Hopp til innhold

Her er Joker Nord bare blåbær!

Syns du Bård og Haralds Joker Nord er forvirrende? Da har du ikke sett Ukrainas MGP-finaler. Det østeuropeiske landet er rene ville vesten i jakten på en vinnerlåt. Korrupsjonsanklager, diskvalifikasjoner og skandaler råder i sangkonkurransen.

Mika Newton fra Ukraina

Mika Newton - vinneren av MGP i Ukraina.

Foto: promo

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

De nasjonale MGP-finalene i Ukraina har i år som i fjor vært preget av til dels kaotiske tilstander. Etter tre måneder med kvartfinaler og delfinaler ser det nå ut til at man ender med å velge en artist som skal ha fått færre stemmer enn sine konkurrenter og en låt som ikke engang deltok i konkurransen.

Startet tidlig for å unngå skandaler

Pga. mye trøbbel i forbindelse med utvelgelsen av fjorårets Eurovision-bidrag, valgte den ukrainske kringkasteren NTU å starte prosessen med å velge årets representant så tidlig som i oktober 2010 for å unngå skandaler. Det har de ikke lyktes helt med.


For etter å ha arrangert fem semifinaler, ombestemte plutselig NTU seg, gjorde disse om til kvartfinaler - og arrangerte tre nye semifinaler på rappen isteden. Den endelige finalen fant sted forrige lørdag. Der ble to av de 20 bidragene diskvalifisert fordi de ifølge arrangøren hadde for mange dansere på scenen, og en artist trakk seg, ukjent av hvilken grunn. Vinneren ble etter at jurypoeng og publikumsstemmer var lagt sammen, 24 år gamle Mika Newton og låten Angel.

Les også: Disse konkurrerer i ESC 2011

Korrupsjonsanklager

Alyosha

Alyosha representerte Ukraina i Eurovision Song Contest i fjor. Også da byttet man ut både vinnerlåt og artist i etterkant av den nasjonale finalen.

Foto: Kim Erlandsen / NRK

Dessverre var gleden kortvarig. Etter finalen protesterte nemlig mange tusen seere som mente trekningen var urettferdig, og beskyldte juryen for å være korrupt. Anklagene gikk bla. ut på at konkurrent Jamala (som kom på tredjeplass) skal ha fått tre ganger så mange stemmer som Mika. Et jurymedlem gikk deretter ut og ba om en ny avstemning. ”Jeg vil ikke anklage noen på forhånd, men mitt inntrykk er at noe ble bestemt på sidelinjen og ikke på scenen.” sa Anna Herman i en pressemelding.


NTU bestemte derfor at det torsdag 3. mars skal arrangeres en ny ”superfinale” med vinner Mika Newton, og hennes to argeste konkurrenter Zlata Ognevich og Jamala. Det ryktes at Mika har skrevet brev til presidenten og statsministeren i Ukraina, og bedt dem bidra til at avstemningen går riktig for seg.


Finalistene trekker seg

Jamala fra Ukraina

Jamala trakk seg fra superfinalen på tirsdag. 'Jeg vil ikke ha noe å gjøre med korrupsjon og manipulering', skriver hun på sin hjemmeside.

Foto: jamala.com

Men den gang ei. Tirsdag 1. mars trakk Jamala seg i protest fordi hun mener at også superfinalen vil ødelegges av korrupsjon, og hun nekter å la seg latterliggjøre på direktesendt tv en gang til.

Dagen derpå trakk Zlata Ognevich seg fordi hun ”har så mye å gjøre for tiden”, samtidig som hun takket arrangør NTU ”for en rettferdig finale”.


Superfinale med én deltaker

Dermed er begge konkurrentene ute av bildet, og Mika Newton står igjen som vinner. Hun har siden sist bestemt at hun ikke lenger vil synge låten hun opprinnelig vant med, men heller vil gjøre en ny låt ingen foreløpig har hørt.

Og her hjemme i Norge mente altså Gatas Parlament at vi har kronglete regler...

Den internasjonale finalen i Eurovision Song Contest finner sted i Düsseldorf lørdag 14. mai. Norge må kvalifisere seg i den første av de to semifinalene, den 10. mai.

Les: Alt om Melodi Grand Prix og Eurovision Song Contest