Hopp til innhold

Nå får kineserne se Eurovision

Denne helgen vises Margaret Bergers innsats i Eurovision Song Contest på TV i Kina.

Kinesisk feiring

En kinesisk jente feirer den kinesiske nasjonaldagen. Nå skal kineserne få bli med på Eurovision-festen også.

Foto: Aly Song / Reuters Creative

Lørdag, søndag og mandag viser verdens mest folkerike land semifinalene og finalen av Eurovision Song Contest 2013 på TV.

Dermed kan også kinesiske TV-seere få med seg Margaret Bergers «I Feed You My Love», den rumenske kontratenoren Cezars falsettsang, Danmarks vinnerbidrag «Only Teardrops» og den ukrainske kjempen Igor på 2,39 meter, for å nevne noen.

Årlig tradisjon?

Det er den kinesiske musikk-kanalen CCTV-15 som skal vise de tre sendingene. CCTV er Kinas allmennkringkaster og når til sammen ut til 1,2 milliarder kinesiske TV-seere.

Kringkasteren har totalt 22 kanaler innen forskjellige sjangre, og er blant annet vert for det legendariske «CCTV New Year’s Gala», en sending som årlig har utrolige 700 millioner seere.

– Vi håper dette er starten på en årlig tradisjon, og at Eurovision Song Contest etter hvert kan bli Kinas favorittprogram på TV. Det er en fantastisk mulighet for artistene som deltar i konkurransen, og åpner for et enormt publikumspotensial også utenfor Europa, sier Jon Ola Sand, sjef for Eurovision Song Contest i EBU til Eurovision.tv.

Se Margaret Berger fremføre «I Feed You My Love» i Eurovision her:

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Det så ut som eventuell nervøsitet var borte da 
Margaret Berger sto på scenen under semifinalen i Melodi Grand Prix torsdag kveld.

Margaret Berger endte på fjerdeplass i årets internasjonale MGP-finale. Her synger hun under andre semifinale i Malmø.

Verdensomspennende publikum

Konkurransen, som allerede har 170 millioner TV-seere, kan dermed plusse på noen millioner til etter helgens kinesiske TV-maraton. Men kineserne må nøye seg med å se på.

Eurovision Song Contest er en sangkonkurranse for medlemsland i den Europeiske Kringkastingsunion (EBU). Derfor er også medlemsland som Aserbajdsjan og Israel med, selv om de ikke ligger i Europa geografisk sett. Tidligere har også Marokko deltatt og både Libanon, Tunisia og Qatar har vurdert deltakelse.

Loreen

Loreen har opptrådt verden rundt etter sin seier i 2012. Her er hun avbildet under årets norske MGP-finale.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

Konkurransen vises likevel på TV i en rekke land utenfor Europa, blant annet i Sør-Amerika og i Australia, der den får stor oppmerksomhet.

Australia sender hvert år flere journalister for å dekke TV-eventet, og de holder en egen avstemning når de viser TV-sendingen i reprise (på grunn av tidsforskjellen) for å se om australierne er enige med Europa i resultatet.

Det finnes fangrupper for Eurovision over hele verden.

Likte Loreen

Nå er det altså kinesernes tur til å la seg fascinere av verdens største musikkonkurranse.

I fjor inviterte de den svenske vinneren Loreen til å opptre på CCTVs store nyttårsshow. Om danske Emmelie eller norske Margaret får en invitasjon i posten i år, gjenstår å se.

Alt om: Melodi Grand Prix

Aktuelt på MGP

Ukraina vann Eurovision

Ukraina vann Eurovision