Sverige la inn protest etter lysfeil

KØBENHAVN (NRK.no): – Det var ren angst, sier Christer Björkman om lysfeilen som skjedde under den viktige andreprøven til Sverige i går.

Sanna Nielsen fra Sverige

Det var en av disse lyskasterne som lyste i helt feil retning under Sveriges siste prøve. (NB: Bildet er fra første prøve, og viser altså ikke feilen.)

Foto: Sander Hesterman / EBU

I kveld går starskuddet for den første av årets to semifinaler i Eurovision Song Contest 2014. Norge deltar ikke før på torsdag, men Sverige skal i ilden i kveld, og gjennomførte derfor to generalprøver mandag kveld.

Viktig prøve

Den siste av generalprøvene er like viktig som kveldens direktesending. For det er den juryene ser på og gir sine poeng etter, og stemmene deres teller like mye som publikums stemmer.

Sanna Nielsen fra Sverige

Sanna Nielsen er blant favorittene til å vinne i år. Her er hun på den røde løperen på åpningsfesten søndag.

Foto: Rikke Askersrud / NRK

Det var under denne prøven at det i går kveld skjedde en feil med scenelyset til svenske Sanna Nielsen. En av lysstrålene, som står opp av gulvet under «Undo», lyste i feil retning gjennom hele låten.

– Hva som har skjedd rent teknisk vet vi ikke ennå. Så fort arenaen ble tømt, tok TV-produksjonen opp lysriggen vår på scenen igjen for å teste den og forsøke å finne ut av hva som gikk feil. Alt for at det ikke skal kunne skje igjen i morgen, sier Sveriges delegasjonssjef Christer Björkman til SVT.

La inn offisiell protest

Svenskene leverte inn en protest til arrangørene i Danmarks Radio (DR) og den Europeiske Kringkastingsunion (EBU) kort tid etter at Sanna Nielsen hadde gått av scenen. Der ba de om at juryene i stedet for å gi sine stemmer på bakgrunn av denne prøven, heller kunne få se Sannas første prøve, der alt gikk som det skulle.

Dette ble ikke godkjent av arrangørene. De sendte i stedet ut en melding til alle juryer om at de skal ta hensyn til lysfeilen når de gir sine stemmer.

– Ren angst

Christer Björkman sier til SVT at «det var ren angst» å være vitne til feilen.

– Det tar enormt fokus fra låten, for så snart du ser den der lampen som lyser alle veier så glemmer du å lytte til låten. Det er selvfølgelig veldig uheldig.

Nå håper han at juryene ser bort i fra feilen, og at alt er rettet til kveldens sending.

– Jeg var helt rystet, og kunne ikke tenke på noe annet. Det var angst. Vi har jobbet med dette så lenge, og passer på alt ned i den minste detalj. Så kommer det en lampe-jævel og ødelegger!

Kveldens første semifinale vises direkte på NRK.no og NRK1 klokken 21.00. (På NRK.no kan du se sendinga også fra utlandet!)

Sanna Nielsen fra Sverige

Det var en av disse lyskasterene som ikke fungerte som den skulle under den viktige andreprøven til Sverige.

Foto: Thomas Hanses / EBU