NRK Meny
Normal

Stjerneprodusent Martin K: – At jeg henger med Jay-Z viser at alt er mulig

– Har du troa på deg selv så kan alt skje, sier Martin K om forholdet til Jay-Z. Nå gleder trønderen seg til å presentere sitt nyeste musikksamarbeid for Norge og forhåpentligvis også resten av verden.

Jay-Z og Martin K

Jay-Z er sjefen i labelet som signerte Martin K. – Jeg blir fremdeles mo i knærne hver gang jeg treffer ham, sier trønderen.

Foto: Ferdy Damman / Heiko Junge / Afp / NTB

Miksebord i stua og mikrofoner på kjøkkenet. Hjemmestudioet til Martin Kleveland, eller Martin K som han kaller seg, er av den avslappende sorten - til tross for at eieren jobber med noen av verdens aller største artister.

– Det er ingen som har klaget til nå. Jeg har hatt mange stjerner her og de elsker atmosfæren. Dette er et sted hvor man bare kan kan slappe av og være kreativ. Det blir god musikk av dette studioet, sier Martin K bestemt.

Blant dem som er kommet til Klevelands hjemmestudio i det aller siste er MGP-duoen Hilda & Thea Leora. Kleveland førte de to sammen og produserte også deres MGP-bidrag «Bestfriend's Boyfriend».

– Jeg har fulgt Thea Leora i mange år, og har hatt henne i bakhodet hele veien. Hilda møtte jeg gjennom manageren til Eric Saade, som jeg har jobbet med tidligere. De er veldig gode eksempler på den slags talenter jeg ser etter, sier Kleveland.

H&T og Martin K

Martin K sammen med Hilda og Thea Leora under artistlanseringen. De to er akkurat den type talenter Martin K ser etter.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Jay-Z gjør meg fremdeles mo i knærne når jeg treffer ham

Etter å ha imponert den store verden fra sin base i lille Trondheim ble Martin K snappet opp av amerikanske StarRoc, plateselskapet som i 2008 ble grunnlagt av selveste Jay-Z og de norske sjerneprodusentene i Stargate.

– Jay-Z gjør meg fremdeles mo i knærne hver gang jeg møter ham. Ikke fordi han er så stor kjendis, jeg er vant med å treffe sånne, men fordi han er så stor som musiker.

– At jeg omgås Jay-Z fra tid til annen viser at alt er mulig dersom man har troa på det, sier Kleveland.

Apropos stjerner, så har Martin K sitt på det rene når han sier at han er vant til å omgå dem. Ne-Yo, Sugababes, Lionel Richie, Jessie J, Ruben Studdard og Taj Jackson har alle jobbet ham.

Selv er Kleveland pianist og har jazz og funk som sitt musikalske epi-senter. Miles Davies, Herbie Hancock, Bill Evans, Prince - de gutta der.

– Einstein sa en gang at ting må gjøres så enkelt som mulig, men ikke enklere enn det. Slik er det med god popmusikk også, og det er ikke alltid så lett for meg som gammel jazzmusiker.

– Hvordan da?

– Jeg vil jo gjerne komplisere ting litt for mye, legge på litt for mange instrumenter. Det kan jo være en utfordring.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hilda & Thea Leora

Den svensk-norske duoen Hilda & Thea Leora skal hjelpes til MGP-seier av Martin Kleveland, som selv spleiset de to.

Foto: Christian Wiik Gjerde / NRK

Hvordan lager man en hitlåt?

Selv om han har et kobbel av hits på samvittigheten, har ikke Martin K noen universell oppskrift på hva som gjør en god låt en hitlåt. Kleveland har dog forsøkt å skape en ny hit når han ha jobbet med Hilda & Thea Leora, og innrømmer at det finnes noen fellestrekk mellom de fleste store hitlåter.

– Det må være en identitet i låten som er umiddelbar med en gang du trykker på play. Det må være der. Det har vi også klart med Hilda & Thea Leoras låt, tror jeg. Og så må sangen ha noen som er allment, noe mange lyttere kan kjenne seg igjen i.

– Har du noen eksempler på det?

– La oss ta Ylvis og «The Fox». Den har et element som er allment, altså det med hva reven egentlig sier. Ingen vet jo det, liksom. Og så har den masse energi, er veldig, veldig godt produsert av gutta i Stargate og har en kul koreografi. Når jeg lager musikk så forsøker jeg nok på mye av det samme, sier Kleveland.

Ser lokalt etter internasjonalt talent

At Martin K spleiset Hilda og Thea Leora var ingen tilfeldighet. Produsenten og låtskriveren sier han er spesielt oppmerksom ovenfor sangere fra Norge, Sverige og Danmark.

– Jeg har reist rundt i Skandinavia, og vært mye i Stockholm for eksempel, for å lete etter talent der. Og så får jeg mange henvendelser og tips fra folk jeg kjenner. Noen er bra, andre er ikke. Hilda og Thea Leora er flotte eksempler skikkelig bra talenter.

Trondheim er jo en flott by. Bevares. Flott kirke, flott fotball, flott Trond Giske. Alt det der. Men noen musikkmetropol, det er byen ikke. Det er allikevel ikke noen utfordring for Martin K å jobbe i internasjonalt fra en by i Norge.

– Geografiske begrensninger gjelder ikke lengre. Internett har gjort verden mye mindre, så det er ikke noe problem å lage musikk her som er tiltenkt det amerikanske markedet, sier Martin K og legger til:

– Men det er viktig å huske på at også i dag skal musikken være troverdig. Vi kan ikke lage amerikansk popmusikk bedre enn amerikanerne. Så vi må ha med noe eget stempel - og det finner jeg mye av her i lokalområdet.

Må være mer enn bare pen

Det er overhengende fare for at at neste låt du hører som er signert Martin K tilhører MGP-duoen Hilda & Thea Leora. De er nemlig hans nyeste prosjekt.

– Jeg er veldig fornøyd med «Bestfriend's Boyfriend», sier han selv om MGP-sangen til jentene.

– Det er en temmelig umiddelbar poplåt som jeg tror vil gjøre det godt. Og så har jo både Hilda og Thea Leora masse utstråling og mye musikalsk talent å by på. De er begge veldig pene, men det er ekstra moro å jobbe for noen som faktisk har noe i musikkbransjen å gjøre - og ikke bare har riktig utseende.

Hilda & Thea Leora er første artist ut i årets Melodi Grand Prix og går på scenen i semifinale 1, fredag 7. mars. Da trolig med Kleveland ringside i Folketeateret.

Rundt 200 millioner mennesker er samlet foran TV-skjermen når verdens største musikkshow sendes direkte fra Kiev i Ukraina. 26 land har kvalifisert seg gjennom to semifinaler, og møter forhåndskvalifiserte Storbritannia, Tyskland, Spania, Italia, Frankrike og vertslandet Ukraina. Norske kommentarer ved Olav Viksmo Slettan.
Laster innhold, vennligst vent..
Laster Twitter-innhold