Publiners

Gutta i ad-hoc prosjektet Publiners er blitt vaskeekte MGP-artister!

Publiners
Foto: Fredrik Arff/Dinamo / NRK

Publiners er fra Brønnøysund i Nordland og startet som et ad-hoc prosjekt i 1997.

Folk'n'roll

Publiners

Publiners peker veien - mot MGP!

Foto: Fredrik Arff/Dinamo / NRK

Deres musikalske uttrykk er en helt ny variant av hovedsakelig irsk, men også annen europeisk folkemusikk. De spiller en blanding av tradisjonell rock og akustisk orientert folk.

Publiners lanserte sitt første album Folk`n roll i 2003, og folk`n roll er også betegnelsen bandet bruker om sitt musikalske uttrykk. De ga ut sin første norskspråkelige plate Heim i 2005. Høsten 2007 deltok Publiners i tv-programmet Lyden av Lørdag på NRK. I april 2008 ga de ut albumet ”Driv”.

Publiners er:

Ronny Georg Bertelsen: frontfigur, vokalist og tekstforfatter
Bertil Bertelsen: gitar, bozouki, mandolin, fløyte, sang - og låtskriver
Olav Johan Nygaard: bass
Morten Ragnar Horn: gitarist og låtskriver
Roy Bjørnli: trommeslager
Vidar Tilrem: fele og banjo, han sier han er selvlært
Fred Endresen: keyboard

Det må sies at Ronny og Bertil er brødre, Olav er deres tremenning og Morten er søskenbarnet til mødrene til Olav, Ronny og Bertil. I følge guttene selv så er samarbeidet tett!

Publiners

PUBLINERS: Morten - Olav - Fred - Ronny - Bertil - Roy

Foto: Fredrik Arff/Dinamo / NRK

”Te stein”

”Te stein” er komponert av Bertil, mens Ronny, Olav og Morten har skrevet teksten.

Med melodien og arrangementet til ”Te Stein” mener Publiners at de har greid å uttrykke den trolske stemningen som teksten krever. Tematisk er ”Te Stein” en låt med klare referanser til norsk tradisjonsmusikk.

De har funnet basisinspirasjon til teksten i sagnet om Trollfjellene på Helgelandskysten. Sagnet forteller om den lyse nordlandsnatten som er preget av begjær, lidenskap, sjalusi og hevntanker. Sagnet ender dramatisk med at solen renner ut og alt blir til stein, eller ”Te Stein” som det heter på Brønnøydialekt.

Teksten prøver å favne de samme følelsene som ligger i sagnet: kjærlighet, svik, hevntanker og skuffelse, og om nødvendigheten av å benytte livet mens man har det – for plutselig står solen opp, sjansen går tapt og alt stivner i faste former.