Ovi er Norges ukjente Eurovision-håp

KØBENHAVN (NRK.no): I morgen kjemper Carl Espen om en plass i finalen i Eurovision Song Contest. Han er derimot ikke Norges eneste sjanse i årets konkurranse. I samme semifinale finner vi nemlig Romania og norsk-rumenske Ovi.

Ovi Eurovision Song Contest

Norsk-rumenske Ovi representerer Romania i årets Eurovision Song Contest. Her poserer han inni pianoet som er en del av han og Paula Selings sceneshow.

Foto: Andres Putting / EBU

– Jeg er ikke spesielt nervøs, men jeg er veldig spent. Man blir liggende og tenke litt på nettene. Dette betyr jo mye for både meg og Paula, men også hele Romania, sier norsk-rumenske Ovi.

At nervene ikke er det som tar mest plass i kroppen til Ovi nå fram mot morgendagens semifinale, kommer muligens av at han har gjort dette før. Flere ganger. Han kjenner rutinene, vet hva det går i. Han har deltatt som soloartist og låtskriver i norske Melodi Grand Prix flere ganger uten å nå helt opp. I 2010 deltok han sammen med rumenske Paula Seling i Eurovision Song Contest for Romania. De endte på en meget respektabel tredjeplass i Oslo. I år sikter de enda høyere.

– Vi er her for å vinne, det er vi helt ærlige på, sier Ovi.

Skal man tro bookmakerne er ikke det spesielt urealistisk heller. Slik det ser ut akkurat nå, er Romania ranket som nummer én i den andre semifinalen hvor også Norge og Carl Espen deltar. Selv om dette ofte er en god pekepinn på hvordan det går, er det først en jobb som skal gjøres – noe Ovi er fullt klar over.

– Hvis det er greit for deg så snakker jeg ikke så høyt, jeg sparer stemmen så mye som mulig, sier han.

Romanias statsminister sitter i salen under finalen

At han kjenner på presset, er heller ikke så rart. Eurovision Song Contest står høyt i Romania, og landet har kvalifisert seg til hver eneste finale siden semifinalene ble innført i 2004 – uten å vinne. På lørdag sitter også landets statsminister i salen. Noe annet en avansement er uaktuelt.

– Jeg er mentalt forberede. Man jobber hardt opp mot dette. Vet du, jeg har ikke tatt en pils på flere måneder, ler han.

– Dessuten er jeg veldig trygg på låta vi deltar med, sier Ovi.

Ovi og Paula Seling

Ovi og Paula Seling skal framføre låta «Miracle» i morgendagens semifinale.

Foto: Andres Putting / EBU

Norsk låtskriverteam står bak låta

Det er ikke bare Ovi som knytter Romanias Eurovision-bidrag til Norge i år. Låta han og Paula framfører, «Miracle», er produsert av oslobaserte «Beyond 51» som blant annet stod bak Stella Mwangis «Haba Haba» som deltok i den internasjonale finalen i 2011. I tillegg står det norske stjerneskuddet Frida Amundsen på låtskriverlista.

Ovi selv innrømmer at det er en tanke bak å gjøre comeback i ESC nettopp i år. Konkurransen avholdes som kjent i København, og Ovi håper hans tilknytning til Norge kan gjøre at resten av Skandinavia også føler litt eierskap til ham.

– Det hjelper å være både norsk og fra Romania. Plateselskapet mitt er norsk, men alt jeg har gjort av musikk har vært samarbeid med folk fra både Sverige og Danmark også, sier han.

Stiller med nok et ekstravagant piano

Sist Paula og Ovi deltok i Eurovision Song Contest endte de, som nevnt, på tredjeplass. Den gang med låta «Playing With Fire», og de fleste husker nok opptredenen mest for det doble glassflygelet. Også i år stiller de med nok et iøynefallende piano. Denne gangen er det rundt.

– Vi er begge singer-songwritere som har piano som vårt instrument, og synes det er naturlig å ha det som en del av sceneshowet, forklarer Ovi.

– Vi kunne ikke ha glassflygel i år også, og dermed kom vi på at vi ville ha et rundt piano. Det symboliserer på mange måter reisen Paula og jeg har hatt sammen, sier han.

Romania - Paula Seling & Ovi - "Playing With Fire"

Paula Seling og Ovi under Eurovision Song Contest-finalen i Oslo i 2010. De endte på en tredjeplass og huskes kanskje spesielt godt for dette flygelet.

Foto: Birte Njøsen Horne

– Dette blir siste gang jeg deltar i Eurovision som artist

Det er ikke bare på scenen Ovi har gjort Eurovision-suksess. Han har flere ganger deltatt på låtskriversiden. Uansett hvordan det går for Romania i år, forteller han at det blir siste gang han deltar i musikkonkurransen som artist.

Ovi

Norsk-rumenske Ovi representerer Romania for andre gang i årets Eurovision Song Contest.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

– Nå har jeg gjort dette, jeg har andre drømmer også, sier han.

– Noe av det jeg sikter mot er en låtskriverkarriere i USA, og det er klart en seier her hadde hjulpet på. Man får et nettverk og blir løftet fram av suksessen man har i Eurovision, sier han.

Nå gjenstår det bare å se om Eurovision-veteranen Ovi kan toppe artistkarrieren med en seier i ESC. I morgen står han og Paula på scenen i den andre semifinalen med låta «Miracle». I denne semifinalen kjemper også Norge om en finaleplass, og norske TV-seere kan dermed stemme på Romania.

– Jeg heier selvfølgelig på Norge også. Jeg håper vi møter Carl Espen i finalen og at en av oss vinner, sier han.

– Det hele er en vinn-vinn-situasjon for meg, avslutter Ovi før han går inn til første generalprøve.