– Jeg klarte det jaggu pike meg

KØBENHAVN (NRK.no): Carl Espen Thorbjørnsen var tydelig rørt da det gikk opp for ham at han er en av finalistene i årets Eurovision Song Contest.

NRK har intervjuet Carl Espen og flere av de andre vinnerne av andre semifinale i Eurovision Song Contest.

– Det er utrolig sterkt å tenke på at så mange rundt om i Europa har stemt på meg, sier Carl Espen til NRK.no rett etter at han ble ropt opp som en av 26 finalister i årets Eurovision Song Contest.

– Jeg blir litt rørt nå, faktisk. Dette er helt fantastisk, sier han.

Dermed er «Silent Storm», låten som er skrevet av hans kusine Josefin Winther, en av 26 låter som skal kjempe om en seier i finalen på lørdag.

– Det var en helt annen opplevelse å stå på scenen i kveld enn i går. Trykket fra publikum var helt fantastisk, sier en lykkelig og letta Carl Espen.

Se Carl Espen opptre med «Silent Storm» her:

Carl Espen i semifinalen

– Vi har jobba så hardt

I flere måneder har Carl Espen og teamet rundt ham jobba for å gjøre en best mulig prestasjon i Eurovision Song Contest, og hovedpersonen selv innrømmer at det føltes bra å endelig få lønn for strevet.

– Vi har jobba så hardt, så å få den anerkjennelsen er veldig godt, sier Carl Espen.

Carl Espen i semifinalen

Carl Espen overbeviste Europa. Nå er Norge en av finalistene i Eurovision Song Contest.

Foto: Nikolai Linares / Afp

Nå er den første ildprøven overstått, og på lørdag venter finalen i Eurovision Song Contest.

– Jeg har ikke rukket å tenkte på finalen, men gi meg noen timer, så synker det kanskje inn, smiler han.

Norge har i flere måneder ligget høyt oppe på listene til de internasjonale bookmakerne over hvem som er favoritt til å vinne årets store sangkonkurranse.

– Det er veldig hyggelig at vi ligger der oppe i toppen, og jeg skal gjøre mitt aller beste for at de får rett. Vi får se på lørdag, sier Thorbjørnsen.

– Vi hører hjemme i finalen

Vivi Stenberg er musikkansvarlig for Melodi Grand Prix, og var i høst med på å plukke ut Carl Espen og «Silent Storm» til MGP i Norge. Da låten ble ropt opp som en av finalistene i kveld, kunne hun endelig slippe jubelen løs:

– Jeg er så glad at jeg nesten ikke klarer å beskrive det. Dette her er veldig gøy, jubler hun.

– Josefin og Carl Espen har fortjent dette. Norge hører hjemme i finalen, sier hun.

Se bildegalleri fra kveldens semifinale her:

Norsk-rumenske Ovi også videre

Norsk-rumenske Ovi deltok for Romania i kveldens semifinale. Sammen med Paula Seling framførte han låta «Miracle» og det store mirakelet var det nok ikke at de tok seg til en finale. Romania har nemlig ligget høyt oppe på bookmakernes lister i flere uker.

Også Ovi selv var sikker på avansement i kveldens semifinale:

– Paula var nervøs, men jeg var helt sikker på å gå videre. Hadde vi ikke kommet til finalen hadde jeg gitt meg som musiker i morgen, sier han til NRK.no.

Låta deres er norskprodusert, dermed blir det to norske bidrag å se i finalen på lørdag.

Paula & Ovi deltok også i den internasjonale finalen i Oslo i 2010. Den gang endte de på en tredjeplass. Nå får de sjansen til å revansjere denne plasseringa.

– Vi er her for å vinne, sier Ovi.

Se Romanias semifinaleopptreden her:

Romania: Paula Seling & OVI - «Miracle»

Conchita Wurst til NRK.no: – Jeg er målløs

Østerrikske Conchita Wurst har blitt en yndling blant presse og fans i oppladninga til Eurovision. Nå har også resten av Europa lagt sin elsk på den skjeggete damen. Wurst var nesten på gråten da Østerrike ble ropt som den siste av ti finalister, og publikum eksploderte i ekstatiske utrop.

NRK.no møtte henne i det hun kom av scenen i København.

– Jeg forstår det ikke. Jeg er målløs, jeg vet ikke om jeg en gang er her, sier Conchita.

Se Østerrikes semifinaleopptreden her:

Conchita Wurst - «Rise Like A Phoenix»

Alle de nordiske landene i finalen

De ti som gikk videre fra kveldens semifinale er: Sveits, Slovenia, Polen, Romania, Norge, Hellas, Malta, Hviterussland, Finland og Østerrike.

Softengine: «Something better»

Finske Softengine er videre til finalen sammen med resten av de andre nordiske landa.

Foto: Nikolai Linares / Afp

Tirsdag gikk Sverige, Island, Montenegro, Ungarn, Russland, Armenia, Aserbajdsjan, San Marino, Ukraina og Nederland videre. I tillegg er Italia, Storbritannia, Tyskland, Spania og Frankrike direkte kvalifisert til finalen sammen med vertsnasjonen Danmark.

Dermed deltar alle de nordiske landene i finalen i år.

I morgen offentliggjør arrangørene av Eurovision hvilken rekkefølge de 26 landene som deltar i finalen skal opptre. Norge deltar i første halvdel av sendingen.