NRK Meny
Normal

For to år siden kunne ikke Mo gå - nå danser han i MGP

Etter en alvorlig skade måtte Mo lære å gå på nytt, og fikk beskjed om at han aldri mer ville kunne danse skikkelig. Men hardt arbeid gjorde dystre spådommer til skamme.

Mohamed «Mo» Abdi Farah

Mohamed «Mo» Abdi Farah gjør comeback på scene med låten «Heal».– At jeg nå kan danse som før er et lite mirakel, sier han.

Foto: Steinar Solås Suvatne / NRK

Så lenge Mohamed «Mo» Abdi Farah kan huske har han danset. Selv sier 22-åringen at dans er det som gir livet mening. Da han skadet beinet under terroraksjonen på Utøya, tok sang- og dansekarrieren plutselig en brå vending.

– Legene sa beinet aldri ville bli det samme igjen. Jeg måtte lære meg å gå helt på nytt.

Artistkarrieren til den tidligere X Factor-profilen var bare i startgropa da han måtte bytte sangpedagog med tung rehabilitering av beinet.

– Jeg skylder de som støttet meg utrolig mye. Det var tøft, sier Mo.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

– En knalltøff beskjed å få

Mo

Hard trening og litt flaks gjør at Mo nå kan danse som før skaden. Her underviser han ungdommer på Hamar i moderne dans.

Foto: Steinar Suvatne / NRK

Selv etter rehabilitering fikk Mo beskjed om at kroppen aldri ville bli helt som den var.

– Legene sa at trening kunne gjøre beinet nesten bra igjen. Med de trodde ikke jeg ville være i stand til å danse mer. Få som opererer korsbåndet slik jeg gjorde er det.

Det var en melding Mo, med mange år som danselærer bak seg, tok svært tungt.

– Det er en utrolig viktig del av livet mitt. Så det var en knalltøff beskjed å få. Et liv uten dans er et liv uten glede.

Likevel var han bestemt på ikke å gi opp.

Nektet å gi opp

Når Mo nå gjør comeback under Melodi Grand Prix, gjør han samtidig skamme på de dystre spådommene han fikk – på scenen skal han danse med noen av landets beste hiphop dansere.

– At jeg nå kan danse som før er et lite mirakel. Jeg vurderte aldri å gi meg, men det hadde blitt en annen Mo om jeg bare måtte stå stille på scenen.

Arbeidet som ligger bak comebacket er enormt. For Mo nektet å akseptere at hans dager som danser var forbi.

– Å trene meg opp igjen er det tøffeste jeg noensinne har vært med på. Det var knallhardt arbeid, men musikk og dans er ikke bare livet mitt – det er den jeg er. Det var aldri et alternativ å bare gi opp.

Tiden med rehabilitering er noe av det som motiverer Mo i dag.

– Jeg skylder de legene og fysioterapeutene som hjalp meg en utrolig stor takk. Jeg vil gjerne bruke låten min til å inspirere andre som går gjennom tøffe opplevelser.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mo og mamma

Mo og mor. – Mamma var den første som godkjente MGP-låten min, forteller Mo.

Foto: Steinar Suvatne / NRK

– «Heal» var skjebnen

Sangen Mo synger i årets Melodi Grand Prix heter «Heal» og handler om å komme til hektene etter vanskelige perioder livet, slik han selv har måttet gjøre.

– Det er skjebnen at jeg skal synge «Heal», sier han.

– Låten er gammel, men passet så utrolig godt nå. Med alt jeg har opplevd så føltes det som at sangen passet meg utrolig godt. Den har ligget og ventet på meg.

Mo insisterer på at «Heal» ikke handler om terroraksjonen spesielt, men om det å reise seg fra tøffe perioder i livet generelt.

– Jeg vil fortelle folk at man aldri skal gi opp. Uansett hvor tungt det virker, så finnes det alltid en vei videre.

Også de som kjenner ham best støtter låtvalget.

– Mamma var den første som fikk høre låten etter jeg vurderte å sende den til Melodi Grand Prix. Hun ble litt rørt, ga meg tommel opp og sa «Mo, denne låten må du synge». Hun er min beste venn, så da var jeg aldri i tvil – dette var riktig sang for meg.