– Irland har gitt meg mange klinelåter

Irske klinelåter, foreldre i finstas og Silje Vige. Vi ba Vivi Stenberg og resten av MGPs lyttegruppe om å dele sine definitive Eurovision-øyeblikk. Se video!

MGP lyttegruppas beste Eurovision-minner

Siden oppstarten i 1956 har Eurovision Song Contest (ESC) levert popkulturelle klassikere som perler på en snor.

Mens vi i Norge nå skal finne vår representant til årets ESC-finale i København, ba vi lyttegruppa i Melodi Grand Prix om å dele sine absolutte ESC-høydepunkter.

Se lyttegruppa avsløre sine ESC-favoritter i video ovenfor!

– Litt glamour inn i livene våre

Musikkansvarlig i MGP, Vivi Stenberg, ledet lyttegruppen som silte over 600 innsendte bidrag ned til de 15 som har konkurret om ESC-billett i årets Melodi Grand Prix.

Hun har sterke minner fra hvordan familien pyntet seg opp før den årlige Eurovision-kvelden da hun var liten. I tenårene var det derimot en viss irsk kjekkas som gjorde størst inntrykk.

Tarjei Strøm, Marie Komissar, Vivi Stenberg, Kathrine Synnes Finnskog og Gisle Stokland

Lyttegruppen. Fra venstre: Tarjei Strøm, Marie Komissar, Vivi Stenberg, Kathrine Synnes Finnskog og Gisle Stokland.

Foto: Kim Erlandsen / NRK

– Når det gjelder guilty pleasures så har Irland gitt mange klinelåter i livet mitt. Johnny Logan spesielt, ler Stenberg.

Irland har vunnet Eurovision sju ganger, hvilket er rekord. Av de sju har Logan medvirket til tre av dem. Den australskfødte iren vant selv i 1980 med «What's Another Year» og i 1987 da han sang «Hold Me Now». Dermed er han eneste artist som har vunnet ESC to ganger.

I 1992 komponerte han også «Why Me?» som Linda Martin vant ESC-finalen i Malmø med. Ettersom Logan selv skrev låten han vant med i 1987, er han også en av kun fem låtskrivere og komponister som har skrevet eller komponert to vinnerbidrag.

Se Logan opptre med «Hold Me Now» fra 1987:

– Jeg googler fortsatt Silje Vige av og til

Marie Komissar og Tarjei Strøm har begge norske bidrag friskest i ESC-minnet.

– Den låta som står sterkest hos meg er Silje Viges «Alle mine tankar». Jeg må innrømme at jeg innimellom googler henne for å se hva hun driver med i dag, ler Komissar.

Silje Vige

Silje Vige, her med sin far, vant MGP i 1993, og ble nr. 5 i den internasjonale finalen.

Foto: Nordahl, Aleksander / NTB scanpix

Silje Vige fra Jørpeland vant den norske finalen i 1993, og fikk en høyst respektabel 5. plass under den europeiske finalen. «Alle mine tankar» var skrevet av hennes far.

Datarocker og radioprogramleder Tarjei Strøm er helt klar på hva som er hans ESC-favoritt.

– Hvis jeg skulle på en øde øy og bare kunne ta med meg ti låter, så hadde Just 4 Fun-låten «Mrs. Thompson» garantert vært blant de ti.

Eirikur Hauksson, Hanne Krogh, Marianne Antonsen og Jan Groth som utgjorde gruppa "Just 4 Fun"

– Just 4 Fun er ikke guilty pleasure, bare pleasure, sier Tarjei Strøm. Gruppen representerte Norge under ESC-finalen i 1991.

Foto: Brun, Agnete, Agnete Brun / Scanpix

– Dette er ikke guilty pleasure, det er bare pleasure, sier Strøm.

Just 4 Fun var en kvartett bestående av Hanne Krogh, Marianne Antonsen, Jan Groth og Eiríkur Hauksson og ble plukket av en fagjury til å representere Norge. De nådde ikke helt opp i den internasjonale finalen, men endte på en 17. plass i ESC det året Carola ble «Fångad av en stormvind».

– Det hadde aldri skjedd før at vi ikke laget en egen norsk MGP-finale, men det var fordi «Mrs. Thompson» var en så sinnsykt kul låt, avslutter Strøm.

Ble du inspirert? Nå kan du gamle Melodi Grand Prix-finaler på nytt på NRK Nett-TV - bare trykk her og velg hvilket års finale du vi se.