NRK Meny
Normal

Kim André Rysstad

Han er anerkjent folkemusiker og kveder, og nylig Spellemann-nominert. Nå er Kim André Rysstad klar for sin største opptreden hittil - som deltaker i Melodi Grand Prix.

Kim Andre Rysstad

Folkemusikeren Kim André Rysstad deltar i MGP med låten «Så vidunderleg».

Foto: Stian Andersen

– Det er en enorm arena jeg får tre inn i, jeg gleder meg noe helt vanvittig!

Folkemusikeren Kim André Rysstad er full av entusiasme når han retter blikket fram mot sin MGP-deltakelse. Rysstad lover å kjempe for å representere Norge i neste års internasjonale Melodi Grand Prix-finale, og det med en låt på nynorsk.

– Låten min er en slags vise, og er salmeinspirert. Den er vakker, andektig og rolig, med en lyrisk nynorsk tekst!


Utypisk MGP-låt

Rysstad, som har to utgitte folkemusikkalbum å vise til, er klar på at dette kanskje ikke høres ut som en typisk MGP-hit. Han tror imidlertid at det er nettopp her hans store sjanse ligger:

– Med så mange låter som konkurrerer, gjelder det å skille seg ut, og det er nettopp det denne låten gjør. Den har et særpreg, og er ekte i uttrykket, mener han.

Mange lovord

Rysstad har ved flere anledninger hentet lovord for sin stemme og for sitt særegne uttrykk.

World Music-magasinet Songlines ga hans første album ”Tak hardt uti hand” maksimal score i sin anmeldelse, og han vant prisen for årets soloalbum under Folkelarm 2008, også kjent som ”Norwegian Folk Music Awards”. Til Spellemannsprisen 2011 er han nominert i klassen for beste viser, for hans siste album «Vegen».

Han har også holdt flere konserter sammen med Kristiansand symfoniorkester, og han deltok på juleturné sammen med Torstein Sødal og Maria Arredondo i 2011. Nå ønsker han å bli et enda mer etablert navn for folk flest, gjennom sin deltakelse i Melodi Grand Prix.

– Jeg er ingen stor MGP-nerd, men jeg pleier å se på hvert år, og det er ingen tvil om at konkurransen er et fantastisk utstillingsvindu.

Whitney er heltinnen

Man skulle kanskje tro at en så distinkt folkemusiker som Kim Andre Rysstad hentet mesteparten av sin inspirasjon fra kolleger som Odd Nordstoga, men den gang ei. Det er nemlig Whitney Houston, sangheltinnen fra 80- og 90-tallet, for alle pengene.

– Det er Whitney som har lært meg å trille toner, å ornamentere i musikken. Den dama er bare helt fabelaktig.

Det er også Whitney som er hans definitive drømmeduettpartner. Hvordan en slik duett skal komme i stand er han imidlertid ikke like klar på. Som han selv sier med glimt i øyet:

– Vi får se. Kanskje en MGP-seier vil gjøre at jeg kommer litt nærmere drømmen!

Om låtskriveren

Elin Nygård bor i Kristiansand og jobber som lærer og låtskriver. Hun har utgitt to barnesangbøker, hun skriver alt låtmateriale til jazzsekstetten Whisper Not som hun synger i, og hun skrev Helene Bøksles julehit «Lys til nattsvart jord» fra 2009.

Sangen «Så vidunderleg» ble til høsten 2010, og er skrevet i takknemlighet over å være omgitt av mennesker som lyser vei, når veien ikke er så lett å finne.

Låt: Så vidunderleg
Artist: Kim André Rysstad
Komponist: Elin Nygård
Tekstforfatter: Elin Nygård