Hopp til innhold

Kjøpte tusenvis av stemmer i Melodifestivalen

En tidligere deltaker i Melodifestivalen har betalt for å la en datamaskin stemme 2500 ganger på sitt bidrag.

Christer Björkman og et stemmerobotsprogram. (Montasje).

Det ble i dag kjent at den svenske Melodifestivalen, her representert ved produsent Christer Björkman, har vært utsatt for stemmemanipulasjon. En tidligere deltaker skal ha kjøpt stemmer for flere tusen kroner.

Foto: NRK/ Privat/P4 Sjuhärad, Sveriges Radio

Den svenske radiokanalen P4 Sjuhärad avslørte i dag at avstemningen i Melodifestivalen, svenskenes versjon av MGP, har blitt manipulert. En datamaskin skal ha blitt brukt til å stemme flere ganger i sekundet på samme bidrag.

Det er ikke kjent hvem som har gjort dette, annet enn at det er managementet bak et bidrag fra et av de siste årene som betalte for stemmene.

En mann i Vest-Sverige har bygd en såkalt stemmerobot gjennom å programmere dataen til å automatisk ringe og stemme flere tusen ganger på et og samme bidrag.

– Med en enkel data er det rimlig å kunne få i vei et par hundre samtaler i minuttet, sier mannen bak programmeringen til P4 Sjuhärad.

Mannens maskin er utrustet med et telefonvekselsprogram som gjør det mulig å stemme hundrevis av ganger på bidraget han vil skal vinne. Han filmet da han ringte og stemte, og på filmesekvensen kan man se hvordan samtalene går ut. Totalt ringte dataen inn 2500 ganger.

Med en pris på ca 3,60 kr per stemme kommer dette på totalt 9000 svenske kroner.

– Ikke etisk riktig

SVTs produsent for Melodifestivalen, Christer Björkman, sier til radiokanalen at det ikke finnes konkurranseregler som setter en stopp for denne typen stemming.

– Det strider ikke mot noen konkurranseregler, men det finnes jo noe som heter etikk også. Og det er jo opp til hver og en og avgjøre hva som er etisk korrekt, sier han.

Björkman sier det er første gang han har hørt at noen har benyttet seg av noe slikt for å skaffe seg stemmer i Melodifestivalen.

– Skulle det vise seg at det settes i system, får vi se på regelverket om vi kan begrense det på en måte. Vi synes bare det ville vært veldig kjedelig å måtte gjøre det, sier han til P4 Sjuhärad.

Aldri opplevd i Melodi Grand Prix

– Vi har foreløpig aldri oppdaget forsøk på juks i norsk MGP, og det er ikke fordi vi ikke har leita, sier prosjektleder for Melodi Grand Prix, Stian Malme.

Stian Malme

Prosjektleder for Melodi Grand Prix, Stian Malme, forteller at det aldri tidligere er oppdaget forsøk på juks i norsk MGP.

Foto: Namra Saleem / NRK

Et lignende system som det som beskrives i Melodifestivalen, ble derimot brukt da Hallvard Flatland kjøpte stemmer under «Skal vi danse»-deltakelsen i 2009.

Flatland fikk 34.356 stemmer fra ett telefonnummer, og skal ha brukt 170.000 kroner, skrev TV2 den gangen. Flatland endte på tredjeplass i konkurransen, og TV2 besluttet å ikke frata ham stemmene.

Malme forklarer at NRK ikke opererer med samme stemmesystem som verken SVT eller TV2, og at det ikke vil være mulig å stemme på samme måte som i «Skal vi danse» her.

– Vi har et såkalt CPA-regelverk. Det tillater et enkeltnummer å stemme for 5000 kr i løpet av en måned, ikke mer. Samtidig er vi bevisst på at det alltid vil være mulighet for juks i slike konkurranser, og har gode kontroller hele veien, sier Malme.