-låta «Solider». Dette var en av de første virkelig store jobbene han gjorde.

Foto: ERIC JAMISON / AP

– Jeg husker jeg ble booket på en jobb med Destiny’s Child tidlig i karrieren. Jeg visste at mye sto på spill, og at hvis det gikk galt nå, så ville det virkelig gå galt. Tenker du sånn, så kommuniserer du det også. Derfor måtte jeg heller fortelle meg selv at dette, det var «piece of cake». Lur deg selv!

Alle gjør feil, sier Reinert. Men han understreker at man må lære av feilene man gjør i stedet for å gi opp. At man må prøve igjen, på nye måter, om man ikke lykkes første gang.

– Edison testet 1000 forskjellige kombinasjoner før han fikk lyspæren til å funke. Hvis du ikke får til noe, så ikke gi opp. Hvis det ikke går hovedinngangen, så prøv fra taket, prøv sideinngangen, vær kreativ!

– Viktig å nyte livet også!

Etter ti år i USA er Reinert nå klar for nye utfordringer. I det siste har han jobbet med reklamefilm, spillefilmer og stillsfoto. Etter år med knallhard jobbing og fokus på karriere, tar han seg nå tid til et litt roligere tempo.

– Musikkvideoer vil alltid være min første kjærlighet. Egentlig er det uvanlig at man får lov til å holde relevansen i bransjen så lenge som jeg har gjort. Jeg venter litt på at «shit, nå er det over».

– Samtidig har jeg lyst til å gjøre andre ting også. Jeg kom til et punkt i livet for et par år siden der jeg skjønte at jeg må huske å ta meg tid til noen pauser og nyte livet litt også. Så det prøver jeg på nå, avslutter Reinert «Ray Kay» Olsen.

Se Ray Kays tips til hvordan du lager en bra musikkvideo øverst i artikkelen.