Hopp til innhold

NRK vil ha billigere Eurovision

Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas mener Eurovision-konkurransen har vokst ut over alle rimelige proporsjoner. Hvis Norge vinner, vil arrangementet bli langt billigere enn årets finaler i Baku.

Haddy N'jie og Erik Solbakken

Slik så det ut da Erik Solbakken og Haddy N'jie var programledere under Eurovision Song Contest i 2010. Nå vil kringkastingssjefen ha et billigere arrangement.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

«Kostnadene er nå blitt så høye at omtrent ingen kringkastere i land med en kritisk offentlighet kan bære dem. Det begynner også EBU å forstå, og derfra kommer det nå signaler om at dimensjonene på arrangementet må nedskaleres og kostnadene reduseres. Kraftig.», skriver kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas i en kommentar på NRKs interne nettsider i ettermiddag.

NRK.no har tidligere skrevet at EBU-ledelsen har flere ulike økonomiske modeller som kan bli aktuelle å bruke, dersom et av de fattigere landene vinner. Men også de øvrige landene i Europa vil få problemer med å følge Aserbajdsjan.

Årets arrangement i Baku kostet enorme 375 millioner kroner. Da nærmer det seg det dobbelte av hva NRK brukte sist de arrangerte finalen i 2010.

Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas

Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

«Her er også svaret på hvordan NRK skal klare å arrangere ESC hvis Tooji vinner i Baku. Det må skje gjennom en kraftig reduksjon av kostnader. Hvis vi neste år får oppgaven med å arrangere ESC, må vi ta på oss denne oppgaven, som vil være å gi arrangementet en størrelse som er bærekraftig. For det er ikke tilfelle i dag. Sant og si må vi definere konkurransen på ny. Uten nytenkning vil ESC ikke overleve, eller i verste fall kun ha deltakere fra land som ikke må stå til rette for sin ressursbruk overfor sin befolkning», skriver han.

LES OGSÅ: Tipp tre rette i ESC-finalen
LES OGSÅ: – Vær så snill, ikke vinn Eurovision!

– Vi må bruke lisenspengene fornuftig

Tommy Hansen, kommunikasjondirektør i NRK, utdyper kringkastingssjefens innlegg.

– Vi har forpliktet oss til å bruke lisenspengene på en fornuftig måte, og da mener vi det er viktig at EBU er på samme linja som oss. Det er uansett dyrt å produsere i mai måned, da har vi mange helligdager, og lønnskostnadene vil være store, sier Hansen til NRK.no.

– Men det betyr ikke at vi vil være noen gledesdreper, vi krysser våre fingre og håper på det beste i morgen, sier han.

– Men om Norge skulle vinne, vil det bli et «Eurovision light»?

– Vi vil ikke gjøre det til et ubetydelig arrangement, men det går an å ta ned kostnadene vesentlig, og fortsatt lage et vel gjennomført og spektakulært evenement, sier han.

LES OGSÅ: Svensk favoritt kunne blitt disket
LES OGSÅ: Lover 12 poeng fra Danmark

Store oppgraderinger tatt sist

Forut for finalen i Fornebu Arena i 2010, oppgraderte NRK deler av sitt tekniske utstyr. Det inkluderte en ny buss som skulle kunne overføre signaler i HD. I Aserbajdsjan har investeringene vært betraktelig større, med et nytt stadionanlegg og det arrangørene kalte en «oppgradering» av området rundt.

Dersom Norge vinner neste år, vil en del av disse kostnadene allerede være tatt.

LES OGSÅ: Alle tror på Tooji
LES OGSÅ: Tårevått gjensyn i Baku

– Vil kutte i arrangementet

John Ola Sand

Sjef for Eurovision Song Contest, Jon Ola Sand vil jobbe for å få ned kostnadene for å arrengere konserten.

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

ESC-sjef Jon Ola Sand er svært travelt opptatt i Baku i forkant av morgendagens Eurovision-finalen, og har ikke sett Bjerkaas’ innlegg når NRK.no ringer. Likevel er han klar over problemet med stadig dyrere show

–Vi er klar over at det er en utfordring, så vi må se på hvordan man kan finne en løsning. Skulle Norge vinne, ville vi jobbet med NRK for å finne modeller som funker bra, og som fortsatt vil gi et førsteklasses produkt, sier Sand.

Det kan bety å kutte i prøvetidene, kutte i transporten, på pressesenteret og på det kommersielle apparatet. Samtidig kan det være snakk om å lage sendinger med en enklere teknisk løsning, med gjenbruk av teknisk utstyr.

– Det er klart vi må hjelpe, gjøre at for å finne løsninger, finne løsninger, for å levere, men finne andre måter å gjøre det på, så det ikke biter så hardt på arrangøren.

LES OGSÅ: – Kommer alltid tilbake til Norge
LES OGSÅ: Konkurransen ikke alle vil vinne