Lisa Stokke

I barnehagen satt hun hver dag på gjerdet og sang «Sámiid ædnan». Tredve år senere er musikalstjerne Lisa Stokke klar for å skrive MGP-historie selv.

Lisa Stokke

Tromsø-jenta Lisa Stokke har alltid elsket Melodi Grand Prix. Nå er hun endelig klar som deltaker i Norges største musikkonkurranse.

Foto: Cathryn Farnsworth

– Det er klart, jeg går jo ikke inn i MGP uten ambisjoner om å vinne!

Vår internasjonale musikalstjerne Lisa Stokke har kvesset konkurranseklørne og sikter seg inn mot neste års Melodi Grand Prix, hvor hun stiller med popballaden «With Love».

Og den alltid så blide Tromsø-jenta, utstyrt med både gullstrupe og sceneutstråling, har tidligere bevist at hun har konkurranseinstinktet i orden.

I 1994 ble hun nummer tre i «Talentiaden» etter blant annet Jan Werner Danielsen, og inneværende år ble hun nummer to i «Det store korslaget» etter Thom Hell. Er MGP 2012 anledningen hvor hun tar steget helt til topps?

MGP aller størst

At MGP blir hennes neste konkurransearena føles svært naturlig for tobarnsmor Stokke. «Konkurransen alle elsker å hate» gikk nemlig som en rød tråd gjennom barndommen hennes, og MGP var det aller største allerede fra de spede barnehagedagene i Tromsdalen.

– Jeg pleide å sitte på gjerdet i barnehagen og synge «Sámiid ædnan» til alle som gikk forbi. Jeg fikk en del kjeft fra de voksne, men jeg nektet å slutte, mimrer hun leende.

På hjemmebane gikk kassettspilleren varm av alle Melodi Grand Prix-tonene som ble spilt, og hun hadde et par soleklare favoritter.

– Jeg elsket den engelske «Save Your Kisses For Me», men min absolutte favorittlåt er «Hallelujah». Jeg kunne inderlig ønske å få synge den i en kirke en gang, sier hun med glødende entusiasme.

Lang merittliste

Lisa Stokke ble et etablert navn på det norske folks lepper da hun i konkurranse med tusenvis av søkere fikk rollen som Sophie i ABBA-musikalen «Mamma Mia», på selveste West End i London. Det ble spilt åtte forestillinger i uken i et helt år, til sammen cirka 400 opptredener!

Syv år senere gjorde hun sitt West End-comeback, i musikalen «Guys and Dolls», hvor hun spilte mot 80-talls-helt og «Miami Vice»-stjerne Don Johnson. Hun har også gjort seg bemerket som skuespiller for film og TV.

I 2008 spilte hun i spillefilmen «Lange Flate Ballær II», regissert av Harald Zwart og i 2011 hadde hun en av hovedrollene i NRK-serien «Småbyliv», med bl.a. Robert Stoltenberg.

Se også: Lisa Stokke synger «The Winner Takes It All» med Kringkastningsorkesteret her

Sang for Mandela

Men selv med all denne internasjonale sceneerfaringen bak seg, er det et annet musikalsk minne som rager aller høyest for Lisa Stokke. Hun fikk nemlig være TV-vert for Nelson Mandelas «Arctic concert» i Tromsø i 2005.

– Å få opptre i min egen hjemby sammen med storheter som Annie Lennox og Brian May, og for selveste Nelson Mandela. Jeg kommer nok aldri til å toppe det, sier hun.

Og apropos hjemby, Stokke har aldri lagt skjul på at hun er en stolt ambassadør for Nord-Norges hovedstad. Som takk for sitt bidrag til byen fikk hun Tromsø kommunes hederspris for 2010.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Lisa Stokke

Lisa Stokka deltok i Talentiaden så tidlig som i 1994, og har senere hatt ledende roller både på West End og TV. Nå vil hun vinne MGP.

Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

Hollywood og Broadway

Scenepersonligheter flest har noen ønsker og ambisjoner de ønsker å realisere før de dør, men Lisa Stokkes liste er nok lengre enn de fleste. Hun vil gjeste Broadway, gjøre karriere i Hollywood, spille Nora i «Et dukkehjem», spille inn flere plater og gjøre mer TV og film.

Og drømmen som forhåpentligvis skal realiseres aller først, er å representere Norge i den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen. Stokke påpeker at hun har de internasjonale kontaktene i orden og at hun er klar for å erobre Europa.

Som hun avslutter stolt på nordnorsk vis, ispedd litt engelsk:

– Om æ ska' skrive Melodi Grand Prix-historie? You bet!

Om låtskriverne

Lisa Stokke har skrevet sin egen låt i samarbeid med en svært så musikalsk trio, Johanna Demker, Anita Lixel og Tommy Berre.

Johanna Demker er født og oppvokst i Sverige, men flyttet til Norge etter videregående skole og har blitt boende her og gjort nordmenn av seg. Hun har gitt ut fire album som soloartist, og fikk en stor hit med låten «True Love», som solgte to millioner eksemplarer i Frankrike med artisten Jennifer. Hun har jobbet som internasjonal låtskriver i land som Frankrike, England, Sverige og Norge. I fjor deltok hun også i MGP, som låtskriver for Pernille og Marius.

Anita Lixel er en australsk låtskriver, som jobber mest som tekstforfatter og topliner. Hun jobber i mange forskjellige sjangre, og har skrevet kjente låter som «Play Me Like a DJ» (Yolanda Selini feat. Dreamon), «She's Even More Beautiful» (Yannick Bovy) og hun har jobbet med den belgiske artisten Auryn.

Tommy Berre har hatt flere internasjonale utgivelser de seneste årene, bl.a. i Tyskland, Australia, og Irland. I Norge har han hatt utgivelser med artister som Anine Stang, Tommy Fredvang, Hanne Sørvaag, og Wig Wam. Berre deltok som låtskriver for Grethe Svendsen i MGP 2011, og i 2012 deltar han med hele tre låter. Bidragene hans blir sunget av Reidun Sæther, Lisa Stokke og Tommy Fredvang.

Låt: With love
Artist: Lisa Stokke
Komponist: Lisa Stokke, Johanna Demker, Anita Lixel og Tommy Berre
Tekstforfatter: Lisa Stokke, Johanna Demker, Anita Lixel og Tommy Berre