Måns til NRK: – Jeg trodde det var kjørt

WIEN (NRK): Sveriges Måns Zelmerlöw vant årets Eurovision Song Contest 2015 etter tett konkurranse mot Russland og Italia.

Måns blir intervjuet rett etter at han har gått av scenen i Wien.

NRK møtte Måns Zelmerlöw etter seieren i Wien.

Det er helt fantastisk, jubler Måns Zelmerlöw til NRK i det han kommer av scenen i Wien.

– Jeg er så lykkelig og glad nå, og hadde aldri trodd at jeg skulle vinne. Jeg var sikker på at jeg skulle ende på en tredje eller fjerdeplass, men så vant jeg!

I drøye to måneder har svenske Zelmerlöw ligget øverst på de internasjonale bookmakernes lister over hvem som vil vinne sangkonkurransen. I kveld gikk han av med seieren under finalen til Eurovision Song Contest med låten «Heroes» med hele 365 poeng.

– Det var et helvete å sitte i green room og vente på stemmene. På begynnelsen da Russland fikk så mange poeng, tenkte jeg at nei, nå er løpet kjørt.

– Dette er den beste opptredenen jeg har gjort, nå er jeg uendelig lykkelig, sier han.

LES OGSÅ: Måns om den norske låten

Sveriges Måns Zelmerlöw på scenen under ESC i Wien.

Kan ikke sammenliknes

Christer Björkman, sjef for den svenske delegasjonen, trodde nesten ikke sine egne ører da Sverige ble kåret som vinner. Han var også sjef da Loreen vant i 2012, men mener det er vanskelig å sammenlikne de to.

– Den gang var vi kjempefavoritt, og vår eneste virkelige konkurranse var noen russiske bestemødre. Denne gangen var det veldig mange bra låter; konkurransen var kjempehard, sier han til NRK.

Det er bare to år siden sist Sverige arrangerte Eurovision, i Malmø i 2013.

– Har SVT råd til å arrangere finale igjen?

– Heldigvis er det ikke meg som sitter på pengene. Jeg har bare fått beskjed om å kjempe for seier, og gå ut på den pressekonferansen nå og ønske alle velkommen til Sverige neste år, ler han.

Ikke uventet

Morten Thomassen, president i den norske Grand Prix-klubben, er ikke like overrasket over seieren.

– Dette var ikke uventet, Måns har vært på topp på bettingen lenge. Han taklet presset og klarte å levere, og få ut et bra show av en ganske ordinær låt, sier

– Så da får vi være gode naboer og takke for poengene vi fikk fra Sverige. Vi er veldig glad for at Debrah & Mørland gjentok bedriften fra i fjor, og kom på åttendeplass

Topp fem i finalen ble til slutt slik:

  1. Sverige, 365 poeng
  2. Russland, 303 poeng
  3. Italia, 292 poeng
  4. Belgia, 217 poeng
  5. Australia, 196 poeng

60-årsjubileum

Sverige, Italia og Russland ble pekt ut som favoritter i forkant av finalen. Norges bidrag, Mørland & Debrah Scarlett endte på en åttendeplass.

Dette er den 60. gangen Eurovision Song Contest arrangeres. 27. finalister konkurrerte om seieren.

Selve finalen ble holdt i Wiener Stadthalle foran ti tusen elleville fans i salen, og over 200 millioner TV-seere. I forbindelse med 60-årsjubileet har EBU også invitert Australia for første gang.

Morland og Debrah Scarlett
Foto: Kerstin Joensson / Ap
Månz Zelmerløw bader i konfetti etter å ha vunnet årets ESC.