Hopp til innhold

Mener Norge møter vanskelige land i kveld

– Carl Espen er uheldig med konkurransen i semifinalen, sier dansk statistiker som har analysert hvordan landene stemmer i Eurovision.

Carl Espen

VÅRT HÅP I KONGENS BY: Torsdag kveld skal Carl Espen forsøke å kvalifisere seg til finalen i Eurovision Song Contest.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Lars Bo

ANALYSERT ESC-DATA: Danske Lars Bo har sett nærmere på hvordan landene har stemt på hverandre i Eurovision Song Contest siden 2000.

I kveld arrangeres semifinale nummer to i Eurovision Song Contest, og norske Carl Espen skal forsøke å kvalifisere seg til finalen lørdag.

Basert på sine funn om hvordan de ulike landene stemmer på hverandre, er den danske markedsøkonomen og Eurovision-statistikeren Lars Bo betenkt rundt Norges sjanser.

– Dette ser vanskelig ut. Carl Espen har havnet i en semifinale med land som tradisjonelt ikke pleier å dele ut poeng til Norge, sier han.

Norge konkurrerer i kveld mot Malta, Israel, Georgia, Polen, Østerrike, Litauen, Finland, Irland, Hviterussland, Makedonia, Sveits, Hellas, Slovenia og Romania.

Dessuten kan seere fra de tre direktekvalifiserte landene Tyskland, Italia og Storbritannia stemme i kveldens semifinale.

– Avhengig av Finland i kveld

Bo har undersøkt i detalj hvordan de 48 forskjellige landene som har deltatt i Eurovision Song Contest fra 2000 til 2013 har stemt på hverandre.

Etter å ha analysert landenes stemmemønstre i denne perioden, peker han ut Finland som et nøkkelland for det norske bidraget i kveld.

– Finland pleier å gi mye poeng til Norge, mens de fleste andre av kveldens land statistisk sett bare vil gi småpoeng. For å være sikre på å komme seg videre, gjelder det derfor å få en høy poengsum fra Finland, utdyper han.

Ikke bare én ESC-østblokk

I undersøkelsen dreper Bo påstanden om at Eurovision kun er et oppgjør mellom én vesteuropeisk og én østeuropeisk blokk som gir hverandre stemmer.

– Det er en feil å se Øst-Europa som ett i Eurovision-sammenheng. Man må heller se på det som tre-fire geografiske blokker med land som stemmer på hverandre, sier han.

Ifølge statistikeren er Balkan, Baltikum og østligere eks-sovjetrepublikker tre slike blokker som internt gir hverandre stemmer.

– Et land som Litauen stemmer på ingen måte slik som Aserbajdsjan, selv om begge er østeuropeiske. På samme måte vil ikke søreuropeiske land i Vest-Europa stemme helt likt som oss i Skandinavia, fortsetter han.

Alexander Rybak

VANT I 2009: Da Alexander Rybak vant fikk Norge 12 poeng fra hele 12 land. Alle som stemte ga poeng til Norge det året.

Foto: NATALIA KOLESNIKOVA / AFP

Vest-Europa bryter oftere mønsteret

Bo presiserer at det også finnes slike stemmeblokker i Vest-Europa.

– Landene i Norden gir konsekvent høye poengsummer til hverandre, og derfor blir altså Finland viktig for Carl Espen i kveld. England, Tyskland, Irland, Nederland og Belgia gir også konsekvent poeng til sine naboland, sier han.

Den danske Eurovision-statistikeren sier at land i øst er mer trofaste enn land i vest når det gjelder å stemme på sine naboland.

– Vesteuropeiske land er mer truende til å overraske og bryte de geografiske mønstrene. For eksempel har Spania ofte gitt poeng til Romania, mens Storbritannia gjør det samme med Hellas, sier han.

Og selv om ikke alle i vest stemmer på alle vestlige naboland og tilsvarende i øst, er det fortsatt mulig å se konturene av en tradisjonell øst-vest-oppdeling, ifølge Lars Bo.

– Selv da Alexander Rybak vant med nesten dobbelt så mange poeng som nummer to, var mottakelsen mer lunken i Øst-Europa. Sånn er det også med østeuropeerne når de vinner: De får mange poeng fra landene i sin nærhet, men vesentlig færre fra den andre delen av Europa, sier Eurovision-statistikeren.

– Land i øst ødelegger for hverandre

De siste fem årene har Eurovision hatt vinnere fra Norge, Tyskland, Sverige og Danmark – selv om det har vært flere østeuropeiske enn vesteuropeiske deltakerland.

Lars Bo sier at Eurovision ville hatt mange flere østeuropeiske vinnerland dersom det faktisk var slik at landene bak den tidligere Berlinmuren bare stemte på hverandre.

– Når Øst-Europa består av tre-fire ulike stemmeblokker, ødelegger de for hverandre med hensyn til at et østeuropeisk land skal ta seieren. Vår blokk i Nordvest-Europa er sånn sett minst like sterk som hvilken som helst av de østeuropeiske.

– Så hvilke geografiske forutsetninger må være til stede for at et land skal vinne Eurovision?

– Du bør ha åtte-ni poeng i snitt fra landene rundt deg, pluss fem-seks poeng i snitt for landene utenfor «din» del av Europa, avslutter Lars Bo.

Semifinalen i Eurovision Song Contest ser du på NRK1 eller følger på NRK.no/mgp kl 21 i kveld. Carl Espen synger «Silent Storm» som tredje nasjon ut.

Varm opp med den første semifinalen fra tirsdag:

Årets Eurovision Song Contest holdes i København. I den første direktesendte semifinalen konkurrerer 16 land om ti gjeve finaleplasser. Landene er Armenia, Latvia, Estland, Sverige, Island, Albania, Russland, Aserbajdsjan, Ukraina, Belgia, Moldova, San Marino, Portugal, Nederland, Montenegro og Ungarn. Kommentator er Olav Viksmo Slettan.