Hopp til innhold

– Jeg vil ikke ta for mye plass i sendinga

KØBENHAVN (NRK.no): Han er mannen som guider deg stødig gjennom 26 Eurovision-bidrag i kveld. Vi fikk være med Olav Viksmo-Slettan opp i kommentatorboksen før kveldens finale i Eurovision Song Contest. Se video.

NRK og Norges kommentator for Eurovision Song Contest 2014 tar oss med inn kommentatorboksen sin i B&W Hallerne i København.

Han er stemmen som sier «Og nå, dere, nå ønsker vi Carl Espen og Norge lykke til!».

I kommentatorboks 22, mer enn tjue meter over bakken i Eurovision-arenaen i København, setter om få timer Olav Viksmo-Slettan seg for å lose norske TV-seere gjennom den store finalen i Eurovision Song Contest 2014. Et par kvadratmeter er alt han har til rådighet, men selv er Viksmo-Slettan godt fornøyd med boltreplassen han har fått i år.

– I år er boksen faktisk mye større enn den pleier å være, og jeg har fått den mest sentrale plassen av alle boksene, slik at jeg har perfekt utsikt til scenen, sier han.

Eurovision-hallen

Slik ser arenaen og scenen ut fra Olav Viksmo-Slettans plass i kommentatorboksen.

Foto: Rikke Askersrud / NRK

Femårsjubileum som kommentator i år

Olav har i år femårsjubileum som Eurovision-kommentator for NRK, og han forteller at han stadig synes han har den morsomste jobben.

– Man får jo lov til å være en del av verdens største musikkonkurranse, og det er utrolig mange der hjemme som følger med og bryr seg på et eller annet nivå om det som skjer her, sier han.

– Det er jo rett og slett fryktelig moro å være med på dette, smiler han.

– Man får høre det hvis man uttaler land eller navn feil

Som kommentator er manuset ditt viktigste våpen, og det er ikke bare finalen som skal fylles med fakta om de ulike bidragene. Tidligere denne uka har Viksmo-Slettan snakket seerne gjennom to semifinaler. Det vil si at han må ha gjort nøye research på totalt 37 land før han kom hit.

Olav i boksen

Olav må forsere ganske mange trappetrinn hver dag på vei opp til sin arbeidsplass.

Foto: Rikke Askersrud / NRK

– Jeg blir aldri nervøs, fordi jeg føler meg så trygg på at det som er gjort av forarbeid er godt nok. Og selvfølgelig hjelper det på at jeg har gjort dette noen år nå, sier han.

Manuset er jobbet ut i flere uker før Olav kommer til arrangementet. Viksmo Slettan samler først så mye fakta som mulig om hvert av landene, deretter jobber han med å tilpasse manus slik at det faller mest mulig naturlig i hans munn. Så går det via en lingvist i Oslo og til slutt skal sjefen for den norske delegasjonen gi klarsignal.

– Det er mye jobb for å få det til å sitte perfekt. Det er jo direktesendt så det skal ikke mange glippene til før man går over tida, sier han.

– Og man får høre det dersom man uttaler land eller navn feil, ler han.

Lange dager i kommentatorboksen

Kommentatorboks

Her, i kommentatorboks 22, tilbringer Olav Viksmo Slettan opptil tolv timer hver dag den siste uka før finalen.

Foto: Rikke Askersrud / NRK

Viksmo-Slettan forteller at han den siste uka før finalen oppholder seg i kommentatorboksen opptil tolv timer hver dag for å finpusse det hele.

– Det gir meg en ekstra trygghet å gå gjennom dette på alle generalprøvene, så da får det heller bli noen timer, sier han og legger til:

– Dessuten er det fint å ha sitt eget kontor, slik at jeg slipper å sitte i pressesenteret med 1500 andre journalister. Selv om det er lite, er det i alle fall roligere, sier han.

– Vil ikke ta for mye plass som kommentator

Godt over 40 kommentatorbokser er plassert på rekke og rad under taket, kun holdt oppe av stilas, så det gynger godt når publikum lar seg rive med

– Under Portugals opptreden i tirsdagens semifinale trodde jeg nesten hele greia skulle rase sammen, ler han.

Se video fra hendelsen her:

Alle kommentatorer har sin egen stil og måte å være til stede i sendinga på. For Olav har det hele falt seg ganske naturlig.

– For meg er det viktig å kommentere uten å ta for mye plass. Det skal ikke være humorløst, og jeg er småvittig der det passer seg, men jeg har ikke som mål å være morsom på artistenes bekostning, sier han.

Nå har Olav Viksmo-Slettan hengt opp bilde av Dimmu Borgir og Carl Espen inne i boksen og er klar for å gi publikum der hjemme en god Eurovision-opplevelse.

– Det er nå det skjer. Det koker så godt her inne i bokse og oppi hodet etterpå at selv den lille gangetabellen er vanskelig, ler Olav.

Se den store Eurovision Song Contest-finalen direkte på NRK1 klokka 21.00 i kveld. Norge og Carl Espen har fått startnummer fem.

LES: Slik følger du finalen på NRK.no

Olav Viksmo Slettan

– Da Portugal framførte låta si rista det så mye i tribunen her at jeg var sikker på at hele stillaset skulle falle sammen, sier Olav. I kveld skal han kommentere finalen i Eurovision Song Contest – uten Portugal som en av finalistene.

Foto: Rikke Askersrud / NRK

Aktuelt på MGP

Ukraina vann Eurovision

Ukraina vann Eurovision