NRK Meny
Normal

Vi må klare oss uten svensk hjelp i Eurovision

Norge og Sverige konkurrerer i hver vår semifinale under Eurovision Song Contest i København i mai 2014.

Skandinavisk dominans i ESC

Margaret Berger, Robin Stjernberg og Emmlie de Forest deltok for henholdsvis Norge, Sverige og Danmark i Eurovision Song Contest 2013. Heller ikke da kunne deltakerne dra nytte av 'nabostemmer' i semifinalene, likevel gikk det veien for våre danske naboer, som vant i finalen. Norge endte på fjerdeplass.

Foto: EBU/ NTB Scanpix

Norge deltar i den andre semifinalen i Eurovision Song Contest 2014 i København i mai. Dette ble avgjort under en loddtrekning i Genève i helgen.

Vertskringkaster Danmarks Radio (DR) har bestemt at Norge og Sverige skal delta i forskjellige semifinaler i 2014 slik at flest mulig publikummere skal få tilgang til de forskjellige sendingene.

– Vi antar at det vil være stor interesse for å være publikum i våre naboland. Vi har derfor bedt om at Norge og Sverige deltar i hver sin semifinale for å forsikre oss om at så mange interesserte som mulig kommer inn og ser et av de tre showene, forklarer Eurovision-showsjef Jan Lagermand Lundme til dr.dk.

Den Europeiske Kringkastingsunionen (EBU) besluttet derfor å avgjøre deltakelsen med loddtrekning, der Norge havnet i den andre semifinalen torsdag 8. mai, mens Sverige deltar i den første, tirsdag 6. mai. Vertsnasjon Danmark er automatisk direktekvalifisert til finalen 10. mai.

Deltakerlandene kan kun stemme i den semifinalen man selv deltar i. Norge kan derfor ikke kunne håpe på noen stemmer fra svenskene før vi evt. har klart å kvalifisere oss til finalen.

37 land deltar

Til sammen har 37 land meldt seg på til den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen 2014. Foreløpig har kun et fåtall bestemt seg for hvilken artist de vil sende, men i tiden fremover vil stadig flere navn bli klare.

Serbia melder seg imidlertid fordi det blir for dyrt, skriver NTB.

Allerede har Kroatia, Bulgaria og Kypros meldt frafall av samme årsak, melder BBC.

Til gjengjeld har Portugal og Bosnia-Hercegovina, som på grunn av økonomiske problemer holdt seg unna årets Malmø-finale, søkt om å få være med i Danmark i mai.

Tyrkia styrer unna for andre år på rad fordi man er misfornøyd med reglene, og arrangerer den alternative konkurransen Turkvision for 20 land og selvstyrte regioner med tyrkiske minoriteter. Den finner sted 19. til 23. desember.

Arrangementet skal avholdes på en kunstig øy i det historiske skipsverket B&W Hallerne på Refshaleøen, midt i København sentrum. Slagord for konkurransen er «Join us».

Billettene til showene vil bli lagt ut for salg førstkommende fredag, og billettprisene skal starte på 14 Euro.

MGP i ny drakt

NRK har etter åtte år bestemt seg for å gjøre litt om på den norske delen av konkurransen; Melodi Grand Prix, og vil ikke arrangere delfinaler rundt om i landet slik man har hatt for vane å gjøre de siste årene.

Foreløpig holder redaksjonen kortene tett til brystet, men det er ventet at en offentliggjøring om «nye» Melodi Grand Prix vil komme i løpet av kort tid.