– Konkurransen trenger variasjon

De er ikke redde for å mister troverdighet i miljøet når de blir med i Melodi Grand Prix. Gutta i heavy metal bandet Susperia vil bare at flest mulig skal få oppleve den musikalske skatten deres.

Video MGP 2011 delfinale Susperia

Klikk på bildet for å se intervju med Susperia.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Bandet ble startet i 1999 med den samme besetningen som i dag: Pål Mathiesen (33), Terje Andersen (35), Christian Hagen (32), Ian Kenneth Åkesson (34), Håkon Didriksen (36) og Øyvind Mustaparta (31). Mustaparta var med på første demo helt i starten, og returnerer nå til bandet for et mulig videre samarbeid.

Det har altså ikke vært et eneste avbrekk eller utskiftninger siden den gang, og det er gutta stolte av. I tillegg har flere av medlemmene hatt tilhørighet i andre band, som for eksempel Dimmu Borgir, Chrome Division og Old Man’s Child.

Brølte mot TV-skjermene

Susperia, mgp 2011

Susperia deltar i Melodi Grand Prix 2011 med låten «Nothing Remains».

Foto: Fredrik Arff / NRK

Susperia synger om melankolske, dystre, realistiske temaer, det være seg menneskers håpløshet, fortapelse og indre demoner. Gjerne med et kritisk blikk, men med ingen politiske eller religiøse tekster. De er sånn sett nøytrale.

– Da Keep of Kalessin deltok i MGP i fjor, samla en gjeng på 20 hardbarka mannfolk fra heavy metal-miljøet seg og gjorde en helaften ut av det. Vi satt og skrålte og brølte til tv’en. Vi stiller opp og heier på hverandre, vi som er i miljøet, sier Pål Mathiesen.

De er ikke redde for å miste troverdigheten.

– En konkurranse trenger variasjon. Vi vet hvor bra musikken vår er med gode melodier, energi og såkalte «hooks» i låtene. Så med dette i tankene følte vi at det bredere publikum burde få oppdage og nyte av slike undertrykte og bortgjemte skatter, sier Mathiesen.

Det er et rutinert band som går på scenen i Skien. Siden oppstart har Susperia gitt ut fem plater og en EP, de har spilt på flere store festivaler og turnert over hele Norge. Susperia ble også historiske da de i 2005 var det første metalbandet fra Norge som kom inn på den offisielle topp 20 singellista med låta «Devil May Care».

Elsker, elsker ikke

Gutta i Susperia har et ganske normalt forhold til Melodi Grand Prix, slik mange nordmenn har.

– Enten elsker du det, eller så avskyr du det, men alle ser på allikevel og snakker om det. Man må liksom bare få det med seg for å se hva slags låter folk kommer opp med. Innimellom er det jo noe relativt spektakulært som skjer, sier Pål Mathiesen.