Hopp til innhold

Østeuropeisk totaldominans

Blant de ti landene som gikk videre fra semifinalen var ikke et eneste fra Vest-Europa. Se lista over de kvalifiserte her.

Koldun fra Hviterussland
Foto: SVEN NACKSTRAND / AFP

Si din mening: Var det de riktige landene som gikk videre?

For første gang siden 2002 er Norge ikke med i den internasjonale Grand Prix-finalen. Til tross for en glimrende framføring av "Ven a bailar conmigo", havnet Guri Schanke utenfor de ti som gikk videre fra semifinalen.

Ikke uventet gikk Hviterussland videre. Etter flere prøver med tilløp til sur sang, fikk Dmitry Koldun endelig dreis på vokalen når det gjaldt som mest, og sørget for at hans "Work Your Magic" blir et sterkt kort i lørdagens Eurovision-finale.

Østeuropeisk dominans

Resten av lista vitner om en total dominans av Øst-Europa , som mange Grand Prix-eksperter, inkludert NRKs egen Per Sundnes, lenge har sett tendensen til. Ekstra tydelig blir det når forhåndsfavoritter som både Island, Sveits, Belgia og Danmark ryker ut, i tillegg til Norge.

- Jeg er skuffa på våre vegne, men Europa var ikke klar for latino i år. Guri har vært en av de proffeste på scenen, så dette var synd, sier Per Sundnes. At de østeuropeiske landene gjør det såpass skarpt, mener han bare er spennende.

- Det betyr jo at vi bare må mobilisere enda bedre selv!

 

 

Bonaparti.lv
Foto: SARI GUSTAFSSON / AFP

- Må skylde seg selv

Leder for den norske delegasjonen, Stian Malme, mener at tendensen er så tydelig at den europeiske kringkastingsunionen EBU bør gå gjennom hva man kan gjøre for å unngå for store skjevheter i forhold til stemmemønstrene. Samtidig påpeker han at Vest-Europa til en viss grad må skylde seg selv.

- Det er bare å si at de landene som er i nærheten av oss, de vestlige landene, må kjenne sin besøkelsestid. Men vi har sett det lenge, at dette kunne skje. Mange av de Øst-Europeiske landene sender store stjerner som har hitlåter på tvers av landegrensene, slikt krever mye å stille opp mot.

Her er lista over de kvalifiserte

Startnummer i finalen i parentes.

Hviterussland (3)

Makedonia (6)

Slovenia (7)

Ungarn (8)

Georgia (11)

Latvia (14)

Serbia (17)

Bulgaria (21)

Tyrkia (22)

Moldova (24)