NRK Meny

Nå får kineserne se Eurovision

Denne helgen vises Margaret Bergers innsats i Eurovision Song Contest på TV i Kina.

Kinesisk feiring

En kinesisk jente feirer den kinesiske nasjonaldagen. Nå skal kineserne få bli med på Eurovision-festen også.

Foto: Aly Song / Reuters Creative

Artikkelen er flere år gammel.

Lørdag, søndag og mandag viser verdens mest folkerike land semifinalene og finalen av Eurovision Song Contest 2013 på TV.

Dermed kan også kinesiske TV-seere få med seg Margaret Bergers «I Feed You My Love», den rumenske kontratenoren Cezars falsettsang, Danmarks vinnerbidrag «Only Teardrops» og den ukrainske kjempen Igor på 2,39 meter, for å nevne noen.

Årlig tradisjon?

Det er den kinesiske musikk-kanalen CCTV-15 som skal vise de tre sendingene. CCTV er Kinas allmennkringkaster og når til sammen ut til 1,2 milliarder kinesiske TV-seere.

Kringkasteren har totalt 22 kanaler innen forskjellige sjangre, og er blant annet vert for det legendariske «CCTV New Year’s Gala», en sending som årlig har utrolige 700 millioner seere.

– Vi håper dette er starten på en årlig tradisjon, og at Eurovision Song Contest etter hvert kan bli Kinas favorittprogram på TV. Det er en fantastisk mulighet for artistene som deltar i konkurransen, og åpner for et enormt publikumspotensial også utenfor Europa, sier Jon Ola Sand, sjef for Eurovision Song Contest i EBU til Eurovision.tv.

Se Margaret Berger fremføre «I Feed You My Love» i Eurovision her:

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Det så ut som eventuell nervøsitet var borte da 
Margaret Berger sto på scenen under semifinalen i Melodi Grand Prix torsdag kveld.

Margaret Berger endte på fjerdeplass i årets internasjonale MGP-finale. Her synger hun under andre semifinale i Malmø.

Verdensomspennende publikum

Konkurransen, som allerede har 170 millioner TV-seere, kan dermed plusse på noen millioner til etter helgens kinesiske TV-maraton. Men kineserne må nøye seg med å se på.

Eurovision Song Contest er en sangkonkurranse for medlemsland i den Europeiske Kringkastingsunion (EBU). Derfor er også medlemsland som Aserbajdsjan og Israel med, selv om de ikke ligger i Europa geografisk sett. Tidligere har også Marokko deltatt og både Libanon, Tunisia og Qatar har vurdert deltakelse.

Loreen

Loreen har opptrådt verden rundt etter sin seier i 2012. Her er hun avbildet under årets norske MGP-finale.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

Konkurransen vises likevel på TV i en rekke land utenfor Europa, blant annet i Sør-Amerika og i Australia, der den får stor oppmerksomhet.

Australia sender hvert år flere journalister for å dekke TV-eventet, og de holder en egen avstemning når de viser TV-sendingen i reprise (på grunn av tidsforskjellen) for å se om australierne er enige med Europa i resultatet.

Det finnes fangrupper for Eurovision over hele verden.

Likte Loreen

Nå er det altså kinesernes tur til å la seg fascinere av verdens største musikkonkurranse.

I fjor inviterte de den svenske vinneren Loreen til å opptre på CCTVs store nyttårsshow. Om danske Emmelie eller norske Margaret får en invitasjon i posten i år, gjenstår å se.

Alt om: Melodi Grand Prix

Rundt 200 millioner mennesker er samlet foran TV-skjermen når verdens største musikkshow sendes direkte fra Kiev i Ukraina. 26 land har kvalifisert seg gjennom to semifinaler, og møter forhåndskvalifiserte Storbritannia, Tyskland, Spania, Italia, Frankrike og vertslandet Ukraina. Norske kommentarer ved Olav Viksmo Slettan.
Laster innhold, vennligst vent..
Laster Twitter-innhold