Her er øyeblikkene vi aldri glemmer

Konfettien har så vidt lagt seg på Fornebu, og livet går videre uten ESC. Men enkelte ting kommer vi til å snakke om i lang tid fremover. Her er lista over de mest uforglemmelige hendelsene i Eurovision Song Contest 2010!

Minneverdige ESC-øyeblikk
Foto: Collage: NRK

Se sendingen igjen: Se finalen i reprise her!

10 – Første seier på 28 år

Tyske Lena Meyer-Landrut var ikke engang påtenkt sist Tyskland vant Eurovision, i 1982. Hun ble også ganske så stum da det ble klart at hun var vinneren av Eurovision Song Contest 2010.

Hennes manager, Tysklands svar på Fredrik Skavlan, skjønte litt mer av det som foregikk, og var desto mer rørt. Så mye ble det for ham, at vi måtte stoppe intervjuet så han kunne gå bort for å gråte litt. Og Lena fikk møte Mette-Marit. En stor kveld for tyskerne med andre ord.

9 – Årets brystparti

Eva Rivas som deltok for Armenia, sang om noe som står hennes folk nært, nemlig aprikostreet; et symbol for på Armenia, ofte kalles ”aprikosens moderland”.

Ikke bare hadde Rivas med seg en gigantisk aprikosstein som det etter hvert vokste et tre ut av på scenen, om halsen bar hun også et smykke med en aprikosstein. Fremføringen hennes åpnet derfor med et bilde av Eva som holder denne lille steinen i hendene sine. Dessverre kom noe annet og litt større i veien, og forstyrret muligens seernes fokus noe? Døm selv, her er Rivas og hennes aprikosstein.

8 – ”What are you looking at man?”

Om russiske Peter Nalitch og hans band var seriøse eller ikke med låten ”Lost And Forgotten”, har det blitt skrevet opp og ned om, uten at noen har blitt spesielt klokere av den grunn. Det eneste vi kan slå fast, er at Nalitch oppnådde at mange dro på smilebåndet – og at mange faktisk ble tilhengere av låten hans, mye på grunn av Peters samtale rundt det berømte fotoet. Se videoen og skjønn hva vi snakker om:

(For øvrig var Russland en av Graham Nortons favoritter i år ”fantastisk hvis du har kjærlighetssorg og drukket mye vodka" )

7 – Erik Solbakken

Enkelte var redde for at skøyeren Erik Solbakken skulle tulle for mye, da det ble kjent at han skulle lede Eurovision Song Contest 2010. Heldigvis hørte han ikke på dem. Isteden ikledde han seg serbiske parykk, glittershorts, han bakte kake, poppet popcorn, kneppet opp skjorten og spredte humor og glede tre show til ende.

I tillegg lærte han oss hvordan han sminker seg selv – ikke minst lærte han oss et og annet om sitt eget underliv… Se hele innslaget her:

6 – Hvordan få oppmerksomhet?

Hviterussiske 3+2 sang låten ”butterflies”, en ballade som nok muligens ville gått ganske så raskt i glemmeboken hadde det ikke vært for en ting. 3+2 innså nemlig at de måtte gjøre noe for ikke å miste publikums oppmerksomhet, og løsningen var kreativ nok den: sommerfuglvinger, selvfølgelig.

Jaha, tenker du kanskje nå, men neida, dette er mer enn jaha. Dette er ”WOW”! Gruppen har valgt å legge vekkelsesøyeblikket til slutten av sangen, kanskje burde de ha lagt det inn litt tidligere, slik at publikum hadde våknet litt før låten var nesten over. Se video:

5 – GLITTER-HOT-PANTS!

Litauiske In Culto er gutter med mye energi, noe også låten deres bar preg av. Gutta var matchende kledd i rutete bukser og hvite skjorter. Men In Culto hadde slett ikke glemt hvilket tv-show de var med på. I Eurovision Song Contest er paljetter et must – hvem har vel glemt Gina G? Dermed var det bare en ting å gjøre: av med buksene! Og det i reneste blanke messingen-stil. Se øyeblikket ca 2:13 ut i låten:

4 – Nedturen

Søte, snille, fantastiske Anna Bergendahl fra Sverige. Hun gjorde knallbra prøver, og både rykter og odds spådde henne høyt opp på resultatlisten. Så kom andre semifinale, og med den sjokket. Sverige gikk ikke videre! I green room satt en rystet svensk delegasjon og visste ikke helt hva de skulle si eller gjøre.

Bildene snakker for seg selv – å se dette uten å bli rørt og du har et hjerte av stein!

3 – Den ubudne gjesten

Egentlig fortjener han ikke en plass på listen engang – så dårlig gjort var det at hendelsen nok burde forbigås i stillhet. Samtidig, dette er hva alle snakket om under og etter finalen, og er en hendelse som kommer til å bli vist på nett i år fremover.

Midt i spanske Daniel Diges opptreden kom nemlig den kjente streakeren Jimmy Jump ut på scenen – og han ble er i bortimot 20 sekunder før han ble jaget bort av vakter og tatt hånd om av politiet. Diges tok det hele superprofesjonelt, men fikk likevel en ny sjanse til å gjøre låten sin etter at alle de andre landene hadde opptrådt.

2 – Jokkemesteren

Moldoviske Olia Tira & The Sun Stroke Projekt sørget for liv og leven til Eurovision Song Contest. Ikke bare hadde de en snurrende felespiller, de hadde også mannen som sto for årets hotteste moves, nemlig den jokkende saksofonisten Sergey Stepanov med seg på scenen. Og for noen bevegelser! Hot hot hot! Se dem om og om igjen her, eller se hele bidraget her:

1 – Verdens største flash mob

Pausenummeret ble jobbet med i mange måneder, men det var også verd hvert sekund med svette og tårer (?). Mange tusen mennesker stilte opp i land rundt om i hele Europa for å bidra til å lage tidenes pausenummer. I tillegg deltok de over 18.000 menneskene i salen på arenaen. Resultatet ble magisk. Se det om igjen her:

Les: Alt om Melodi Grand Prix og Eurovision Song Contest

Sjekk ut fotodagboken!

Er du enig i lista? Har vi glemt noen? Si din mening her!