– Det verste er hvis man må på do underveis i sendingen

MALMØ (NRK.NO): Olav Viksmo Slettan, Norges kommentator i den internasjonale Grand Prix-finalen, håper teknikken står ham bi i kveldens store finale. Se video!

Olav Viksmo Slettan

Olav Viksmo Slettan på plass i kommentatorboksen i Malmø.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

NRK.no dekker Eurovision Song Contest i Malmø
Foto: NRK

I kveld er det duket for finale i verdens største musikkonkurranse, Eurovision Song Contest, som i år avholdes i Malmø.

I et knøttlite rom i femte etasje av Malmø Arena sitter Olav Viksmo Slettan og kommenterer finalen for norske TV-seere under NRKs sending sammen med 30–40 andre kommentatorer.

Hver av dem har en boks på rundt fire kvadratmeter til rådighet og derfra skal de guide seerne gjennom sendingen på best mulig vis.

Hedmarkingen er i celebert selskap, noen bokser bortenfor ham sitter Graham Norton og kommenterer for Storbritannia, mens blant annet moteguru Jean Paul Gaultier tidligere har kommentert for Frankrike.

Punktlig arbeid

Jobben som kommentator krever mer forberedelser enn man kanskje skulle tro. I tillegg til å gjøre research på hvert av de 39 bidragene må alle kommentarer times ned på sekundet. Å snakke oppå låtene eller samtidig som programleder Petra Mede kommer med viktig informasjon er ikke populært.

I tillegg må det tekniske fungere som det skal. Under sendingen fra Düsseldorf i 2010 sviktet teknikken, og alle kommentatorene mistet lyd fra sendingen og forbindelsen til hjemlandet sitt.

– Da måtte jeg frem med reserveløsningen, og resten av sendingen ble kommentert over telefonen hjem til Norge, forklarer Olav.

Tross noen problemer i semifinalen på torsdag satser han nå på at alt skal være i orden før kveldens finale.

– Det verste er hvis man må på do underveis i sendingen. Derfor pleier jeg alltid å ta tiden på raskeste vei til do på forhånd, slik at jeg vet om jeg rekker det eller ikke.

– I Düsseldorf tok det åtte minutter å løpe til do og tilbake. Det var krise. Her er det heldigvis rett i nærheten. Trikset er å ikke drikke noe særlig i løpet av sendingen, forklarer han.

Se video av Olav i kommentatorboksen her:

Kan du ikke se videoen? Klikk her for å se den på Youtube.

Dimmu Borgir er med

Det er mye å holde orden på i løpet av en over tre timer lang direktesending, og Olav har fått spesiallaget et skjema der han hele tiden har oversikt over hvor mange poeng Norge har fått og hvor mange vi trenger før vi eventuelt vil være sikret en seier.

På veggen henger en oversikt over alle poengene Norge har mottatt i løpet av vår ESC-historie. Dermed er det meste av historikk og fakta på plass. Det er også gutta i Dimmu Borgir.

– Jeg har alltid bilde av Dimmu Borgir i boksen min for ikke å glemme helt hvem jeg er og hvor jeg kommer fra, smiler Olav Viksmo Slettan.

Finalen i Eurovision Song Contest ser du på NRK1 klokken 21.00 i kveld. Norges håp Margaret Berger har startnummer 24 av 26 artister.

Alt om: Eurovision Song Contest